|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat z funkcja filmow HD
Luigi - Wto 20 Lip, 2010 Temat postu: Aparat z funkcja filmow HD Witam,
potrzebuje jakieś porady co do wyboru Aparatu z funkcja kręcenia filmów w HD lub kamery która robi dobre zdjęcia, powiedzmy ze na robieniu zdjęć i kręceniu filmów zależy mi tak samo, prosze o jakieś przykłady
Cena: max 2000zl.
hijax_pl - Wto 20 Lip, 2010
HD czy Full HD?
Za 2000zł to będzie takie HD:
- Nikon D5000+18-55VR
- Pentax K-x+18-55
po dołożeniu jeszcze z 500zł mógłby być FullHD:
- Canon 500D+18-55IS
ghost - Wto 20 Lip, 2010
NEX
(jeżeli kładziesz nacisk na filmy, przenośność w gratisie)
NEX ale tylko z obiektywem 16mm, najmniej koślawy zestaw, który jest jeszcze przenośny
(no i tylko 5kę, bo tylko ona ma full HD)
ghost - Wto 20 Lip, 2010
znaczy kx jest przenośny a nex z 1855 nie?
nex 3 będzie lepszy od kx/5k bo ma AF w trybie filmowania, a rozdzielczość ma tą samą.
5 doda jeszcze full HD. no i jak jest w tych DSLRach? mają avchd?
jaad75 - Wto 20 Lip, 2010
ghost napisał/a: | mają avchd? | To akurat nic chwalebnego...
[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 19:48 ]
hijax_pl napisał/a: | po dołożeniu jeszcze z 500zł mógłby być FullHD:
- Canon 500D+18-55IS | Z takim FPS? Chyba żartujesz?
Luigi - Wto 20 Lip, 2010
Ok dzieki za przykladowe aparaty, a jakies kamerki mozna znimi porownac?
jaad75 napisał/a: | To akurat nic chwalebnego... |
Zgadza się MJPEG ma lepszą jakość
jaad75 napisał/a: | Z takim FPS? Chyba żartujesz? |
No ale jeeest 20fps to prawie 24
[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 20:09 ]
ghost napisał/a: | znaczy kx jest przenośny a nex z 1855 nie? |
Znaczy się NEX - aparat, który pretenduje do bycia super kompaktem ("super" zdjęciowo, cała reszta to "kompakt") nie wygląda dobrze z dużym obiektywem. A 18-55 to już POTĘŻNY obiektyw przy tej drobince. Nie mówiąc już o 18-200. No ale to nie tylko koszmarek z wyglądu ale też ergonomiczny potworek. Taka zabaweczka na snobów
ghost - Wto 20 Lip, 2010
przyjdzie szabla to się nie zgodzi z tym mjpg.
AVCHD uznam za dobry kiedy do aparatu (jak choćby NEX-5) producent będzie dołączał komputer zdolny w locie ten format przetwarzać, edytować i takie tam... chyba nieznaczące rzeczy robić
No chyba, że Sony wypuści kolejny firmware do PS3 z edytorem Video - bo drzemiąca tam moc mogłaby bez problemu rozwiązać ten problem. Niestety sam tego nie zrobię (tzn uruchomię sobie coś), bo niedawno Sony zablokowało mi możliwość instalowania innych systemów operacyjnych na PS3
MJPEG, ma z założenia lepszą jakość - w AVCHD chodzi o jak najlepszą jakość, przy stosunkowo niedużym pliku.
MM - Wto 20 Lip, 2010
Jeżeli chodzi o filmowanie lustrzankami to na obecną chwilę nie ma niczego lepszego niż aparaty Canona. To już nawet nie jest opinia moja (choć ją potwierdzam), ale ludzi ze środowiska łódzkiej filmówki. Do tego takich, którzy próbowali tej zabawy z Nikonem.
MM, a który to aparat Canona za max 2000zł ma taką znakomitą jakość wideo?
Szabla - Sro 21 Lip, 2010
550D, ale chyba uszkodzony w tej cenie.
Dobry aparat. No i nagrywa HD, w przeciwieństwie do 500D.
ghost napisał/a: | przyjdzie szabla to się nie zgodzi z tym mjpg. |
Nie wiem. Ostatnio tylko w AVCHD nagrywam.
haldeman - Sro 21 Lip, 2010 Temat postu: Re: Aparat z funkcja filmow HD
Luigi napisał/a: | Witam,
potrzebuje jakieś porady co do wyboru Aparatu z funkcja kręcenia filmów w HD lub kamery która robi dobre zdjęcia, powiedzmy ze na robieniu zdjęć i kręceniu filmów zależy mi tak samo, prosze o jakieś przykłady
Cena: max 2000zl. |
Do kręcenia filmów to nowa 5D
A tak bardziej poważnie z canonów to rzeczywiście 500D(tu jednak sensownie jest z 720p) lub 550D, różnica w cenie to ok 200 stówy więc jak już bym miał brać do filmów to szarpałbym się na nowszy model , co do tego max 2000 to nawet nex5 z 16 przekracza budżet o ok 300 stówy, takie są realia i ja osobiście doradzam Ci jednak dozbierać...co więcej do filmowania przydałby się jasny obiektyw a ten kosztuje dodatkową kasę...
