|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Świecące pixele na matrycy 1000D
bipbop - Pon 12 Lip, 2010 Temat postu: Świecące pixele na matrycy 1000D Mam nastepujacy problem: robiłem zdjęcia wieczorne/nocne moim nowym Canonem 1000D z kitem, bez filtrów. Pierwsze zdjęcia wyglądały ok. Przy którymś z rzędu zauważyłem na zdjęciu "gwiazdę" obok masztu, powyżej komina(a gwiadz jeszcze nie było widać). Po kilku kolejnych zdjęciach "gwiazd" pojawiło się więcej - głównie białe, ale są i czerwone i jeden niebieski. To ewidentnie są świecące pixele! Dodam że przez 2 tygodnie robiłem zdjęcia w dzień przy dobrym oświetleniu i nie było problemów, sprawdzałem wszystkie wcześniejsze zdjęcia. Dopiero gdy wczoraj zacząłem używać długiego czasu naświetlania (30s) wieczorem/w nocy, to zaczęły się problemy.
Ktoś może pomóc czy iść od razu do wymiany z tym aparatem ?
Poniżej link do zdjęć w celu obejrzenia/zbadania problemu:
http://img401.imageshack.us/i/img0611ka.jpg/
http://img710.imageshack.us/i/img0622vi.jpg/
http://img268.imageshack....zaznaczone.jpg/
IMG0611ka - to zdjecie masztu z pierwszym pixelem ktory sie pojawil
IMG0622vi - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami
IMG0622zaznaczone - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami na którym kolorem zaznaczyłem ich miejsca "pobytu".
P.S. Witka wszystkim na forum
hijax_pl - Pon 12 Lip, 2010
Zrób zdjęcie testowe.. Załóż dekielek, ustaw tryb M, krótki czas, RAW i bez odszumiania. Wrzuć aparat pod kołdrę i zrób zdjęcie - wszystkie świecące punkty to tzw hot piksele. Jedynym remedium na to to tzw zamapowanie ich.
MC - Pon 12 Lip, 2010
Nie jedyne.
Można na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty.
hijax_pl - Pon 12 Lip, 2010
MC napisał/a: | ożna na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty. |
Hoty?
Dla mnie hoty to uszkodzenie pikseli - dające maksymalną wartość. Zatem żarówa przy czasie 1/8000s w nieinterpolowanym RAWie... I jedyną metodą na nie jest programowe usunięcie ich przy tworzeniu przez korpus RAWa
MC - Pon 12 Lip, 2010
A widzisz.
W Monolcie/Sony wystarczyło przestawienie daty o miesiąc do przodu a potem miesiąc w tył
bipbop - Pon 12 Lip, 2010
MC napisał/a: | Nie jedyne.
Można na około minutę włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Mi to zlikwidowało prawie wszystkie hoty. |
Ale ręczne chyba się nie da ustawić na dłużej niż jest w programie aparatu ustawione. Jak włączam ręczne, to ciutke dłużej czyści (może 5 sekund), pstryknie migawką i wsio..gdzie to mozna ustawić w canonie 1000d zeby to było dłużej ?
A mapowanie w serwisie to chyba mi się nie widzi - szybciej pojde dzis i wymienie w sklepie na nastepny (trzeci, bo pierwszy mial jeden swiecacy czerwony subpixel i go wymienilem)...tylko czy problem sie znowu po dwoch tygodniach nie pojawi ? Czy "ten typ tak ma" czy tylko ja mam takie szczescie ??
komor - Pon 12 Lip, 2010
bipbop, ręczne czyszczenie matrycy to jest wtedy, kiedy aparat podnosi lustro, otwiera migawkę i koniec – Ty masz ręcznie, w odpowiedni sposób wyczyścić matrycę. A co konkretnie MC ma na myśli – niech klaruje.
MC - Pon 12 Lip, 2010
A co jest tutaj niejasnego?
Czekamy około minuty w tym trybie po czym wyłączamy aparat. Większość hotów, o ile nie wszystkie, powinna zniknąć.
Jest o tym wątek na kanondesce. Ja tak zrobiłem. Kolega tak zrobił. Efekty są.
