|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit
Semmi - Sob 24 Lip, 2010 Temat postu: CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit Witam
Jestem nowa na forum, bardzo chcę kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Do tej pory "bawiłam" się kompaktem. Z powodu ograniczonych finansów, mam bardzo nieduży wybór, cena w jakiej muszę się zamknąć to nieco poniżej 2 tys. Co mam zamiar fotografować: z racji hobby zwierzęta, w warunkach najczęściej mieszkaniowych, w ruchu i portrety. Zależy mi na małym szumieniu, wiernym oddaniu barw i możliwości uchwycenia w ruchu, przy zachowaniu ostrości. Za radą znajomego przymierzam się do zakupu Nikona D5000 (obiektyw musiałby być kitowy), znalazłam w sklepie za 1900 zł. Zaczęłam się jednak zastanawiać, czy nie lepiej kupić gorsze body, a jaśniejszy obiektyw? Czyli np zestaw Canon 1000D i 50mm f:1.8 II 50. BARDZO proszę o radę.
lotofag - Nie 25 Lip, 2010 Temat postu: Re: CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit Poradzisz sobie w interesujących Cię sytuacjach zdjęciowych mając tylko stałoogniskową 50kę? Odpowiedź na to pytanie powinna pomóc w dokonaniu wyboru.
FuzBal - Nie 25 Lip, 2010
w dodatku manualna w polaczeniu z nikonem?
lotofag - Nie 25 Lip, 2010
Semmi akurat nic nie napisała o zestawie D5000 z Nikkorem 50/1.8...
Semmi - Nie 25 Lip, 2010
Wybaczcie, jestem jeszcze trochę laikiem w temacie zwłaszcza obiektywów. Może zacznę więc tak - czy Nikon D5000 + 18-55 VR kit na początek dla mnie się nada? Będę musiała robić zdjęcia w niezbyt sprzyjających warunkach (chodzi mi o ilość światła) i do tego obiekty niestety dość mocno ruchliwe
lotofag - Nie 25 Lip, 2010
Piszesz o rzeczach za które odpowiadają zarówno obiektyw, korpus jak i umiejętności osoby je obsługującej
Z drugiej strony patrząc posiadany budżet nie pozwala na więcej niż wymieniłaś. Ewentualnie dołożyłbym do zestawu D5000 z 18-105VR. Można także pójść w jakieś kombinacje starszej, używanej puszki z jakimś lepszym szkłem.
Semmi - Nie 25 Lip, 2010
Dziękuję. Może za jakiś czas, jak uzbieram, dorobię się lepszego obiektywu do Nikona D5000. Polecacie jakiś, w związku z moimi zainteresowaniami? Co do umiejętności, to bawiłam się do tej pory tylko kompaktem Trochę światłem, trochę tłami... Wstawiłabym jakieś zdjęcie mojego kociaka, ale pewnie nie wolno. Narazie zacznę więc chyba od Nikona i kitu. Jako zestawu startowego
[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 08:53 ]
Nikon D5000 już u mnie Jak Narazie jestem bardzo zadowolona. Prosty w obsłudze, ładna jakość zdjęć oraz wierność barw.
arti.sa - Sro 28 Lip, 2010
Witaj w gronie ja również wczoraj kupiłem d5000 z tym, że mam dwa kity dla porównania 18-55 i 18-105 i zostaję z 18-105 z wielkim bananem na ustach
hijax_pl - Sro 28 Lip, 2010
Semmi, arti.sa, zbierajcie kasę na 35/1,8DX to banan będzie jeszcze szerszy
arti.sa - Sro 28 Lip, 2010
Powiadasz taki mały a tak cieszy
Przeczytałem opinie chyba naprawdę warto, póki co nauka a na doposażenie przyjdzie czas.
Semmi - Sro 28 Lip, 2010
arti.sa napisał/a: | póki co nauka a na doposażenie przyjdzie czas. |
Dokładnie tak samo myślę
Od przyszłego miesiąca zaczynam zbierać powolutku na obiektyw...
|
|