forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw+glowica tak okolo 1200pln

henryhill - Pią 23 Lip, 2010
Temat postu: Statyw+glowica tak okolo 1200pln
Tak jak w temacie, tylko kompletnie nie wiem co wybrac, zamontowane na tym bedzie 1000D plus Sigma 150-500(pisalem o tym w innym temacie ale nie doczekalem sie odpowiedzi dlatego zakladam nowy temat :lol: ) Bedzie to moj pierwszy statyw dlatego Wasze opinie beda bezcenne :smile: Przeczytalem juz wszystkie watki na tym forum o statywach i im wiecej czytam tym mniej wiem :mrgreen: Pomozcie plizz :wink:
PZDR

lisor - Sob 24 Lip, 2010

... statyw minimum Manfrotto 055 + głowica Manfrotto 501 HDV = obsługa zastawu jedną ręką.
jaad75 - Sob 24 Lip, 2010

lisor napisał/a:
statyw minimum Manfrotto 055
Który, bo wersji jest sporo...
lisor - Sob 24 Lip, 2010

... 055 ? Oczywiście najprostszy i najtańszy. Bez łamańców w stylu do macro - i tak się w zasadzie z ich nie korzysta. A z praktycznego punktu widzenia głowica HDV daje możliwość operowania zestawem jedną ręką. Wiem, bo wieszam na niej masę 5 kg. Znajomy ma jeszcze
cięższy zestaw i też nie narzeka na obsługę.

henryhill - Sob 24 Lip, 2010

lisor napisał/a:
... statyw minimum Manfrotto 055 + głowica Manfrotto 501 HDV

No dzieki za podpowiedz...mysle ze ten statyw by mi odpowiadal nawet chyba zdecyduje sie na niego, tylko mam male watpliwosci co do glowicy a dokladniej jej wagi...nastepne 1.5 kilo :sad: ...no ale w sumie nikt nie mowil ze bedzie lekko :wink: A moze jeszcze jakies inne sugestie odnosnie glowicy??? Acha i jeszcze ten najprostszy i najtanszy niby 055 to ma jakies szczegolne oznaczenia? Bo towar raczej przez neta bede zamawial to pomacac nie bardzo :wink:
Dzieki, pozdro i prosze o jeszcze;)

henryhill napisał/a:
Acha i jeszcze ten najprostszy i najtanszy niby 055 to ma jakies szczegolne oznaczenia?
055XDB jeśli się nie mylę... Zdaje się jednak, że najniższy wart uwagi to 055XPROB, ale ja nie siedzę w statywach... W każdym razie, moim zdaniem nie ma sensu schodzić poniżej CXPRO, zwłaszcza, jeśli komuś zależy na w miarę niskiej masie zestawu...
lisor - Sob 24 Lip, 2010

... jeśli się rozchodzi o głowicę to kulowe raczej nie wchodzą w grę - obiektyw poleci na ,,pysk,, i ciężko jest ustabilizować punkt ostrości na wybranym obiekcie.
Głowica 3D - dużo kręcenia. Pozostaje kołyskowa np. Benro GH 2 - ale jest droga.
Głowica HDV po wstępnym skręceniu daje się płynnie prowadzić.
Co masy to nie ma cudów - sztywność musi mieć swoją wagę; HDV - 1,5 kg, Benro - 1,8 kg,
kulowa duża - też chyba z kilo ?
Za 1200 zł masz statyw 055 + głowicę HDV. Sam latam po lesie z takim zestawem.
Dobry jest też statyw Benro A458M8. Jest trochę cięższy od 055, ale sztywniejszy i wyższy. No i ze 200 zł droższy.

jaad75 napisał/a:
055XDB jeśli się nie mylę... Zdaje się jednak, że najniższy wart uwagi to 055XPROB

