forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka + obiektyw(y) do architektury/wnętrz, do 6000 zł

kikut - Pią 16 Lip, 2010
Temat postu: Lustrzanka + obiektyw(y) do architektury/wnętrz, do 6000 zł
Potrzebuję porady dotyczącej zakupu lustrzanki cyfrowej (Canon) i 2 obiektywów ( jeden z nich musi być szerokokątny).
Koszt tego zestawu powinien wynieść ok. 6000 PLN (+- 500 PLN)
Sprzęt ten będę wykorzystywał do robienia zdjęć związanych z prowadzeniem mojej działalności czyli biuro architektoniczne: robienie zdjęć architektury, zdjęć wnętrz, zdjęć krajobrazów (wizualizacje brył i późniejsza obróbka w Photoshopie).
Za wszelkie sugestie dziękuję z góry.
Pozdrawiam.

komor - Pią 16 Lip, 2010

kikut, zapoznaj się z regulaminem, żeby temat umieścić w odpowiednim dziale i nie nadawać mu nic nie mówiącego tytułu. Przeniosłem do odpowiedniego działu i wyedytowałem tytuł.
dr11 - Sob 17 Lip, 2010

Ja bym Ci polecił 5D + 17L + TC 1.4, ale niestety to lekko nagina budżet ;)

Używałem 40D + 10-22 i na statywie spokojnie ogarniesz tym zestawem wnętrza większe, mniejsze i o różnym oświetleniu. Krajobrazy i architektura jak najbardziej, do detali przydałby się jakiś 70-300 IS.

kozidron - Sob 17 Lip, 2010

b]kikut[/b], tego nam nie napisałeś czy sprzęt może być używany, bo pewnie te tematy można obskoczyć 40D+sigma 10-20/4-5.6, w sumie w takich sytuacjach i tak przymykasz (chyba że efekt ma być inny ?).

Co do zdjęć tych "wizualizacji" musiałbyś temat bardziej przybliżyć, bo tak ciężko wywnioskować czy musiałby to być obiektyw makro i jeżeli tak to o jakiej ogniskowej( jak duże są to obiekty czy może jakieś makiety i ile masz miejsca "żeby się cofnąć")

kikut - Sob 17 Lip, 2010
Temat postu: Dzięki za zmianę i przeniesienie tematu
Co do kwoty to wynosi ona teraz 6400 PLN więc do 7000 PLN mogła by dojść. Jeśli chodzi o przybliżenie sytuacji to aparat i obiektywy chciałbym kupić nowe. Mówiąc o wizualizacjach to sytuacja wyglądałaby tak, że tworzę bryłę budynku (bloku, domku) w programach Autocad, 3ds max. Gotową bryłę renderuję, wrzucam do Photoshopa i zgrywam ze zrobionym wcześniej zdjęciem jakiegoś określonego terenu na którym te bloki czy domki mają stać. Ale dotyczy to też sytuacji, gdzie muszę zrobić zdjęcie kamienicy, a jak wiadomo ze względu na zabudowę nie ma tam miejsca za bardzo żeby się cofnąć (tu przypuszczam przydałby się obiektyw szerokokątny). Ten szerokokątny przydałby się jeszcze do robienia zdjęć wykonanych już projektów gdzie też nie ma się gdzie cofnąć ( wnętrze łazienki, wc, kuchni, salonu itp.) i późniejsze ich umieszczanie na stronie internetowej.
Aha, no i jestem amatorem i do czynienia z lustrzankami jeszcze nie miałem, także nie każde specjalistyczne nazewnictwo jeszcze do mnie dociera, ale mam zamiar się podszkolić i podejść do tego z cierpliwością ;)

dragossani - Sob 17 Lip, 2010

Rozważ zakup obiektywu typu tilt-shift.
hijax_pl - Sob 17 Lip, 2010

dragossani napisał/a:
Rozważ zakup obiektywu typu tilt-shift.

