|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Carl Zeiss 15x60
Sławomir - Pon 26 Lip, 2010 Temat postu: Carl Zeiss 15x60 Witam,
Jestem zainteresowany nabyciem lornetki o dużym powiększeniu, oscyluję w sprzęt zapewniający dobre własności optyczne, solidność wykonania oraz precyzyjną mechanikę. Myślałem o zakupie zachwalanego za granicą Oberwerka Ultra 15x70, ale to lornetka o dużych gabarytach i wadze, ograniczona w dużym stopniu do obserwacji astronomicznych. Bardziej się skłaniam w zainwestowanie w lornetkę o dużym powiększeniu którą można zabrać w teren oraz na łowisko...
Przeglądając rynek wtórny znalazłem ciekawą ofertę na znanym portalu aukcyjnym:
http://allegro.pl/item115...st_germany.html
Jeśli ktoś posiada lub posiadał ten model lornetki bardzo proszę o opinię.
Pozdrawiam
Arek - Pon 26 Lip, 2010
Sławomir, widziałem tą aukcję, ale potraktowałem ją jako ciekawostkę kolekcjonerską, bo cena jest raczej z kosmosu. Taniej wyjdzie kupić nowego Doctera Nobilem 15x60. Masz przy tym pełną gwarancję, wodoszczelność, wypełnienie azotem i lepsze, współczesne powłoki.
Dirty - Pon 26 Lip, 2010
Ja nie posiadam i nie posiadałem i chyba nie byłem proszony w takim razie o odpowiedź, ale wydaję się ze ta lornetka ma masakrycznie niewygodne muszle oczne, a właściwie ich brak. Przy małej źrenicy wyjściowej i dużym powiększeniu i sporym wietrze nad jeziorem w życiu w nie nie trafisz i jeszcze w obraz. Jej niewątpliwą zaletą jest to że wygląda jak zwykły radziecki szajs i nikt Cie nie napadnie żeby się wzbogacić o 3000 zł.
|
|