|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do robienia zdjęć przedmiotów jak i w plener.
dariololek - Czw 15 Lip, 2010 Temat postu: Obiektyw do robienia zdjęć przedmiotów jak i w plener. Witam wszystkich
Mam dylemat po względem obiektywów.
Sprzejadę dużo na allegro i potrzebuje obiektywu do robienia ostrych zdjęć przedmiotów jak i w plener.
Zastanawiam się nad Tamron 17-50 SP AF F/2,8 XR Di II VC ze stabilizacją, chodź podobno bez stabilizacji jest lepszy co o tym sądzicie? Cena ze stabilizacją 1600zł
Oraz interesuje mnie Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM 1000zł różnica w cenie to 600zł zawsze można te pieniądze zainwestować w inny obiektyw lub lampę.
Co mi doradzicie?
Może inny obiektyw?
Pozdrawiam i czekam na propozycję.
moronica - Czw 15 Lip, 2010
jesli to sa niewielkie przedmioty to rozejrzyj sie za obiektywem do makro
komor - Pią 16 Lip, 2010
Tamron bez stabilizacji plus statyw to dobry wybór. Obiektyw makro będzie droższy i może się okazać za wąski przy mniejszych przedmiotach, czyli mniejsza uniwersalność. Ewentualnie zamiast Tamrona możesz pomyśleć o Sigmie 17-70, która ma funkcję makro, co prawda nie ma odwzorowania 1:1, jak prawdziwy obiektyw makro, ale do zbliżeń nawet małych przedmiotów na Allegro – w zupełności wystarczy. Tamron takiego zbliżenia nie zrobi.
Statyw i przymknięcie obiektywu do f/8 (czasem więcej) to to tak czy owak podstawa.
Djwalkman - Pią 16 Lip, 2010
Canon 60mm f/2,8 macro(1500 zł), jego zalety to:
-macro w skali 1:1
-super ostry
-ogniskowa idealna w plener (po crop'ie 96mm)
-sprawdzi się w o robienia zdjęć przedmiotom
-zamknięta obudowa
-teoretycznie brak ryzyka back focus i front focus
teraz lista wad:
-winietowanie (to się da skorygować w programie)
-nie podepniesz go do FF
Te wnioski wyciągnąłem na podstawie testu, obiektyw trzymałem w ręce i muszę powiedzieć, że jest solidny.
hijax_pl - Pią 16 Lip, 2010
Djwalkman, dlaczego uważasz że 60mm jest idealne w plener?
Djwalkman - Pią 16 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | Djwalkman, dlaczego uważasz że 60mm jest idealne w plener? |
Parę razy wyszedłem w plener i przeważnie fotografowałem ogniskową 55mm (choć wtedy zdjęcia nie są najlepszej jakości (na moim kicie)) i doszedłem do wniosku, że chciałbym obiektyw pokrywający 40-70mm. Obiektywów macro z odwzorowaniem 1:1 i zoomem jest niewiele (jeżeli jakieś jest), w takim razie zostaje stałka która będzie miała ogniskową w powyższym przedziale.
kozidron - Pią 16 Lip, 2010
Djwalkman,taki obiektyw dla amatora jest raczej mało uniwersalny, jakby nie patrzeć pomysł komor' a jest najlepszy, sigma 17-70 to będzie najlepsze rozwiązanie, pewnie że tamron jest ostrzejszy i jasny w całym zakresie ale nie ma makro, sigma ma chociaż namiastkę makro bodajże 1:2.3 (stara wersja) więc przy tych zastosowaniach bedzie najbardziej uniwersalna
jaad75 - Pią 16 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | Djwalkman, dlaczego uważasz że 60mm jest idealne w plener? |
Djwalkman napisał/a: | Parę razy wyszedłem w plener i przeważnie fotografowałem ogniskową 55mm (choć wtedy zdjęcia nie są najlepszej jakości (na moim kicie)) |
hijax_pl - Pią 16 Lip, 2010
Taaaaa... No cóż. Jednak osobiście uważam że uniwersalniejszy w plener (z posmakiem macro) będzie propozycja komora. I tyle w temacie. Stałka 60mm jako jedyny obiektyw ma słabą uniwersalność, a jego 1:1 raczej nie jest atutem w kontekście pytań autora wątku - tak myślę
dariololek - Pią 16 Lip, 2010
komor, dlaczego polecasz Tamrona bez stabilizacji?
Robi bardziej ostre zdjęcia?
Wydaje mi się że stabilizacją się przydaje w ciemnych pomieszczeniach?
komor - Pią 16 Lip, 2010
dariololek, kierowałem się potrzebą robienia zdjęć przedmiotów na Allegro i przekierowaniem dodatkowej kasy na inne akcesoria do tego potrzebne. Jak możesz dołożyć do wersji ze stabilizacją to ja nie mam nic przeciwko. Decyduj co dla Ciebie ważniejsze: stałe, jasne światło Tamrona czy makro i nieco większy zakres ogniskowych Sigmy. Jeśli nie robisz małych przedmiotów to Tamron też się nada do Allegro.
Oświetlenie jakieś do tego celu masz? Tło?
|
|