forum.optyczne.pl

Lornetki - Mam pytanie o lornetki

RMazus - Sob 10 Lip, 2010
Temat postu: Mam pytanie o lornetki
Proszę o poradę w sprawie tych lornetek , przeznaczenie wędrówki po lesie , ptaki , zwierzęta tyrystyka.
Lornetka COLUMBUS 10X50
AZUSA 8X30
ESCHENBACH Camaro7x50Ww
ESCHENBACH 10 x 50
VERGUTETE OPTIK 10 x 50
SWIFT SARATOGA MKII 8X40
7x35 EXTRAWIDEANGLE
Lornetka STEINER 7x50
10x40 Vergutet
ESCHENBACH Camaro7x50Ww
Proszę o opinie o tych lornedkach i proszę ile można zapłacić za te lornedki żeby nieprzepłacić.
Rysiek

Guliwer - Nie 11 Lip, 2010

Rysiek, wrzuciłeś 10 lornetek, w dodatku dość "orientalnych" i chcesz oceny każdej?

Jakieś ćwierć wieku temu uważano za uniwersalną lornetkę 8x30. W ostatnich latach za taką uchodziła 10x50. Teraz obserwuję modę na 8x40 albo 8x42. Wymieniane też przez Ciebie 7x50 to raczej morskie albo nocne dla myśliwych. Ale podział wg zastosowań jest nieco naciągany. Niemniej jest przydatny.

Moim zdaniem jeśli dorwiesz SWIFT SARATOGA MKII 8X40 z lat 90tych ub. wieku w bdb stanie, to bierz ją. Pisałeś o niej w innym wątku, więc chyba wpadła Ci w oko.

pzdr
Guliwer

P.S. Piszesz z UK?

Arek - Nie 11 Lip, 2010

Tym bardziej, że nie podałeś też całej masy ważnych informacji. Steiner 7x50 to może być taki Steiner:
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2931
i tego polecę Ci z czystym sumieniem.

Albo i taki:
http://allegro.pl/item112...an_idealny.html
i odnośnie tego możemy dyskutować czy warto inwestować w niego pieniądze.

Abs - Nie 11 Lip, 2010

Rynek wtórny to prawie zawsze ryzyko. Raz kupiłem lornetkę jednej z powyższych marek ale o innym powiększeniu. Nie można było ustawić oczekiwanej ostrości - obraz miał prawdopodobnie problemy z kolimacją osi. Lornetki mogą mieć szereg wad, których czasem nie dostrzega nawet sprzedawca i pisze, że stan bardzo dobry.
Sprawdzone źródło to co innego.

Dirty - Nie 18 Lip, 2010

Moje typy to Olympus 8x42 EXPS I, Olympus 8x42 EXWP, Nikon ACTION EX 8x40, Nikon SPORTER EX 8x42, Alpen Optics Apex 8x42 CAMO, Alpen Optics Shasta 8x42, Delta Optical Entry 8x40, Delta Optical Titanium 8x42. Myślę ze z tych propozycji na pewno będziesz mógł swobodnie podglądać ptaszki. Jeśli jednak chcesz zobaczyć w lesie więcej i interesują cie wędrujące po drzewach mrówki konieczne będzie powiększenie 10X. Pozdro:-). P.S. CAMO ci się spodoba weź ją jak masz 1000. Po zakupie podzielisz się wrażeniami i masz szanse mieć jedyną CAMO w lesie.:)