Jak firma to robi - nie mam pojęcia i niezbyt mnie to interesuje.
Chociaż łatwiej jest w Minolcie/Sony. Mniej kombinowania, a efektem jest zawsze idealnie zmapowana matryca.
bipbop - Pon 12 Lip, 2010
MC napisał/a: | A co jest tutaj niejasnego?
Czekamy około minuty w tym trybie po czym wyłączamy aparat. Większość hotów, o ile nie wszystkie, powinna zniknąć.
Jest o tym wątek na kanondesce. Ja tak zrobiłem. Kolega tak zrobił. Efekty są.
Jak firma to robi - nie mam pojęcia i niezbyt mnie to interesuje.
Chociaż łatwiej jest w Minolcie/Sony. Mniej kombinowania, a efektem jest zawsze idealnie zmapowana matryca. |
Rozumiem że chodzi o opcję "czyszczenie manualne" w menu czyszczenia matrycy? Jeśli tak, to tak zrobiłem i nic nie pomogło. ponad minute z obiektywem zwróconym w dół... dalej mam tyle samo (doliczyłem się 17-stu !) hot pixeli :/
Juz zdecydowałem - ide to ustrojstwo oddać/wymienić.
dr11 - Pon 12 Lip, 2010
bipbop, ja bym to olał, chyba, że interesujesz się astro-foto Do czasu, gdy te pixele nie są uciążliwe w odbiorze zdjęcia, nie zawracałbym sobie tym głowy. Nie pamiętam jak sobie z tym radzi DPP, ale np. Lightroom wyciska skutecznie takie syfki z RAW'ów.
bipbop - Wto 13 Lip, 2010
dr11 napisał/a: | bipbop, ja bym to olał, chyba, że interesujesz się astro-foto Do czasu, gdy te pixele nie są uciążliwe w odbiorze zdjęcia, nie zawracałbym sobie tym głowy. Nie pamiętam jak sobie z tym radzi DPP, ale np. Lightroom wyciska skutecznie takie syfki z RAW'ów. |
Problem w tym że jak mnie natchnie to mam ochotę robić foty gwiazd / księżyca. Poza tym, jak tylko będą w okolicy jakieś fajerwerki to również chciałbym to popstrykać, a przy tym trzeba już troszkę dłużej naświetlić zdjęcie.
Aparat i tak poszedł do serwisu powołując się nia niezgodność umowy kupna-sprzedaży (nowy towar z wadą fabryczną). Pewnie mi go wymienią na nowy, ale zobaczymy.
hijax_pl - Wto 13 Lip, 2010
To jeszcze raz powtórzę - hoty wychodzą przy ekstremalnie krótkich czasach jako że są to USZKODZENIA matrycy - nie da się ich zdjąć szczoteczką, zdmuchnąć czy też odjąć dark-frame'em.
Jeśli mówisz o długim czasie to mówisz o szumie - nie o hotach. Czyszczenie matrycy nie spowoduje mniejszego generowania szumu przez matrycę. Szum przy długich ekspozycjach usuwa się odejmując darka.
Hoty ładnie widać kiedy się weźmie RAWa i zdekoduje go bez demozaikowania ani żądnego innego post-procesu.
hijax_pl napisał/a: | To jeszcze raz powtórzę - hoty wychodzą przy ekstremalnie krótkich czasach jako że są to USZKODZENIA matrycy - nie da się ich zdjąć szczoteczką, zdmuchnąć czy też odjąć dark-frame'em.
Jeśli mówisz o długim czasie to mówisz o szumie - nie o hotach. Czyszczenie matrycy nie spowoduje mniejszego generowania szumu przez matrycę. Szum przy długich ekspozycjach usuwa się odejmując darka.
