forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Zestaw oświetleniowy do fotografowania w plenerze

oranżewski - Czw 15 Lip, 2010
Temat postu: Zestaw oświetleniowy do fotografowania w plenerze
Cześć :)

Mam wyzwanie - plener fotograficzny (ślubny) nocą w Warszawie.
Co zrobić, by coś w miarę sensownego z tego wyszło?
Chodzi mi po głowie coś takiego (zestaw tani, a wydaje mi się być przydatny):

Lampa studyjna, to w oprawce, na niej parasolka softbox, to na statywie oświetleniowym, a tak przy okazji blenda 5w1.

Chciałbym się zmieścić w 200zł, bo muszę też zanabyć 50/1.8 ;)
Chciałbym, żeby tym zestawem można było również zrobić np. portret na łące :)

Kolejne pytanie: czym zasilać taką lampę błyskową? Zwykły akumulator? Niestety nie stać mnie na travel packa ;)

Jakieś rady? Propozycję? Byłbym bardzo wdzięczny i odwdzięczny :D

dr11 - Czw 15 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
czym zasilać taką lampę błyskową?
Agregat lub accu+przetwornica. Ewentualnie przedłużacz ;) Lampa ma w specyfikacji napięcie wejściowe od 200V.

Jeśli plener nocny, to tak nieśmiało mi się wyobraża, że jedna lampa plus blenda może być za mało, żeby ładnie pokryć scenę światłem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to długi czas, żeby tło się dostało i dopał na obiekty. Inaczej wyjdą rozświetlone postacie w czarnych czeluściach. Ale pewnie o tym wiesz :)

dr11 napisał/a:
tomaszewski napisał/a:
czym zasilać taką lampę błyskową?
Agregat lub accu+przetwornica. Ewentualnie przedłużacz ;) Lampa ma w specyfikacji napięcie wejściowe od 200V.

Jeśli plener nocny, to tak nieśmiało mi się wyobraża, że jedna lampa plus blenda może być za mało, żeby ładnie pokryć scenę światłem. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to długi czas, żeby tło się dostało i dopał na obiekty. Inaczej wyjdą rozświetlone postacie w czarnych czeluściach. Ale pewnie o tym wiesz :)

agregat. ale ja chcę to wszystko ogarnąć w 200PLN, no max. 300. i żeby wziąć to wszystko w plecak, torbę, rękę, szyję, itp. i sobie IŚĆ w plener, bo to też ma służyć na przyszłość ;)
tak, lampa pod zwykłe 230V.

oczywiście, że wszystkie obiekty w tle będą doświetlone ;) chcę po prostu doświetlić pierwszy plan. dodam, że w plenerze nocą będę miał również do dyspozycji 430 EX II :)

a co do lampy "studyjnej" ;) to zda ona egzamin? nie rozwali mi się po dwóch błyskach? rozumiem, że kabel do aparatu mam w komplecie? taka lampa pracuje tylko w manualu, tak? w sposób taki, że dobieram sobie moc na lampie a resztę ustawiam w aparacie, tak? sorry, że tak pytam, ale po primo kto pyta nie błądzi, po secundo w temacie lamp jestem słaby, a w temacie lamp studyjnych jestem kompletnie niewiedzący i niepraktykujący, dlatego proszę o wyrozumiałość i... łopatologicznie :)

hijax_pl - Czw 15 Lip, 2010

To może lampa błyskowa (systemowa, masz?), statyw oświetleniowy, uchwyt statywowy do lamp, parasolka?

tego dnia będę miał 430 EX II. a jak zamontować speedlighta na uchwycie statywowym do lamp?

ale dlatego, że nie mam swojej lampy, to muszę znajdować jakieś półśrodki, dlatego propozycja tej lampy studyjnej.
a może zamiast niej tumax 883?

chodzi o to, żebym sobie kupił i żeby posłużyło mi to dłużej w różnych sytuacjach.
tyle, że bardziej uniwersalna będzie lampa na stopkę. może rzeczywiście tego tumaxa zanabyć? tylko co w tym momencie z błyskaniem: nim chyba się nie robi w manualu. to może być problem.
niestety, mówię jeszcze raz, że na GN58 mnie nie stać :)

tomaszewski napisał/a:
jak zamontować speedlighta na uchwycie statywowym do lamp?

Śiakimś takim uchwytem...

tomaszewski napisał/a:
nim chyba się nie robi w manualu. to może być problem.

