|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Długie tele do ptaków - Nikon
fotopasjajelcz - Pią 16 Lip, 2010 Temat postu: Długie tele do ptaków - Nikon Witam
Jako nowy witam i pozdrawiam wszystkich .Otóż mam pytanko posiadam Nikona D40 zależy mi na fotografii ptaków długie ogniskowe i borykam sie z wyborem . Mam około 4 tyś zł na obiektyw lub aparat (Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM ) lub Nikona d300 co byście zrobili w moim przypadku .
p[ozdrawiam
hijax_pl - Pią 16 Lip, 2010
D300 bez obiektywu zdjęć nie zrobisz Z drugiej strony przy ciemnicy Sigmy na D40 musiałbyś mocno podnieść czułość, a to może się skończyć szumem.
Masz jakieś szkło już?
moronica - Pią 16 Lip, 2010
no wlasnie, samym d300 i np kitem zdjec ptakow nie zrobisz (kadrowac mozna ale wszystko ma swoje granice) wiec przed zakupem teleobiektywu nie uciekniesz. a moze by tak kompromis? d5000 mozesz miec od 1800zl, sigme 120-400 od 2800. moze dozbieraj troche i pokombinuj w tym kierunku. w dziale nasze zdjecia, w fotografii ptakow znajduja sie spektakularne zdjecia wykonane wlasnie tym zestawem. autor oczywiscie zna sie na rzeczy no i lazi po drzewach niczym malpa ale od strony technicznej widac, ze sprzet wyrabia
mavierk - Pią 16 Lip, 2010
Moim zdaniem AF-S 300/4, który jest akurat za 4000zł jest dla Ciebie idealnym wyborem.
Jeśli tylko znajdziesz kilka zł na statyw i będziesz unikać iso wyższych, niż 640, to ten zestaw odwdzięczy Ci się super zdjęciami
fotopasjajelcz - Pią 16 Lip, 2010 Temat postu: witam Dziękuje za wszelkie odpowiedzi otóż posiadany prze zemnie sprzęt to Nikon D40 , statyw , Szkiełko Sigma 70-300 DG macro .właśnie zastanawiam się nad AF-S 300/4,jak napisał mavierk obecnie Sigma którą posiadam strasznie mydli przy ogniskowej 300 , tylko mam 4 tyś i muszę sie zmieścic w tej cenie .
pozdrawiam
|
|