No i chyba wybor padnie na 055XPROB jest troche drozszy od tego pierwszego ktory wymieniles ale i ciut wyzszy bez podnoszenia kolumny...a te 400 gram wiecej to mysle ze jakos przezyje :wink: Jak go kupie to nie omieszkam zdac sprawozdanie z pierwszych wrazen :wink: Tymczasem dzieki Wam wielkie za pomoc i pozdro....no chyba ze ktos mialby jeszcze jakies propozycje to z checia poczytam :smile:

[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 22:25 ]
lisor napisał/a:

Za 1200 zł masz statyw 055 + głowicę HDV. Sam latam po lesie z takim zestawem.
Dobry jest też statyw Benro A458M8. Jest trochę cięższy od 055, ale sztywniejszy i wyższy. No i ze 200 zł droższy.

Nie no raczej juz zostane przy Twojej pierwszej propozycji...jakis tam mikry nie jestem :grin: ale starczy chyba juz tych kilogramow :wink: ...tele+body(ktore akurat bedzie najlzejsze :wink: )+jakas woda(wzglednie piana :wink: ) takze i tak bedzie co nosic :smile:

Dziekuje i pozdrawiam :)

lisor napisał/a:
... jeśli się rozchodzi o głowicę to kulowe raczej nie wchodzą w grę - obiektyw poleci na ,,pysk,, i ciężko jest ustabilizować punkt ostrości na wybranym obiekcie.
??? Obiektyw z mocowaniem statywowym poleci na pysk?
lisor napisał/a:
Co masy to nie ma cudów - sztywność musi mieć swoją wagę; HDV - 1,5 kg, Benro - 1,8 kg,
Przecież całość (1000D + Sigma) nie waży nawet 3kg... :roll: Mam głowicę kulową ważącą 0.35kg, która spokojnie trzyma 10kg - nawet licząc specyfikację przez pół jest duży zapas...

jaad75 napisał/a:
Mam głowicę kulową ważącą 0.35kg, która spokojnie trzyma 10kg...

A mozesz podac jej nazwe i czy jest ona kompatybilna z 055XPROB??? :wink:

henryhill napisał/a:
A mozesz podac jej nazwe i czy jest ona kompatybilna z 055PROB??? :wink:
Kompatybilna jest (sam używam jej z nogami Manfrotto), ale w 1200zł za zestaw się raczej nie zmieścisz... :wink:
Gitzo GH1780QR:
http://fotozakupy.pl/glow...a-kulowa,10603s

jaad75 napisał/a:
]Kompatybilna jest (sam używam jej z nogami Manfrotto), ale w 1200zł za zestaw się raczej nie zmieścisz... :wink: Gitzo GH1780QR:
http://fotozakupy.pl/glow...a-kulowa,10603s

Hehe no raczej nie :grin: ale w linku ktory podales kosztuje ona 1149 pln... a tutaj
http://www.amazon.co.uk/G...80003991&sr=8-1
po terazniejszym kursie jakies 750 pln...wiem ze tutaj czasem jest taniej ale troche mnie dziwi az taka roznica...te pare zloty moglbym jeszcze dolozyc :wink: ...No i nastepny bol glowy :grin:
Ps A czym sie rozni w dzialaniu glowica HDV od tej Twojej kulowej??? Ergonomia??? Czy tylko waga? No i cena :wink:

lisor - Sob 24 Lip, 2010

... nie to, żebym polemizował, ale moje doświadczenia z głowicami kulowymi zmusiły mnie do zmiany ich na HDV. Zasadnicza wada to obsługa dwuręczna, trzeba to trzymać- bo leci. Do tego blokowanie ? Trza mocno kręcić blokadą. Ciężko to ustawić, a do ptaków /jak Kolega pytający pisał /trzeba się mocno wysilić, żeby zdążyć. Precyzja ? wg mnie mizerna.
Kula jak to kula poleci w każdą stronę. Jakoś nikt nie może uwierzyć, że głowica tupu HDV rozwiązuje te problemy. Sterujemy zestawem jedną ręka !
Oczywiście taki typ głowicy stosują nieliczni. Zmałpowałem ten patent od pewnego profesjonalisty, który w temacie głowic kulowych ma identyczne zdanie.
Mam też kołyskową Benro GH2. Na ptaki jest lepsza, nominalnie jest precyzyjniejsza... trochę.

