|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 50d + 17-85 f 4-5.6 vs Olympus E30 + 14-54II f 2.8-3.5
Olek1979 - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: Canon 50d + 17-85 f 4-5.6 vs Olympus E30 + 14-54II f 2.8-3.5 Jakie jest wasze zdanie który z powyższych aparatów w takiej konfiguracji warto kupic? Chodzi mi min o jakoś zdjęc szybkosc AF, ekspozycje, jak radzi sobie w trudnych waronkach oswietleniowych? Dzięki i pozdrawiam
Lotuk - Wto 20 Lip, 2010
kupuj Canona - tylko może nie koniecznie z tym szkłem
B o g d a n - Wto 20 Lip, 2010
Lotuk napisał/a: | kupuj Canona | He, ... również tak mogę napisać ale tylko dlatego, że taki zestaw kiedyś miałem i dobrze mi się nim fotografowało.
Poza tym nie miałem w ręku Olka i stąd moje zdanie, to tylko do "głosowania" się nadaje.
hijax_pl - Wto 20 Lip, 2010
Olek1979 napisał/a: | akie jest wasze zdanie który /.../ aparatów /.../ warto kupic? |
Że też zacytuję jednego z forumowiczow:
Cytat: | jak wszystkim wiadomo D90+18-105VR to zestaw marzeń |
Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Lip, 2010
Przy 50d taki d90 przestaje być marzeniem, nawet z podpiętym 18-105 VR.
B o g d a n - Wto 20 Lip, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Przy 50d taki d90 przestaje być marzeniem ... |
No, to teraz się Wujek zacznie.
Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Lip, 2010
Nie powinno się nic zacząć, chyba że prawda w oczy kole.
hijax_pl - Wto 20 Lip, 2010
No cóż.. każda pliszka swój ogonek chwali
MC - Wto 20 Lip, 2010
hijax_pl, Wujek_Pstrykacz, pogadacie sobie w czwartek
Olek1979 - Wto 20 Lip, 2010
A czy ktos z Was ma jakies doświadczenia z E-30?
Luke_S - Wto 20 Lip, 2010
Olek1979 napisał/a: | A czy ktos z Was ma jakies doświadczenia z E-30? |
Te same pytania zadajesz na forum Olympusa, słowo w słowo. To i ja napiszę to samo: ja mam doświadczenia z E-30, używam go od 1,5 roku, między innymi z ZD 14-54. Decydując się na ten system musisz się liczyć z gorszą jakością obrazowania w pewnych specyficznych zastosowaniach (wysokie czułości, duże formaty), mniejszą dostępnością szkieł, większą głębią ostrości (może to być zarówno wadą, jak i zaletą) i nieokreśloną przyszłością systemu. W zamian za to możesz liczyć na wydajną stabilizację matrycy, przemyślane i dobre jakościowo zoomy, kompletnie bezproblemowe użytkowanie (skuteczne czyszczenie matrycy, świetny serwis, 2-letnia gwarancja), możliwość bezprzewodowego sterowania lampami za pomocą wbudowanej błyskotki. Co do szybkości AF, to mam porównanie do Canona 550D z podpiętym 18-135. Przy dostatecznej ilości światła w obu przypadkach AF pracuje błyskawicznie, ale już przy słabym oświetleniu Olek jest wyraźnie szybszy. Takie porównanie nie jest jednak miarodajne, ponieważ 18-135 jest ciemniejszym szkłem, a i układ AF w 550D nie jest tak wyrafinowany jak w 50D. Generalnie E-3 i E-30 są chwalone za dobrą pracę AF, ale nie wiem, czy taki Canon 50D z obiektywami USM nie dałby im popalić. Ciągły tryb AF w Olku pozostawia trochę do życzenia i po Canonie spodziewałbym się lepszych efektów.
|
|