forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Podręcznik do programu adobe lightroom

Lucky loser - Nie 11 Lip, 2010
Temat postu: Podręcznik do programu adobe lightroom
Witam
Chciałbym zakupić sobie jakiś podręcznik o programie adobe lightroom.
Zastanawiam sie pomiędzy tymi tytułami:

Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów
Autor: Martin Evening

Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby’ego
Autor: Scott Kelby

I teraz pytanie który jest fajniej napisany (przystępniej i bardziej zrozumiałym tekstem) , posiada wiecej praktycznych porad, który według was lepiej zakupić ,czy może polecacie zupełnie coś innego?

Z góry dzięki za podpowiedzi

edmun - Nie 11 Lip, 2010

Scott Kelby
MM - Pon 12 Lip, 2010

Jest jeszcze coś TAKIEGO Ten ostatni jest dość kompleksowy choć każdy wnosi coś nowego.
Telehubis - Pon 21 Mar, 2011

Panie i Panowie,

czy warto kupowac ksiazke Scotta K. do AL2 jesli mamy juz wersje 3 teraz?

komor - Pon 21 Mar, 2011

To zależy od Twojego poziomu zaawansowania. Większość funkcji działa tak samo w LR2 i LR3, więc podstawowe (a nawet dość zaawansowane) pojęcia i sztuczki pozostały takie same. Oczywiście zawsze będzie niedosyt, że książkę mam o starej wersji…
jaad75 - Pon 21 Mar, 2011

Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.
komor - Wto 22 Mar, 2011

jaad75, wiesz, niektórzy wolą w fotelu lub wannie poczytać, itd. Albo nie habla w językach obcych, a większość dobrych tutoriali jest w języku lengłydż, jak pewnie się zgodzisz.
MM - Wto 22 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Kupowanie takich książek jest kompletnie bez sensu - nie ma w nich nic, czego nie dałoby się wyczytać lub obejrzeć w internecie. Strata papieru i miejsca na półce.

Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?

Usjwo - Wto 22 Mar, 2011

MM Kupujac poradnik lightrooma w formie papierowej tez siedzisz przed kompem i testujesz. Takie ksiazki szybko sie deaktualizuja.

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 15:49 ]
MM napisał/a:
Jest jeszcze coś TAKIEGO

Teraz sprawdzilem co jest pod linkiem :oops: . Takie cos bym kupil papierowe, jakbym stawial na lightroom'a

hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011

Usjwo napisał/a:
Kupujac poradnik lightrooma w formie papierowej tez siedzisz przed kompem i testujesz.
I tak i nie. Ludzie różne mają podejścia ;-)
Usjwo napisał/a:
Takie ksiazki szybko sie deaktualizuja.
jak już komor napisał - w tym przypadku niekoniecznie. Trudno oczekiwać by workflow / ergonomia użytkowania się diametralnie zmieniała z każdą wersją - tak robią tylko nieprofesjonalne firmy ;)
Telehubis - Wto 22 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:

No pewnie. Wszystko można znaleźć w internecie. Dlatego nie kupowałem podręcznika jak zrobić bombę atomową :wink:

jaad75 - Wto 22 Mar, 2011

MM napisał/a:
Ja bym proponował zostawić takie "złote myśli" dla siebie. Jeszcze napisz, że te książki jak już to należałoby kupować napisane po angielsku. Ja kupno dobrej pozycji książkowej gorąco polecam.
Po co? Po to, żeby mieć to samo, co w PDF-ie w formie papierowej, która za rok nie będzie już tyczyła aktualnej wersji i będzie się kurzyła na półce? Poza tym sensu powrotu do tego typu książek brak - wystarczy raz przeczytać, więc tym bardziej nie widzę powodu, do kupowania jej fizycznego wydania.
A że należałoby takie książki czytać po angielsku, to dla mnie również oczywiste i wygodne, jeśli używa się anglojęzycznej wersji oprogramowania, a używam wyłącznie takich.
Cytat:
Tak na marginesie to czasami mam wrażenie, że niektórzy bez kompa i neta nie istnieją... Nie szkoda Ci tych setek godzin spędzonych przed małym ekranikiem choćby na przeglądaniu jakiegoś forum?
Nie szkoda mi. To dokładnie to samo, co czytanie gazet, magazynów, książek, czy opracowań w formie papierowej, zazwyczaj bez konieczności kupowania ich, a przede wszystkim gromadzenia niepotrzebnych stert papierów.
kufel - Wto 22 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie szkoda mi. To dokładnie to samo, co czytanie gazet, magazynów, książek
nie wszystkie wartościowe pozycje są dostępne w wersji pdf etc. z tym ze nie mam tu na myśli tylko tematyki foto...
jaad75 - Wto 22 Mar, 2011

kufel, nieważne, że konkretne pozycje mogą nie być dostępne, ważne, że to o czym mówią wydania papierowe jest często mocno opóźnione w stosunku do tego, co można dowiedzieć się wymieniając i wyszukując informacje w internecie.
kufel - Wto 22 Mar, 2011

wydaje mi sie ze informacje aż tak szybko się nie dezaktualizują, a część z nich pewnie wcale.

btw. ostatnio w empiku widziałem książkę "adobe lightroom" ,autora nie pamiętam. była na tyle duża i obszerna ze wątpię żebym wszystkie zawarte w niej informacje znalazł w necie :)

edmun - Wto 22 Mar, 2011

a jam mam książkę, denerwowałoby mnie ciągłe przeskakiwanie między oknami za pomocą alt-tab aby sprawdzić co chwile każdą opcję i patrzeć czy efekty są takie same, a wpatrywanie się w jeden ekran gdzie jest tylko LR a na drugi tylko po to aby męczyć wzrok czytając pdfa, byłoby zbyt denerwujące.
tak to książka przed klawiaturą, zakładka i patrzę tylko na monitor czy wszystko wychodzi mi tak samo jak czytam właśnie w książce.
spokojnie brałbym Scotta, sam mam w domu i jest prawdziwą kopalnią wiedzy, przynajmniej nie denerwuje się na googlu jak po wpisaniu pytania zalewa mnie setka reklam

kufel - Wto 22 Mar, 2011

ano właśnie, co jak co ale wygodniej jednak jest wziąć książkę do reki niż "przeglądać' pdf'a.
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011

http://www.youtube.com/watch?v=WJ5-hBcSDBU ;)