MM - Sro 21 Lip, 2010
jaad75 napisał/a: | MM, a który to aparat Canona za max 2000zł ma taką znakomitą jakość wideo? |
A gdzie ja napisałem, że do 2 kzł? Ja napisałem, że najlepiej filmują i temu nie zaprzeczysz. Można napisać sumę do 100 zł. Tak można w Erze, ale nie w życiu. Włączysz funkcję HD w takim 500D i będzie naprawdę dobrze.
Rozumiem, że "ŚWIETNY" Pentax Kx filmuje lepiej...
Szabla - Sro 21 Lip, 2010
W 500D samo HD, bez Full HD. 20 kl/s nie wystarczy do oddania płynnego ruchu.
Ale już 550D jest OK.
jaad75 - Sro 21 Lip, 2010
MM napisał/a: | A gdzie ja napisałem, że do 2 kzł? |
Luigi napisał/a: | Cena: max 2000zl. |
Czytasz czasem treść pytania, czy ograniczasz się do polecenia Twojej ukochanej marki?
MM napisał/a: | Ja napisałem, że najlepiej filmują i temu nie zaprzeczysz. | Wśród DSLR - tak, natomiast ogólnie lepiej wypada GH1 ze shackowanym firmware, choć też zależy co jest dla kogo priorytetem.
MM napisał/a: | Rozumiem, że "ŚWIETNY" Pentax Kx filmuje lepiej... | Jeśli świetny K-x filmuje tak jak K-7 (nie wiem, nie próbowałem, a w specyfikację też się nie wgłębiałem), to jest jakościowo dość dobrze, zwłaszcza, że to bardzo nisko kompresowane MJPEG-i, a nie AVCHD... Problemem jest to jak tworzone jest video w Pentaksach (a przynajmniej w K-7) - taki sposób nie daje najlepszej rozdzielczości poziomej, ale Canony akurat też nie popisują się w kwestii rzeczywistej rozdzielczości video... Jak powiedziałem, zdecydowanie najlepiej wypada w tej chwili zhackowany GH1, ale całkiem możliwe, że niebawem ktoś pobawi się w wyciśnięcie czegoś lepszego również z Canonów, czy nawet Pentaksów...
audi - Czw 05 Sie, 2010
Zobaczcie jak K-x słabo sobie radzi z jasmością podczas kręcenia filmików
http://www.youtube.com/wa...feature=related
komor - Czw 05 Sie, 2010
O matko, audi, masz na myśli, że na śniegu ekspozycja ustawiana jest na szaro? Toż to normalka w lustrzankach, że na białym śniegu trzeba kompensować ekspozycję. Może w kamerach tak nie jest, nie znam się.
audi - Pią 06 Sie, 2010
Zobacz jak najpierw jest ciemno (szaro) a potem robi się jasno i dopiero kolory sa właściwe.
Tanie kompakty robią to lepiej.
komor - Pon 09 Sie, 2010
Robi się ciemno i jasno w zależności od tego co znajduje się w kadrze. Kiedy większą część kadru zajmuje ciemny obiekt to całość jest rozjaśniana i akurat wtedy śnieg wychodzi dobrze. Kiedy znowu większość kadru zajmuje śnieg to ekspozycja jest sprowadzana do szarości i śnieg robi się niedoświetlony.
Być może kompakty robią to lepiej, w sumie jak wiadomo wszystkie funkcje amatorskie i automatyczne są chyba lepiej zaimplementowane w kompaktach niż lustrzankach. No, może z wyjątkami.
audi - Wto 10 Sie, 2010
Ja również zastanawiam sie nad aparatem który będzie robił ładne fotki i dodatkowo krecił dobrej jakości filmiki. Gdzieś na forum podpowiedziano mi abym poczekał na nowego Panasonic Lumix DMC-LX5
http://www.optyczne.pl/31...ze_zdjęcia.html
http://www.youtube.com/watch?v=w8XX0hLGLdM
http://www.youtube.com/watch?v=8YEDvX5WRx0
http://www.youtube.com/watch?v=8wWlt-nENkc
gustaw_s - Nie 15 Sie, 2010 Temat postu: Lustrzanak na dobry poczatek !! Witam
chce zakupić lustrzanke. Bylem w sklepie i pana polecał mi :
1) Samsunga NX10 z ob 18-55 OSI + obiektyw NX 30mm
2) Sony DSLR-A550 z obiektywami DT 18-55mm i DT 55-200mm
3) SOny DSLR-A550 + obiektyw Sigma 18-200 mm
4) NIKON D5000 18-105VR
jestem poczatkujacy wiec nie wiem na co mam dokladnie zwrać uwage.
