forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit

Semmi - Sob 24 Lip, 2010
Temat postu: CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit
Witam
Jestem nowa na forum, bardzo chcę kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Do tej pory "bawiłam" się kompaktem. Z powodu ograniczonych finansów, mam bardzo nieduży wybór, cena w jakiej muszę się zamknąć to nieco poniżej 2 tys. Co mam zamiar fotografować: z racji hobby zwierzęta, w warunkach najczęściej mieszkaniowych, w ruchu i portrety. Zależy mi na małym szumieniu, wiernym oddaniu barw i możliwości uchwycenia w ruchu, przy zachowaniu ostrości. Za radą znajomego przymierzam się do zakupu Nikona D5000 (obiektyw musiałby być kitowy), znalazłam w sklepie za 1900 zł. Zaczęłam się jednak zastanawiać, czy nie lepiej kupić gorsze body, a jaśniejszy obiektyw? Czyli np zestaw Canon 1000D i 50mm f:1.8 II 50. BARDZO proszę o radę.

lotofag - Nie 25 Lip, 2010
Temat postu: Re: CANON 1000D + jaśniejsze szkło czy NIKON D5000 + Kit
Poradzisz sobie w interesujących Cię sytuacjach zdjęciowych mając tylko stałoogniskową 50kę? Odpowiedź na to pytanie powinna pomóc w dokonaniu wyboru.
FuzBal - Nie 25 Lip, 2010

w dodatku manualna w polaczeniu z nikonem?

Semmi akurat nic nie napisała o zestawie D5000 z Nikkorem 50/1.8...
Semmi - Nie 25 Lip, 2010

Wybaczcie, jestem jeszcze trochę laikiem w temacie zwłaszcza obiektywów. Może zacznę więc tak - czy Nikon D5000 + 18-55 VR kit na początek dla mnie się nada? Będę musiała robić zdjęcia w niezbyt sprzyjających warunkach (chodzi mi o ilość światła) i do tego obiekty niestety dość mocno ruchliwe ;)

Piszesz o rzeczach za które odpowiadają zarówno obiektyw, korpus jak i umiejętności osoby je obsługującej ;)

Z drugiej strony patrząc posiadany budżet nie pozwala na więcej niż wymieniłaś. Ewentualnie dołożyłbym do zestawu D5000 z 18-105VR. Można także pójść w jakieś kombinacje starszej, używanej puszki z jakimś lepszym szkłem.

Semmi - Nie 25 Lip, 2010

Dziękuję. Może za jakiś czas, jak uzbieram, dorobię się lepszego obiektywu do Nikona D5000. Polecacie jakiś, w związku z moimi zainteresowaniami? Co do umiejętności, to bawiłam się do tej pory tylko kompaktem :sad: Trochę światłem, trochę tłami... Wstawiłabym jakieś zdjęcie mojego kociaka, ale pewnie nie wolno. Narazie zacznę więc chyba od Nikona i kitu. Jako zestawu startowego :smile:

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 08:53 ]
Nikon D5000 już u mnie :grin: Jak Narazie jestem bardzo zadowolona. Prosty w obsłudze, ładna jakość zdjęć oraz wierność barw.

arti.sa - Sro 28 Lip, 2010

Witaj w gronie ja również wczoraj kupiłem d5000 z tym, że mam dwa kity dla porównania 18-55 i 18-105 i zostaję z 18-105 z wielkim bananem na ustach ;)
hijax_pl - Sro 28 Lip, 2010

Semmi, arti.sa, zbierajcie kasę na 35/1,8DX to banan będzie jeszcze szerszy :D
arti.sa - Sro 28 Lip, 2010

Powiadasz taki mały a tak cieszy ;)

Przeczytałem opinie chyba naprawdę warto, póki co nauka a na doposażenie przyjdzie czas.

Semmi - Sro 28 Lip, 2010

arti.sa napisał/a:
póki co nauka a na doposażenie przyjdzie czas.

Dokładnie tak samo myślę :grin:
Od przyszłego miesiąca zaczynam zbierać powolutku na obiektyw...