|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Co dokupić do Nikona: portretówkę, makro, lampę?
darkmajin - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: Co dokupić do Nikona: portretówkę, makro, lampę? Witam, od jakiegoś czasu obserwuje forum, ale jakoś nie było potrzeby pisania zawsze odpowiedz była na którymś ze starszych wątków do teraz
aparat mam od niedawna także amatorszczyzna , d5000, N18-105,N70-300 , ciamciung 8mm fish
jako że jestem nowy interesuje mnie wszystko od makro po ultra tele ostatnio po krajobrazach wpadły mi portrety popiersia,twarz,detale twarzy
N50mm 1.4G
N35mm 1.8G
jako że lecę po wszystkim pomyślałem o makro
N60mm micro bo czytam że jest mega ostry w portrecie, a i do makro się nada
lub z innej beki - sb900 do tego co już mam
kończąc wywód podsumuje
kupić stałkę , później makro N105/S150 ?
kupić stałkę z gorszym światłem ,ostrzejszą?! ,i mieć makro do zabawy ?
bawić się tymi zoomami z lampą ?
kasa nie ma znaczenia... znaczy ma, ale jeżeli to ma być jakościowo lepsze dozbieram ( w ramach rozsądku amatorskiego fotografowania )
tak bonusowo proszę o krytykę
dla zainteresowanych moje wypociny w większej ilości http://picasaweb.google.pl/darmajinPOL
edit: nie podoba mi sie ten edit ja chce portretówkę
lupo57 - Pon 19 Lip, 2010
widać że lubisz robić zdjęcia i radzisz sobie ze swoimi obiektywami dlatego na Twoim miejscu brałbym sb900 poszerzysz swoje możliwości
pozdr
hijax_pl - Pon 19 Lip, 2010
darkmajin, lampa zawsze się przyda, a SB900 to bardzo udana lampa, choć przy D5000 wygląda przeogromnie (jak chcesz mogę Ci pokazać jak wrócę do domu )
Na Twoim miejscu bym się zaopatrzył w 35/1,8DX tak czy siak - to szkiełko praktycznie podstawowe o rewelacyjnym stosunku jakośc/cena. A do portretów takich o jak mówisz przydałby się 85/1,8 (niestety będzie tylko MF). Do macro zamiast 60ki (które jest bez silnika AF) poleciłbym Ci nowego 85/3,5, które co prawda nie jest wybitnym szkłem, ale i macro porządne i portret zrobisz. No chyba że wolisz zbierać na 105/2.8VR, bo to rakieta do macro, ale portrety na DX wychodzą już wąskie...
darkmajin - Pon 19 Lip, 2010
no byłem ciekawy co powiesz hijax właściwie w każdym wątku który mnie interesuje się przewijasz że tak powiem
nie chciałem sugerować ale też myślałem o lampie z uwagi że zoomy objadą mi 35,50,85 i jak w innych wątkach piszecie zobaczę co mi przypasuje ...
o nikkorze 60mm mówiłem o tym nowym af-s ładnie foci http://www.flickr.com/gro...57606210562851/
i makro by było
kończę posta zanim znów się nakręcę
niestety temat nie popularny ze względu na częstotliwość występowania podobnych, ale może jeszcze jakieś opinie ?
dziękuje za opinie kolegów którzy już się spościli
darkmajin, no jakoś o tej 60'tce nie pisałem, bo ją się nie bawiłem. W tych krótkich ogniskowych obiektywach macro mierzi mnie mała odległość przy której uzyskują 1:1. Dlatego dla mnie osobiście minimum to jest N105VR albo S150... darkmajin napisał/a: | z uwagi że zoomy objadą mi 35,50,85 |
Objechać, objadą.. ale czy chodzi Ci tylko o ogniskowe czy też o głębie ostrości? Mieć f/1,8 a f/5 to jednak jest zasadnicza różnica
darkmajin - Pon 19 Lip, 2010
jednak wyszła stara prawda zamiast teoretyzować wystarczyło pofocić trochę na 35,50,85 GO nie uzyskam jak na stałkach, ale z miejsca widzę ze 35 za szeroko a 85 wąsko i to już małe tele
50mm to ideał dla mnie w ramach ogniskowej oczywiście , makro zostawię w spokoju wrócił trochę problem sb-900/stałka 50mm
choć ostatnio raczej lampy potrzebowałem niż stałki
SB-900.
A na D5000 (zgodnie z obietnicą) wygląda tak:
danp - Wto 20 Lip, 2010
darkmajin napisał/a: |
50mm to ideał dla mnie w ramach ogniskowej oczywiście , makro zostawię w spokoju |
50 mm + pierścienie i masz całkiem rozsądne makro.
50mm 1.8 + 2 pierścienie na D70:
|
|