forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 50D+17-55is VS. 5D+24-105L

kisielkamil - Sob 24 Lip, 2010
Temat postu: 50D+17-55is VS. 5D+24-105L
Witam.

Posiadam około 6-7 tyś na wymianę sprzętu na coś lepszego niż 450D+kit.
Zastanawiam się czy kupić nowy zestaw 50D z 17-55 is 2.8 czy lepiej znaleźć używanego 5D razem z 24-105L?
Jeśli lepiej 5D na co najbardziej zwracać uwagę przy kupnie używanego korpusu i obiektywu?

Proszę o pomoc i zachęcam do rozmowy na ten temat.

Pozdrawiam
Kamil

kozidron - Sob 24 Lip, 2010

kisielkamil, o czym tu rozmawiać.....jak brak danych ......do czego ten zestaw....do niedzielnego pstrykania ?

Hmm... Zestaw do robienia zdjęć wszystkiemu. Przyroda, architekturę, portrety i niedługo będę robił jako fotograf na ślubie znajomych. :razz:
Nie zajmuje się profesjonalnie fotografią i nie zarabiam na niej po prostu to moje hobby, robię dużo zdjęć, zabieram wszędzie swój aparat, zależy mi na dobrej jakości otrzymywanych pliczków. :wink:

haldeman - Sob 24 Lip, 2010

Cóż do portretów lepszy byłby 5d + np 85 1.8 :)
zug - Sob 24 Lip, 2010

kisielkamil napisał/a:
zależy mi na dobrej jakości otrzymywanych pliczków

to 5D spełni twoje oczekiwania ;)

MM - Sob 24 Lip, 2010

Ze względu na łatwość zrobienia zdjęcia polecam zestaw z 50D. Lepszym obiektywem jest 17-55. Jakość zdjęcia będzie lepsza z 5D, ale procent zdjęć lepiej naświetlonych i ostrych będziesz miał zdecydowanie częściej na 50D. No chyba, że jesteś bardzo doświadczonym fotografem.

haldeman napisał/a:
Cóż do portretów lepszy byłby 5d + np 85 1.8 :)

Na pewno zostanie dokupiony po jakimś czasie, priorytet to coś bardziej uniwersalnego na początek.

MM napisał/a:
Ze względu na łatwość zrobienia zdjęcia polecam zestaw z 50D. Lepszym obiektywem jest 17-55. Jakość zdjęcia będzie lepsza z 5D, ale procent zdjęć lepiej naświetlonych i ostrych będziesz miał zdecydowanie częściej na 50D. No chyba, że jesteś bardzo doświadczonym fotografem.

Sam nie wiem czy jestem doświadczony czy nie, kilka lat już pstrykam wiec chyba pójdę na całość i spróbuje swoich sil z 5d, do odważnych świat należny.:-)

A jakieś porady, na co zwracać uwagę podczas kupowania używanego body 5D?

kisielkamil, mi by wystarczył zestaw 5D+28/1.8 +70-200/4 ewentualnie 2.8 + 50/1.4 +lampion
...branie 5D+24-105 to i tak taka lekka asekuracja chociaż to dobra kombinacja

kisielkamil napisał/a:
A jakieś porady, na co zwracać uwagę podczas kupowania używanego body 5D?

na przebieg, który i tak sprawdzić może serwis, całą resztę mozna ocenić organoleptycznie

kozidron napisał/a:
[...]na przebieg, który i tak sprawdzić może serwis, całą resztę mozna ocenić organoleptycznie

A przebieg taki akceptowalny to jaka sumka?

kisielkamil napisał/a:
A przebieg taki akceptowalny to jaka sumka?

zależy co tym będziesz robić, jak do pracy to jak najniższy......mi by odpowiadał taki około 30-40 tysia klapnięć bo teoretycznie migawka ma wytrzymać 100tysięcy- w praktyce, mam znajomego co ma 5D z przebiegiem ponad 130 tysia ...

darekk - Pon 26 Lip, 2010

zamiast 24-105/4 wybrałbym: 28/1.8 i 85/1.8.
007areka - Pon 26 Lip, 2010

...hmm, a czemu sprzedajesz 50 f1.4 ??jesli dalej chcesz zostac przy canonie, przeciez to klasyk
ps. wlasnie mam do sprzedania 50d+17-55is ;-) i jeszcze70-200f4is

oranżewski - Pon 26 Lip, 2010

kisielkamil napisał/a:
Przyroda, architekturę, portrety i niedługo będę robił jako fotograf na ślubie znajomych.

jeśli przyroda, to apsc, bo na ff będziesz musiał stosować dłuższe (czyt. droższe) szkła ;)

jeśli śluby, to ff, bo na apsc widać szum na iso800, co jest porównywalne do iso200 na ff ;) na 3200 można robić.

jeśli, architektura, to... ci niestety nie pomogę ;)

jeśli, portrety, to ff, bo na apsc masz większą GO.

kisielkamil - Pon 26 Lip, 2010

007areka napisał/a:
...hmm, a czemu sprzedajesz 50 f1.4 ??jesli dalej chcesz zostac przy canonie, przeciez to klasyk[...]

Sprzedaje bo postanowiłem kupić 5D. Zamiast 50 będzie 85, innej stałki nie potrzebuje.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pomogły mi w podjęciu decyzji, szczególnie ostatni post. :-)

oranżewski - Pon 26 Lip, 2010

ups, oczywiście źle to przelałem na ekran.
oczywiście chodziło mi o to, że na FF ISO800, to tak jak na APS-C ISO200 ;)