forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki 8.5x45

boober - Pią 23 Lip, 2010
Temat postu: Lornetki 8.5x45
Chciałem zachęcić do dyskusji na temat "zapomnianych, niedocenianych czy lekceważonych" lornetek 8.5x45 .
Czy powodem małej popularności są niezbyt godne uwagi osiągi lub co innego?
Jak na razie ranking nie jest zbyt obszerny.
Stąd pytanie do Testerów-Redaktorów czy pojawią się (i kiedy) inne modele które zostaną przetestowane?
Prośba zarazem do posiadaczy takiego sprzętu o opinię (wady i zalety).
Dodać do tego należy jednocześnie iż takie parametry są również dobre do obserwacji nocnych (co mnie szczególnie interesuje).

Dirty - Pią 23 Lip, 2010

Witam. No coś ci się pomyliło chyba. Wprawdzie nie jestem redaktorem jeszcze ale źle zaadresowałeś pytania. Chyba w najmniejszym stopniu zależy od testujących kiedy nowe modele lornetek w teście bo oni ich nie produkują ani też nie dystrybuują. Jeżeli chodzi o opinie wady i zalety to testujący zrobili to najlepiej bo obiektywnie w teście.
Taki sprzęt nadaje się do przeglądu nieba (z ręki) i podglądania księżyca według tego fachowca z cloudlynights. On stwierdził że nadają się do tego lornetki 8x40/42 i 10x50 z tym że On zdecydowanie poleca tą drugą opcję. Zatem metodą dedukcji można stwierdzić że 8,5x45 też się nadają. Mają nawet przewagę leciutką jeżeli chodzi o źrenice wyjściową bo jest większa od 8x40 i 10x50 co sprzyja nocnym obserwacjom. Pozdro.

Abs - Pią 23 Lip, 2010

To dobre choć mniej popularne lornetki tak jak np. 10,5x, 11x...W obserwacjach nocnych liczy się apertura, dlatego 45mm lepiej się sprawdzą niż 40mm.
jaqb - Pią 23 Lip, 2010

Czytałem opis w którym autor chwalił szczególnie widok komety przez Swift Optics 8.5x44ED, a miał jeszcze pod ręką niezłą 70. Dobra 8,5x44 z racji pola może okazać się lepszą przeglądówką niż 10x50 IMHO, a i w 8,5x obraz stabilniejszy niż w 10x.
Dirty - Pią 23 Lip, 2010

Tylko to są sprzęty dla koneserów takich co lubią ciepłą wódkę i szampana z kiełbasą. Dobre, podobne i 2 krotnie tańsze będą binetki 8x42
krzysiek29 - Sob 24 Lip, 2010

x45 łapie o 15% światła więcej niż x42 dla jednych to dużo dla innych nie.
RB - Sob 24 Lip, 2010

Dirty napisał/a:
Tylko to są sprzęty dla koneserów takich co lubią ciepłą wódkę i szampana z kiełbasą. Dobre, podobne i 2 krotnie tańsze będą binetki 8x42

Niekoniecznie. A mówiac szczerze to... ostro pie...cie w bambus Kolego...
Swifty Audubon 8.5x44 ED sa akurat stosunkowo tanim (bo porro) sprzętem niskodyspersyjnym. 2 krotnie tańszej 8x42 podobnej jakości ... szukaj... życzę powodzenia.

tyle, ze ja zawsze sadziłem ze to jest raczej ptasia lornetka.

Dirty - Sob 24 Lip, 2010

Bardzo fajna.
boober - Pon 26 Lip, 2010

O Dirty wysoko mierzy....
Pytanie jest do Redaktorów portalu, tych którzy testują lornetki stąd do nich pytanie. Przy okazji równocześnie pytanie do użytkowników. I to właśnie od Redaktorów optyczne pl zależy w głównej mierze co i kiedy będą mogli przetestować (gdy wpadnie im coś w ręce), co zostanie podane zainteresowanym do wiadomości. Moje zainteresowanie sprzętem 8.5x45 jest ze względu na chęć posiadania takiej lornetki (z racji możliwości użycia również w nocy).
Zastanawiam się nad DOT 8.5x45.

Dirty - Pon 26 Lip, 2010

Nie wiem czy dachówki są dobre na noc. Nie podoba się mi ona. Dystorsja to coś od czego możesz stracić równowagę, a ona ma taką wadę. Jak sam nie sprawdzisz to my ci nie powiemy chyba czy to nie byłby zły dla ciebie wybór.
boober - Wto 27 Lip, 2010

W sumie różnicy pomiędzy porro a dachowym systemem dużej nie ma choć wiadomo że porro jest wydajniejsza. Różnicę robi średnica obiektywu którą zbiera się w nocy światło, i czy to porro czy dachówka to przy 50 różnic nadzwyczajnych nie będzie.
Pytanie jest inne - jak duża różnica będzie pomiędzy 45 a 50 jeżeli chodzi o jasność. Powalająca czy niewielka mając na uwadze jeszcze własności optyczne każdej z nich (t.j. super 45 od przeciętnej 50)

Dirty - Wto 27 Lip, 2010

Różnica będzie spora, zakładając że porównujemy lornetki podobnej klasy, a różnica między porro i dachówką też będzie zauważalna.
boober - Wto 27 Lip, 2010

Czyli..
Lepiej 50 od 45, bo uzasadnione większą ściągalnością światła.
A dachówka 50 przy 45 porro?