|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon EF100-400mm4.5-5.6 IS,USM
blaser b97 - Sro 11 Lip, 2007 Temat postu: Canon EF100-400mm4.5-5.6 IS,USM Witam wszystkich uczestników forum, jestem laikiem odnośnie fotografiki i wybaczcie mi moje błędy. Mieszkam na stale w USA. W tamtym roku kupiłem Canona EOS 20D z obiektywem 17-85mm. Jestem również myśliwym i chciałbym robić fajne fotki zwierzynie. Zastanawiam się co kupić , czy Canona EF100-400mm4.5-5.6 IS,USM czy Canona EF 70-200 F/2.8 L USM, IS z przystawka Canona 1.4x telexteder. Podpowiedzcie który z obiektywów bedzie bardziej przydatny. Z czego się orientuje to 70-200 jest duzo jaśniejszy ale czy nie stracę duzo na jakości zdjęcia uzywajac Canona 1.4x telextedera.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie .
MM - Sro 11 Lip, 2007
Oba szkła się do tego średnio nadają, jeden za ciemny a drugi za krótki. Sprecyzuj może co to za zwierzyna ma być, jakie odległości zakładasz i w jakich warunkach chcesz robić te zdjęcia. Generalnie do zwierząt to najlepsze są jasne stałki.
blaser b97 - Sro 11 Lip, 2007
Nie zakładam ze odleglosc przekroczy 300m, a zwierzyna to w zależności gdzie poluje, ale przymierzmy się do warunkow Polski. Z reguły zwierzyne można obserwować wczesnym rankiem i poznym wieczorem wiec warunki nie najlepsze chociaż to nie reguła. Jednocześnie chciałbym rowniez moc wykorzystać ten obiektyw do robienia zdjec w plenerze nie tylko na polowaniu.
JarekA - Pią 13 Lip, 2007
300 m to duża nawet dla 400 z cropem 1,6. Ja mam 400/5,6 i do bocianów musiałem podchodzić dosyć blisko, żeby wypełniły kadr. Co do przyrody to nic nie jest na długie i za jasne - niestety ceny lepszych niż mój obiektywów są zaporowe i pozostanę chyba już przy mojej eLi. Co do extenderów, to zdecydowanie lepsze efekty ich stosowania są ze stałkami, zresztą stałki stosuje większość fotografujących na poważnie przyrodę, więc chyba 100-400 to nie najlepszy wybór. Co prawda są sigmy i Tamrony 170-500 (czy coś podobnego), ale z tego co wiem szybkość działania AF jest mocno średnia, zwłaszcza przy gorszym świetle. Moja stałka to najszybszy AF jaki mam (a mam jeszcze inne eLki) a to naprawdę się przydaje. Tak więc polecam 400/5,6, w opcji extender 1,4 (trzeba tylko zaklejać styki zeby AF działał), a jak to będzie już za mało to czekają Cię duuże wydatki.
MM - Nie 15 Lip, 2007
Jeżeli chcesz robić zdjęcia na taką odległość i to w takich warunkach oświetleniowych to ja tego nie widzę za bardzo w przypadku 100-400L.
Nawet po cropie to jest za mała ogniskowa o świetle nie wspomnę. Sam robię czasami zdjęcia ze śmigłowca i aby ludzie byli rozpoznawalni to pułap lotu musi być w okolicach 100-150 metrów. Podłączałem też TC 1.4, ale wtedy miałem bardzo dobre światło. Przy pułapie około 80 i takim zestawie z TC postaci wypełniały dużą część kadru, niemniej do zwierząt to jest średni zestaw. Co byś nie kupił musisz podchodzić bliżej.
Sam 100-400L warto kupić, ale nie do takich "polowań".
|
|