forum.optyczne.pl

Lornetki - Dziwna regulacja ostrości w mostku w Nikonie

puni - Nie 11 Lip, 2010
Temat postu: Dziwna regulacja ostrości w mostku w Nikonie
Cześć. Kupiłem Nikona Ex 10x50 jako nowego i okazuje się regulacja ostrości na mostku dziwnie działa. Zauważyłem że pokrętło ostrości obrazu chodzi ciężko w jedną stroną w drugą lekko. Jeśli kręcę ostrością, wysuwam mostek radzę sobie jednym palcem, jak mostek się chowa wtedy muszę radzić sobie dwoma lub nawet trzema palcami (jak pracuję z lornetką pól godziny i mam zmęczone palce). Po jakimś czasie obserwacji jest to wkurzające. Poza tym gdy okulary wysuwają się kręcę ostrością delikatnie i puszczę to kółko zauważalnie powolutku kręci się same dalej rozsuwając (nawet jesli lornetka jest ustawiona okularami do gory).

Pytałem o to Arka wiem że się z tym nie spotkał, czy również wg. Was lornetka nadaje się do wymiany? Jak o tym przekonać sprzedawcę?

madrax - Nie 11 Lip, 2010

witam,jak dla mnie,to wystarczający powód do reklamacji.
lornetka zdaje się być niesprawna.

wymiana sprzętu na nowy powinna zwiększyć prawdopodobieństwo trafienia w sztukę wolną od wad lub też wolną od tej konkretnej wady,kto wie co może trafić się w następnej?

Abs - Nie 11 Lip, 2010

Rzeczywiście, jeśli jest możliwość wymiany (zwrotu) - zrobić to. Tracimy parę złotych na kuriera, zyskujemy spokój. Gdyby lornetka była kupowana bezpośrednio w sklepie warto spróbować reklamować (potem jest gwarancja).