To żaden problem kiedy ustawiasz scenę... ;)
tomaszewski napisał/a:
tego dnia będę miał 430 EX II.
To może pożycz też przewód eTTL?

a no tak. myślałem, że uchwyt do lamp, to do lamp studyjnych i tu byłby problem, no ale już widzę ;)

na razie chyba daruję sobie lampę. może sama 430EX da radę ;) ew. później coś tam wyskubię na speedlighta ;)

czy muszę kupować statyw oświetleniowy? mam statyw fotograficzny Slik Sprint. czy mogę do tego podłączyć uchwyt do lamp? oczywiście odkręcę głowicę... rozumiem, że tak.

a więc wybór padł na:
statyw (mam), uchwyt do lampy (trza kupić), lampa (m), parasolka softbox (tk), kabel synchro (tk)
czy dobrze prawię? :)

tomaszewski, te uchwyty do lamp mają mocowanie statywowe (studyjne), no i uchwyt do parasolki... Żeby go założyć na normalny statyw musiałbyś mieś taki trzpień/przejściówkę na 1/4 czy 3/8 cala, np taki
jaad75 - Czw 15 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
taka lampa pracuje tylko w manualu, tak? w sposób taki, że dobieram sobie moc na lampie a resztę ustawiam w aparacie, tak?
Ta lampa ma tylko dwa ustawienia: 1/1 i 1/2 - możesz ewentualnie odsuwać ją bliżej lub dalej, ale to zmieni rozkład światła... Mniej kłopotów będzie w plenerze ze speedlightem. Zwłaszcza w plenerze.

Cytat:
przewód eTTL

i ta pozycja jest za droga :) mi się wydaje, że wystarczy zwykły kabel synchro za 30zł. bo ten zamiennik canonowskiego z ettl to 200zł kosztuje.

i czy ten za 30zł PC-PC normalnie podłączę pod 430EX?

szukam najtańszego sposobu; może jeszcze jakieś propozycje? :)

tomaszewski napisał/a:
mi się wydaje, że wystarczy zwykły kabel synchro za 30zł

Wystarczyć - wystarczy, ale stracisz automatykę ;)

a to co z tego ;) plener ślubny to nie reporterka ;)

Spoko.. Najwidoczniej źle zrozumiałem, że martwi Cię manualna praca z lampą ;)
jaad75 - Pią 16 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
i czy ten za 30zł PC-PC normalnie podłączę pod 430EX?
Przy użyciu kostki z wejściem PC...
oranżewski - Pią 16 Lip, 2010

w sensie kostki która ma wyjście PC, która ma sanki i w nią się wsuwa lampę. dobrze mówię? chyba tak, bo już znalazłem taką ;)

a nie jest czasami tak, że kabel OC-E3, czy coś w tym stylu, dołączają do 430EX w zestawie? on chyba załatwi sprawę...

MC - Pią 16 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
a nie jest czasami tak, że kabel OC-E3, czy coś w tym stylu, dołączają do 430EX w zestawie?

Żartujesz? Mówisz o firmie, która do "zwykłych" obiektywów nawet osłony przeciwsłonecznej nie daje...

aha. czyli jednak akcesoria opcjonalnie :smile:

to bardzo wielka kiszka.

w takim razie wielkie dzięki.
chyba, że jeszcze coś macie do powiedzenia :)
mój zestaw to: 430EXII, uchwyt do lampy, kabel synchro, kostka synchro, parasolka softbox, statyw oświetleniowy, 40D :cool:

jakieś rady to poproszę ;)
a na razie jeszcze raz DZIĘKI!!!

hijax_pl - Pią 16 Lip, 2010

Wydaje się że OK :)

to świetnie! :) punkty już poszły :P
MC - Pią 16 Lip, 2010

tomaszewski, szczególnie bezprzewodowe sterowanie przy pomocy lampy wbudowanej :twisted:

tomaszewski, zdążyłem wyedytować ;)

a mają :) 7D ma :twisted:

hijax_pl, zdążyłem zobaczyć :twisted:

MC - Pią 16 Lip, 2010

tomaszewski, dopiero teraz się to pojawiło. Prawie jak wideorozmowy w srajfonie.

Ale się wątek pochrzanił :D

a może zamiast kabla synchro - wyzwalacz radiowy?

Za cenę kabla PC+kostka nie kupisz stabilnego wyzwalacza radiowego, z którego byłbyś zadowolony ;)

postanowiłem, że nie ma sensu wydawać na parasolki i takie tam trzystu złotych, bo i tak nie mam lampy :zalamany:
po prostu do pleneru pożyczę metza 58 i on będzie na sankach a 430 w niewolniku :P :P :P i sorry za zamieszanie ;)

Pożycz metza, a 430ke ustaw z parasolka na statywie... Uzyskasz dużo lepszą jakość oświetlenia ;)
zug - Pią 16 Lip, 2010

tu ludzie sobie żyły wypruwają żeby ci pomóc a ty teraz piszesz
Cytat:
sorry za zamieszanie

:twisted: :evil:

:wink: :mrgreen:

:mrgreen: ale punkty dałem, więc o co chodzi??? :)

hijax_pl, ale to jest 300zł w plecy! ja je zbierałem od lutego na 50/1.8! :evil: :evil: :evil: :mrgreen:

do muskania może być goła na wprost ;) chyba, że się mylę. najwyżej wezmę ryzę A4 i przez to będę błyskał ;)

EDIT: aaa. już wiem o co chodzi. tobie nie dałem! :P napisz coś, czego nie wiedziałem (oczywiście w temacie), to też ci dam ;)

Jakie 300zl? :shock:

statyw 45zl
parasolka biała 50cm - 15zl
uchwyt 49zl
----------------
razem 109zł...