[ Dodano: Sob 24 Lip, 2010 23:15 ]
... no i Koledzy sami zauważyli, że w 1200 zł - kupując głowicę kulową z lepszej półki chyba nie da się zmieścić.

zug - Sob 24 Lip, 2010

lisor napisał/a:
Sterujemy zestawem jedną ręka !

i właśnie tu może się pojawić problem ;)
biorąc pod uwagę szkło jakie henryhill, posiada domyślam się że potrzebuje zestawu do fot. ptaków jeśli tak to najlepszym rozwiązaniem będzie głowica typu gimball ;)
a druga sprawa to starać się ograniczać wagę zestawu, kto to później będzie targał :roll:

hijax_pl - Sob 24 Lip, 2010

lisor napisał/a:

Tanie kulki Manfortto - tak. Ale już nie zabawki Gitzo, nie mówiąc już o Kirku czy RRSie..

zug napisał/a:
lisor napisał/a:
Sterujemy zestawem jedną ręka !

i właśnie tu może się pojawić problem ;)
biorąc pod uwagę szkło jakie henryhill, posiada domyślam się że potrzebuje zestawu do fot. ptaków jeśli tak to najlepszym rozwiązaniem będzie głowica typu gimball ;)
a druga sprawa to starać się ograniczać wagę zestawu, kto to później będzie targał :roll:

zug ale co sugerujesz ze ta HDV albo ta kulowa Gitzo to pod ptaki nie bardzo rere???

lisor - Sob 24 Lip, 2010

... budżet mamy określony - 1200 zł. Połowa pójdzie na nogi klasy Manfrotto 055, druga powinna wystarczyć na głowicę HDV. Można skusić się na najtańszą wersję głowicy ,,gimbalowej,,Benro. Może starczy ?
hijax_pl - Sob 24 Lip, 2010

lisor napisał/a:
Można skusić się na najtańszą wersję głowicy ,,gimbalowej,,Benro. Może starczy ?

Bez przesady.... No chyba że bardzo chcesz...

zug - Sob 24 Lip, 2010

henryhill napisał/a:
zug ale co sugerujesz ze ta HDV albo ta kulowa Gitzo to pod ptaki nie bardzo rere???

ja nie mówię nie "rere" ;)
jeśli ja miałbym wybierać to pod uwagę brałbym głowicę kulową lub gimaball :P
lisor, pewnie widziałeś http://www.foto-ptaki.pl/...d=52&Itemid=101 tam jest trochę o sprzęcie ;)

henryhill - Nie 25 Lip, 2010

lisor napisał/a:
... budżet mamy określony - 1200 zł. Połowa pójdzie na nogi klasy Manfrotto 055, druga powinna wystarczyć na głowicę HDV. Można skusić się na najtańszą wersję głowicy ,,gimbalowej,,Benro. Może starczy ?

Nie no tak jak podalem w linku tutaj ta kulowa nie jest az taka droga...te 200-300pln dodatkowych kosztow jakos przelkne...wole miec cos porzadnego juz na pare lat...chodzi tylko o to jak sie ona ma do ptakow???
Zaczynacie mi robic nie zly metlik w glowie :grin: ale z checia jeszcze poslucham :wink:

zug - Nie 25 Lip, 2010

henryhill, tu masz jeszcze coś o tego typu głowicy http://www.foto-ptaki.pl/...=202&Itemid=101 ;)
i warto też zajrzeć na to forum http://www.fotoprzyroda.pl/ ;) tam dowiesz się co będzie najlepsze i do czego ;) od ludzi na podstawie ich własnych doświadczeń ;)

zug napisał/a:
henryhill, tu masz jeszcze coś o tego typu głowicy http://www.foto-ptaki.pl/...=202&Itemid=101 ;)
i warto też zajrzeć na to forum http://www.fotoprzyroda.pl/ ;) tam dowiesz się co będzie najlepsze i do czego ;) od ludzi na podstawie ich własnych doświadczeń ;)