Zdjecia jakie bede robil : zacisze domowe, wyjazdy wakacyjne, krajobrazy, zdjecia nocne
Prosze o pomoc
Sunders - Nie 15 Sie, 2010
Wybrałbym zestaw nr 4
maroos - Nie 15 Sie, 2010
niby nikon, ale jako canonier mam pytanka:
- dlaczego lustrzanka (zakup pierwszej to dopiero początek wydatków, zupełnie jak samochód )
- czy masz inny cyfrak? i czego Tobie w nim brakuje? (ok. 2500 PLNów to jednak troszkę kasy i warto się zastanowić po co wydawać)
dr11 - Nie 15 Sie, 2010
A ja bym wybrał nr 1. Ostatnio mi chodzi po głowie taki all-around
MM - Nie 15 Sie, 2010
Zdecydowanie polecę wyłącznie ostatni podany zestaw. Najlepszy z zaproponowanych systemów, najlepszy obiektyw i najbardziej perspektywiczny wybór.
gustaw_s - Nie 15 Sie, 2010
mialem juz kiedys panasonica lumixa , jakis sony cyber-shot 4.1 MP, a aktulanie mam sony cyber-shot dsc-w100 8.1mp. zdjecia z tego aparatu pozostawiaj troche do życzenia
dr11 - Nie 15 Sie, 2010
Do 1 jeszcze można w przyszłości dołożyć 50-200 za 650zł
maroos - Nie 15 Sie, 2010
a po zakupie lustrzanki zdjęcia z początku będą zupełnie do d..., /nie sprzęt robi fotki/ teoria i znajomość sprzętu pomogą przeskoczyć szybko etap przesiadki (w lustrzankach zazwyczaj tryb automatyczny jest słaby, lecz to zmusza do szybszej nauki)
Najgorsze jest to, że się myśli, że po zakupie lustrzanki fotki będą od razu że ho ho (nie ma lekko ale warto - przynajmniej tak uważam)
audi - Pon 16 Sie, 2010
Najgorzej że we wszystkich lustrzankach w cenie do 2500 zł podczas kręcenia filmów ostrośc trzeba ustawiać recznie, a ja sobie tego nie wyobrażam aby tak miał krcić biegające dzieci.
hijax_pl - Pon 16 Sie, 2010
A w lustrzankach tych za ponad 2500zł to już AF działa? Tzn nie mówię o kontrastowym branym z matrycy, bo taki przy obecnych algorytmach dzieci nie uchwyci
ghost - Pon 16 Sie, 2010
zadaj to pytanie za tydzień i ciut
jak brakuje AFa to trzeba patrzeć na bezlusterkowce typu EVIL.
hijax_pl - Pon 16 Sie, 2010
No tez jestem ciekaw (D3100 ) .. jak się w praktyce ten patent sprawdzi - o ile ploty są prawdziwe
audi - Pon 16 Sie, 2010
Tylko PENTAX K-X i NICON D5000 nie mają AF podczas krecenia filmów.
A ja jeden z tych aparatów chciałem kupić, aby mieć dobry aparat i kamere w jednym.
lupo57 - Pon 16 Sie, 2010
audi - Pon 16 Sie, 2010
No tak NIKON
jaad75 - Wto 17 Sie, 2010
audi napisał/a: | Tylko PENTAX K-X i NICON D5000 nie mają AF podczas krecenia filmów. | Czyżby?...
audi napisał/a: | Najgorzej że we wszystkich lustrzankach w cenie do 2500 zł podczas kręcenia filmów ostrośc trzeba ustawiać recznie, a ja sobie tego nie wyobrażam aby tak miał krcić biegające dzieci. | Rozumiem, że "biegające dzieci" kręcisz z AF-em? Wiesz wogóle o czym mówisz?
audi - Wto 17 Sie, 2010
Taką informację dostałem w sklepie FOTOJOKER
jaad75 - Wto 17 Sie, 2010
audi napisał/a: | Taką informację dostałem w sklepie FOTOJOKER | W takim razie jest to informacja błędna. To raz. Bzdury o przydatności AF do filmowania biegających dzieci, to dwa.
moronica - Wto 17 Sie, 2010
audi, niedlugo wyjdzie nikon d3100 z AF w trybie video, dotychczas zaden nikon nie mial tej opcji, nie tylko d5000
hijax_pl - Wto 17 Sie, 2010
Tyle że wróble ćwierkają że to ma być fazowy AF... bez dodatkowej matrycy jak to jest w S.. To znaczy czujniki mają być w matrycę zabudowane... Jeśli tak będzie - będzie tylko pytanie o szybkość i cichość mechaniki obiektywu (bo pewnie wejścia na zewnętrzny mic nie będzie )
|
|