|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Korpus Sony Alfa a lampy studyjne i wyzwalanie radiowe
Robert158 - Pią 16 Lip, 2010 Temat postu: Korpus Sony Alfa a lampy studyjne i wyzwalanie radiowe Cześć wszystkim. Mam problem. Mianowicie posiadam Sony a230 i nie bwiem czy ten aparat bedzie współpracował z lampami studyjnymi, wiem, że należy kupić stopke ale czy to wtsraczy? Czy ewentualnie opłaca mi się sprzedać sony i kupić nikona d3000? Dzięki
hijax_pl - Pią 16 Lip, 2010
Jakimi lampami? Jak chcesz je wyzwalać?
Robert158 - Pią 16 Lip, 2010
Przez nadajnik radiowy. Czy jeśli kupie stopke na przejscie PC to czy to bedzię "grało"?
A jaki masz ten nadajnik? Jak się go podłącza?
A230 to tak cienko jak widzę jest przystosowany do takich zastosowań...
Na stopke PC ma złacze i chce się własnie dowiedzieć czy jak kupie przejsciówke do sony na stopke na allegro za 50 zl czy to będzie wyzwalało. Dzieki
X_ray - Pią 16 Lip, 2010
http://mega-pixel.iai-sho...niazdem-PC.html
Z boku masz gniazdko PC a na górze gorącą stopkę.
Sory, pochrzanilo mi sie cos. To przez ten upal A więc przejsciowke na goracą stopke z Nikona i Canona do sony czy mi to bedzie biegalo?
[ Dodano: Pią 16 Lip, 2010 16:19 ]
I pytam się czy to biega w TTl-u? Czy trzeba się bawić z manualnym ustawieniem na lampach?
Złącze/kabelek PC ma to do siebie że to taki zwykły.. zwieracz. Żadnej logiki tam nie ma - po prostu styk "podłączony" do migawki
Robert158 napisał/a: | A więc przejsciowke na goracą stopke z Nikona i Canona do sony czy mi to bedzie biegalo? |
Jeśli masz Sony A230 - to podłącz taką stopkę jaką pokazał X_ray, dalej przewodem PC do lampy (lub do wyzwlacza radioweg).
Robert158 napisał/a: | I pytam się czy to biega w TTl-u? |
To jaką lampę chcesz używać? Studyjne nie pracują w TTLu
ghost - Pią 16 Lip, 2010
przyjdzie komor i będzie krzyczał.
wyzwalacze radiowe wpina się w stopkę ISO lub via PC. ja nigdy nie miałem problemów , ale czasem tania chińszczyzna potrafi foszyć.
jak napisał h. wspomniana kosteczka załatwi możliwość obu połączeń.
Chodzi mi o to, że chce podpiąć i studyjne lampy i wyzwalać je przez nadajnik radiowy który chciałbym podłaczyć pod tą kostkę ( przejsciówkę gorącej stopki) i zwykłe lampy od np. Nikona. I chodzi mi tutaj o to czy wyzwalacz radiowy nie będzie miał prpblemu z wyzwalaniem poprzez taką przejsciówkę i czy zwykłe lampy np. Nikon sb-600 będzie mi z nią współpracował w TTL'u : ) Sorki za zamieszanie
Sony z Nikonem w TTL nie zabangla.
...ale z pracą w studiu i nadajnikiem radiowym na kostce na stopce nie powinno być problemu?
W trybie manualnym - nie.
I o to mi chodziło. Dzięki za pomoc
ghost - Sob 17 Lip, 2010
mieszanie lamp studyjnych i dedykowanych (znaczy z ttl) nie ma sensu, bo najpierw dedykowana puści przedbłysk, coś tam policzy, potem przy właściwym błysku wszystkie obliczenia wezmą w łeb, bo pojawi się światło ze studyjnych, o których automatyka nie wiedziała. i nic ciekawego nie wyjdzie.
jaad75 - Sob 17 Lip, 2010
ghost napisał/a: | bo najpierw dedykowana puści przedbłysk | Który zazwyczaj odpali studyjne...
ghost napisał/a: | coś tam policzy | Najczęściej, że trzeba zminimalizować naświetlenie...
ghost napisał/a: | potem przy właściwym błysku wszystkie obliczenia wezmą w łeb | ...bo nie pojawi się światło ze studyjnych...
|
|