To się kłóci z:
kikut napisał/a:
i jestem amatorem i do czynienia z lustrzankami jeszcze nie miałem

Proponuję zacząć od obiektywu szerokokątnego 10-22 na razie tak jak zasugerował dr11

dragossani - Sob 17 Lip, 2010

Co tam - od razu na głęboką wodę ;-)
krisv740 - Sob 17 Lip, 2010

dragossani napisał/a:
Co tam - od razu na głęboką wodę ;-)

to może lepiej zacząć od czegoś tak prostego jak :

http://www.bhphotovideo.c...C_4x5_View.html

to w miarę podobny poziom trudności... :mrgreen: :twisted: :razz: :zalamany:

kikut, no teraz trochę się rozjaśniło

....w takiej sytuacji mógłbyś tylko rozważyć(poza 50D) kupienie tańszej sigmy 10-20/4-5.6 + lampa do tego zestawu zamiast systemowego canona 10-22, mi przy fotografii pomieszczeń hotelowych bardziej przydał się statyw + lampa/ czasem 2 niż szybki i celny autofocus systemowego 10-22.

ps. tylko mnie nie linczujcie ale ja bym wolał odrobinę słabszą optycznie sigme+lampe niż ostrzejszego canona

lupo57 - Sob 17 Lip, 2010

canon 50D (2700zł) + canon 10-22 (2700zł) + 430 EXII (880zł) + sherpa 600 (370zł) razem 6650zł a więc zostanie na torbę + kartę pamięci, ewentualnie filtr polaryzacyjny i pełen zestaw systemowy jest
pozdr

lupo57 napisał/a:
canon 50D (2700zł) + canon 10-22 (2700zł) + 430 EXII (880zł) + sherpa 600 (370zł) razem 6650zł a więc zostanie na torbę + kartę pamięci, ewentualnie filtr polaryzacyjny i pełen zestaw systemowy jest
pozdr

lupo57, fajnie -fajnie ale miałem raczej na mysli 580-tkę i myslałem o budżecie 6K

lupo57 - Sob 17 Lip, 2010

kikut napisał/a:
Co do kwoty to wynosi ona teraz 6400 PLN więc do 7000 PLN mogła by dojść.

kozidron, tym się sugerowałem, z lekkim nagięciem budżetu można kupić 580 EXII jak Ty proponujesz :wink:

komor - Sob 17 Lip, 2010

kozidron napisał/a:
tylko mnie nie linczujcie ale ja bym wolał odrobinę słabszą optycznie sigme+lampe niż ostrzejszego canona

Canon ma wyższe MTF-y ale mocniej aberruje i gorzej pracuje pod światło, więc w sumie zysk moim zdaniem żaden, bo do architektonicznych wizualizacji super-rozdzielczości nie są potrzebne, ale walka z flarami może być uciążliwa.

dr11 - Nie 18 Lip, 2010

Sigma może być ok, Canon ma mniejszą dystorsję. Tak czy inaczej trzeba zniekształcenia korygować w krytycznych, symetrycznych kadrach. Dla Canona są presety w DPP (poprawcie mnie, jeśli się mylę), Sigmę można ręcznie powyginać w jakimś PS czy DxO.
Flary nigdy nie były u mnie problemem.

kikut - Czw 22 Lip, 2010

Jeśli chodzi o samo body to zdecyduję się na 50D, jeśli chodzi o obiektyw szerokokątny to bym wybrał tą Sigmę 10-20/4-5.6, tylko pozostaje jeszcze do zakupienia jeden obiektyw, pewnie jakiś standardowy ponieważ tak jak wspominałem muszę kupić body + 2 obiektywy. Więc jaki byście polecili? Co do kwoty, to wiadomo, 7000 = body + 2 obiektywy, ale jak coś zostanie to dokupię akcesoria np. któreś z wymienionych przez lupo57.
kozidron - Czw 22 Lip, 2010

kikut, potrzebujesz jakiś uniwersalny zoom ?
To może canona 17-85 lub sigme 17-70/2.8-4.5, możesz też celować w canona 28-135IS bo dolny zakres będziesz miał pokryty sigmą, na temat standardowych zoomów znajdziesz sporo w zakładce na forum "co zamiast kita do canona" w pomagamy w wyborze obiektywu.

piotrekm90 - Czw 22 Lip, 2010

ja wtrącę jeszcze słówko o szerokim kącie-
widziałeś sigmę 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM? te 2 mm może Ci się przydać... tylko że jest ona odpowiednio droższa...
kozidron napisał/a:
możesz też celować w canona 28-135IS bo dolny zakres będziesz miał pokryty sigmą, na temat standardowych zoomów znajdziesz sporo w zakładce na forum "co zamiast kita do canona" w pomagamy w wyborze obiektywu.