Hoty ładnie widać kiedy się weźmie RAWa i zdekoduje go bez demozaikowania ani żądnego innego post-procesu. |
To w takim razie dlaczego mam te hoty zawsze w tym samym miejscu ? Robiłem testy na nikonie D90 i owszem, zdarzały się szumy i niby hoty, ale co zdjecie to w innym miejscu na zdjęciu a czasem prawie wogóle, a u mnie zawsze punkt w punkt :/
hijax_pl - Wto 13 Lip, 2010
Zrób RAWa na krótkim czasie i wrzuć
RAWa nie zrobie bo sam siebie zacytuję:
Cytat: | Aparat i tak poszedł do serwisu powołując się nia niezgodność umowy kupna-sprzedaży (nowy towar z wadą fabryczną). Pewnie mi go wymienią na nowy, ale zobaczymy. |
Ale dzięki za próbę pomocy. Jak dostanę aparat spowrotem to porobię kolejne testy, również w RAW-ie
luke130 - Wto 13 Lip, 2010
bipbop napisał/a: | RAWa nie zrobie bo sam siebie zacytuję:
Cytat: | Aparat i tak poszedł do serwisu powołując się nia niezgodność umowy kupna-sprzedaży (nowy towar z wadą fabryczną). Pewnie mi go wymienią na nowy, ale zobaczymy. |
Ale dzięki za próbę pomocy. Jak dostanę aparat spowrotem to porobię kolejne testy, również w RAW-ie |
Czyli powołałeś się na rękojmię?!? To trochę co innego i ciekaw jestem czy Ci uznają. Jak dla mnie to jest "zwykła" gwarancja.
MC - Wto 13 Lip, 2010
luke130, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego??
Ilona - Wto 13 Lip, 2010
Klient wybiera, z czego chce skorzystać.
luke130 - Sro 14 Lip, 2010
MC napisał/a: | luke130, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego?? |
Rękojmia to najoględniej mówiąc niezgodność towaru z opisem w sklepie/umową kupna sprzedaży. Czyli w tym przypadku gdyby sprzedano nie ten model aparatu lub o niewłaściwej specyfikacji. Natomiast wady pojawiające się w trakcie użytkowania, to już niestety gwarancja. No chyba że jesteś w stanie udowodnić że kupiłeś przedmiot już z wadą, wtedy jest ona traktowana jako rozbieżność uniemożliwiająca poprawne funkcjonowanie aparatu i podlega regulacjom z tytułu rękojmi.
MC - Sro 14 Lip, 2010
luke130 napisał/a: | Rękojmia to najoględniej mówiąc niezgodność towaru z opisem w sklepie/umową kupna sprzedaży. |
BZDURA!!
Rękojmia to zupełnie coś innego!
Z resztą cała postu to też robienie wody z mózgu i wprowadzanie w błąd.
Może zieloni lub czerwoni wyodrębnią post kolegi lub oznaczą w jakiś sposób, aby nie wprowadzał w błąd.
hijax_pl - Sro 14 Lip, 2010
luke130 napisał/a: | Czyli w tym przypadku gdyby sprzedano nie ten model aparatu lub o niewłaściwej specyfikacji. Natomiast wady pojawiające się w trakcie użytkowania, to już niestety gwarancja. |
Niezgodność towaru z umową to brak właściwości lub... niesprawność uniemożliwiająca korzystanie zgodnie z przeznaczeniem
Z drugiej strony gwarancja nie jest obowiązkowa - to dobra wola producenta.
luke130 napisał/a: | No chyba że jesteś w stanie udowodnić że kupiłeś przedmiot już z wadą, wtedy jest ona traktowana jako rozbieżność uniemożliwiająca poprawne funkcjonowanie aparatu i podlega regulacjom z tytułu rękojmi. |
Radzę się zapoznać z zapisami prawa dot niezgodności towaru z umową: DzU z 2002 r. Nr 141, poz. 1176 Art 4. Pkt 1
Kod: | Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. |
luke130 - Czw 15 Lip, 2010
Ha! No i dziękuję za sprostowanie. Okazuje się że przez tyle lat tkwiłem w błędzie. Po prostu czytałem kiedyś na portalu konsumenckim wypociny jakiegoś beznadziejnego jak się okazało prawnika, który to właśnie w ten sposób interpretował ustawę o rękojmi.
Niniejszym cofam co powiedziałem i bijąc się w pierś proszę o usunięcie moich poprzednich wpisów.
|
|