247 ;) wyszłoby z tymi kostkami i przewodami.

ale wydawać 100zł na jednorazowy plener? nie kupię tak prędko lampy... a na pewno dwóch z czego jedna to master...

a może jak sobie odpuszczę, to kiedy kupię metza 48? zobaczymy. wolę oszczędzać. każda dycha się liczy ;)

o! chyba, że tylko parasolkę kupię :cool:
aparat z GN58 Master i tak będę miał na szerpie, a GN43 mogę trzymać w ręku razem z parasolką ;)

komor - Pią 16 Lip, 2010

Właśnie trafiłem na ten wątek.
tomaszewski, po pierwsze weź od młodych chociaż ze sto złotych za fotki to będziesz miał na koszty, co? :)
Po drugie, z 430EX w komplecie są takie stopki, które mają od dołu gwint statywowy, więc bez dodatkowych przejściówek i zakupów nakręcisz tę lampę na zwykły statyw od aparatu (a nie taki oświetleniowy, który wymagałby odpowiedniej końcówki, jak pisał hijax_pl). Na te stopki kostka ze złączem PC, na kostkę lampa 430EX. Kabelek PC o odpowiedniej długości tani nie będzie, ale jak chcesz robić cokolwiek innego niż strzelanie na wprost to musisz mieć parę metrów tego kabla. Lub przerobić krótki kabelek na długi, przy pomocy dowolnego kabla 2-żyłowego, lutownicy itd.

oranżewski - Sob 17 Lip, 2010

to znaczy tak:
nie wezmę, bo mi głupio - pierwszy ślub, w dodatku znajomi :mrgreen: po prostu nie wezmę ;)
świetnie! mam nadzieję, że podstawka jest w zestawie :twisted:
komor napisał/a:
Kabelek PC o odpowiedniej długości tani nie będzie

czemu? 10m - do 30zł. tylko teraz pozostaje kwestia softboxu. jednak milej jest, gdy światło miłe. to dużo. musi coś mi zmiękczyć światło. dobrze by było, żeby i na mastera coś założyć (stofenu w zestawie nie ma) i na slave'a.
do mastera może sztuczny sufit, a na slave - parasolka trzymana w ręku. hm?
o, dodam jeszcze, że będę miał pilot do wyzwalania migawki :)

komor - Sob 17 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
czemu? 10m - do 30zł.

Za 30 zł to ja kupiłem takie 5-centymetrowe, do połączenia radiowego wyzwalacza z lampą. I te działają. Wszystkie tańsze poszły do kubła, szkoda nerwów. Ale może Ty będziesz miał więcej szczęścia. Jak czytasz po angielsku, to z przymrużeniem oka proponuję to: It's Time for the PC Jack to Die.

oranżewski - Sob 17 Lip, 2010

Przewód synchro PC-PC 10 metrów od FRIPERS czy taki jest zły?

po angielsku coś tam rozumiem ;) ale żadna przyjemność przeczytać dla mnie aż tyle! ;)

czyli to co napisałem w poprzednim poście to nie są bzury i wszystko będzie praktyczne i będzie działać, tak? :) proszę o uświadomienie ;)

[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 19:47 ]
postanowiłem po prostu kupić blendę okrągłą 5w1 110cm :)
dzięki za pomoc ;)

niepohamowany - Pon 06 Wrz, 2010
Temat postu: Zestaw oświetleniowy w plener
Chodzi mi o coś takiego http://allegro.pl/zestaw-...1207229641.html i pytanie czy takie coś można wykorzystać w plenerze zasilając z aparatu? A jeżeli nie to w jaki sposób można coś takiego stworzyć nie wykorzystując lampy błyskowej tylko tak jak tutaj świetlówki?
jaad75 - Pon 06 Wrz, 2010

niepohamowany napisał/a:
i pytanie czy takie coś można wykorzystać w plenerze zasilając z aparatu?
Nie. Jak to sobie wogóle wyobrażałeś, przecież to są urządzenia zasilane z sieci?!?
niepohamowany napisał/a:
A jeżeli nie to w jaki sposób można coś takiego stworzyć nie wykorzystując lampy błyskowej tylko tak jak tutaj świetlówki?
Pomijając, że to mega budżetowe i kiepskie rozwiązanie, to podstawą jego działania jest błysk żarówki błyskowej - świetlówka jest tu używana jako pilot, a nie źródło światła.
Lampy światła ciągłego do użytku w plenerze powinny mieć kilka kilowatów i najczęściej zasilane są z mobilnych generatorów spalinowych. To są rozwiązania stosowane w telewizji, czy kinematografii, a nie w przypadku sesji zdjęciowych...

hijax_pl - Pon 06 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
przecież to są urządzenia zasilane z sieci?!?

Może motorek-generatorek? ;)

niepohamowany - Pon 06 Wrz, 2010

No nic dzięki wielkie :) Tak przypuszczałem ale chciałem się upewnić :) Pozostanę jednak przy lampie błyskowej :)