28-135IS będzie idealny. Znajdziesz nowy za 1400zł.

darekk - Pią 23 Lip, 2010

Proponuję Nikona D90 + Tokinę 11-16/2.8 + Tamrona 17-50/2.8 (może też być ze stabilizacją obrazu). Można robić z ręki bez problemu.
kikut - Pią 23 Lip, 2010

darekk, dzięki za propozycję, jednak od początku zdecydowany jestem na Canona.
Co do waszych propozycji, to powinienem się zdecydować na 28-135IS a co do szerokiego kąta to się jeszcze przemyślę sprawę pomiędzy 8-16 a 10-20 mm.

[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 16:42 ]
No cóż, forum przeszukałem, ale ciężko powiedzieć żeby mi to jakoś rozjaśniło sytuację. Może przedstawię swoją sytuację, jakie obiektywy rozpatrywałem i na jakie się prawdopodobnie zdecyduję, ponieważ na początku tygodnia będę już robił zakupy.

Canon 50D + 2 obiektywy:

Sigma 8-16 f/4.5-5.6 DC HSM
Sigma 10-20 f/4.0-5.6 EX DC HSM

Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM
Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM
Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM

No i z tych opcji skonfigurowałem sobie taki zestaw. Jakie są wasze opinie?

Canon 50D + Sigma 10-20 f/4.0-5.6 EX DC HSM + Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM

rasta007 - Sob 06 Lip, 2013

Witam wszystkich!
Odgrzebuję stary temat w celu małego odświeżenia :wink:
Mam ten sam dylemat. Chciałbym kupić rozsądny cenowo sprzęt, który pozwoli na robienie ciekawych zdjęć wnętrz. Tak jak w przypadku autora tematu - do wydania mam max. 6 tys. Interesują mnie raczej nowe części.
Sprzęt się trochę zmienił od 2010 roku, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

1. jeśli chodzi o korpusy, to biorę pod uwagę następujące modele canona:
- EOS 60d
- EOS 600d
- EOS 650d
- EOS 700d
Te dwa ostatnie mają największe ISO, co chyba ma znaczenie w tym przypadku...

2. obiektyw szerokokątny:
- TOKINA 11-16 mm f/2.8
- CANON EF-S 10-22 mm, f/3.5-4.5 USM
- SIGMA 10-20 mm, f/3.5

Który setup polecacie? Do tego przydałby się jakiś nienajgorszy i nienajdroższy obiektyw uniwersalny.

P.S. w przypadku zdjęć amatorskich, obiektyw Tilt shift Samyanga raczej sobie odpuścić?

Z góry dziękuję za pomoc.

moronica - Sob 06 Lip, 2013

rasta007, jesli zalezy ci na dobrej jakosci na wysokim ISO to Canon to akurat najgorszy wybor. choc w takiej sytuacji i tak przyda ci sie statyw wiec nie bedziesz uzywal wysokich wartosci ISO
komor - Sob 06 Lip, 2013

rasta007, jak Moronica pisze, statyw to podstawa, a następnie obiektyw. Aparat najmniej ważny, wszystkie z wymienionych mają podobną matrycę, więc po wyborze obiektywu, statywu i przyzwoitej głowicy – za to co zostało kup aparat.
rasta007 - Sob 06 Lip, 2013

Statyw już mam :wink:
Dobra, plan jest taki:
650d + Tokina 11-16 mm + Tamron 17-50.
Ujdzie? :grin:

muzyk - Sob 06 Lip, 2013

rasta007 napisał/a:
650d + Tokina 11-16 mm + Tamron 17-50.
Ujdzie? :grin:

Kup i nie marudź!

P.S. Ale Tokinę II...