Hyhyhy za Wimberley narazie podziekuje :grin: ...rozumiem ze dobry sprzet to duzo ale wszystko w granicach rozsadku :wink: (troche za drogo jak dla mnie tym bardziej ze dopiero zdobywam jakies tam doswiadzczenie) Zostane z problemem wyboru HDV i Gitzo...
Musze to przemyslec i poczytac jeszcze(przynajmniej juz wiem w jakim kierunku sie kierowac :wink: ) Ale dzieki Ci bardzo za te linki :smile:

lisor - Nie 25 Lip, 2010

... zug.
Pewnie, że stronę foto-ptaki czytałem. Ja tam akurat rekomenduję własne rozwiązania i rozwiązania podglądnięte u niektórych zawodowców osobiście mi znanych. Niestety zawsze oceniamy subiektywnie .

No i zakup dokonany, teraz tylko pozostalo czekac...wzialem 055xprob i kule Gitzo...mam nadzieje ze spelni to moje oczekiwania... Jak tylko przesylka dotrze opisze swoje pierwsze wrazenia :wink:
Dzieki Wam bardzo za pomoc i pozdro:)

jaad75 - Nie 25 Lip, 2010

Szkoda, że nie skusiłeś się jeszcze na CXPRO, ale i tak myślę, że będziesz zadowolony...

jaad75 napisał/a:
Szkoda, że nie skusiłeś się jeszcze na CXPRO, ale i tak myślę, że będziesz zadowolony...

Mam nadzieje :wink: Z tego co patrzylem to CXPRO jest tylko 1 kilo lzejszy a drozszy prawie dwukrotnie...jakos przezyje to kilo wiecej :wink: Poza tym to wiesz-nie tylko fotografia czlowiek zyje...teraz juz wiem ze to swiat niekonczacych sie wydatkow :mrgreen:

jaad75 - Nie 25 Lip, 2010

henryhill napisał/a:
tylko 1 kilo lzejszy
Powiedziałbym, że w tym wypadku ten kilogram, to jest gigantyczna różnica i za to się płaci niestety... :smile:
zug - Nie 25 Lip, 2010

henryhill napisał/a:
tylko

ja dlatego "tylko" sprzedałem 055 :roll: ;)

jaad75 napisał/a:
Powiedziałbym, że w tym wypadku ten kilogram, to jest gigantyczna różnica i za to się płaci niestety... :smile:

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 22:54 ]
zug napisał/a:
ja dlatego "tylko" sprzedałem 055 :roll: ;)

oki, oki :smile: oboje macie racje, musicie jednak wiedziec ze nie mam nieograniczonego budzetu :wink: i tak troche nadciagnalem ponad to co zakladalem

Dzieki raz jeszcze za pomoc i pzdr :smile:

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 22:59 ]
Wczoraj dotarla glowica, dzis statyw...dzis pierwsze proby w ogrodzie :smile: , powiem krotko- TAK TAK TAK-tego mi brakowalo...nie spodziewalem sie ze az tak moze to ulatwic prace...statyw jest naprawde stabilny, dzis nawet troche wialo ale wydaje sie ze nie robilo to na nim zadnego wrazenia(a przeciez mozna jeszcze dociazyc jakby co), glowica rowniez na duzy plus (ergonomia+waga) wszystko naprawde dziala sprawnie i latwe do opanowania nawet przez takiego laika jak ja :wink: . W sobote pierwszy plener (a tu jeszcze dwa dni) mam tylko nadzieje ze nie bedzie lalo

Pozdrawiam :smile: