|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Laptop do obróbki zdjęć
EZOGHUL - Pon 26 Lip, 2010 Temat postu: Laptop do obróbki zdjęć Witam
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dotyczącej tego co w digital photo professional odgrywa większa role przy obróbce zdjęcie procesor czy karta graficzna.
Stoję przed dylematem Dell Vostro 17.3" z procesorem i7-720 i karte gt330 czy moze toshiba 18,4" z procesorem i5-430 ale za to grafika gts360.
jaad75 - Pon 26 Lip, 2010
EZOGHUL napisał/a: | Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dotyczącej tego co w digital photo professional odgrywa większa role przy obróbce zdjęcie procesor czy karta graficzna.
| Jakość monitora...
A poza tym, istotny jest procesor i ilość ramu, jak również szybkość HD...
edmun - Pon 26 Lip, 2010
jaad75, chodzi Ci o szybkość dysku ?
dr11 - Pon 26 Lip, 2010
Jak dysku, to chyba by było HDD, ale w zasadzie to chyba o to chodziło
jaad75 - Pon 26 Lip, 2010
edmun napisał/a: | jaad75, chodzi Ci o szybkość dysku ? | Tak, napisałem o jedno D za mało...
Seba_wse - Czw 19 Sie, 2010
Witam
Ja mam PS CS3 i Macbooka Pro sprzed 4 lat i się świetnie sprawdza, matryca oczywiście glossy. O zakupie zaważyła podświetlana klawiatura i obudowa alu.
Pzdr
jaad75 - Czw 19 Sie, 2010
Seba_wse napisał/a: | O zakupie zaważyła podświetlana klawiatura i obudowa alu. | To rzeczywyście mocno istotne cechy przy obróbce zdjęć...
MM - Pią 20 Sie, 2010
jaad75 napisał/a: | Seba_wse napisał/a: | O zakupie zaważyła podświetlana klawiatura i obudowa alu. | To rzeczywyście mocno istotne cechy przy obróbce zdjęć... |
................
kozidron - Pią 20 Sie, 2010
Seba_wse napisał/a: | O zakupie zaważyła podświetlana klawiatura i obudowa alu. |
Jak juz miałbym się męczyć w robocie przy obróbce na lapku to tylko z taką klawiaturą
komor - Pią 20 Sie, 2010
Seba_wse napisał/a: | matryca oczywiście glossy |
A czemu oczywiście glossy? Uważasz, że jest lepsza niż matowa? Jak ja kupowałem mojego w 2007 roku to wziąłem matową. Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie.
P.S. A podświetlana klawiatura jest świetna, ale do pisania w łóżku, przy śpiącej osobie, przy obróbce foto raczej nie ma znaczenia.
jaad75 - Pią 20 Sie, 2010
komor napisał/a: | A czemu oczywiście glossy? | Żeby było gorzej widać...
komor napisał/a: | Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie. | To akurat przypadłość wszystkich laptopów na rynku zdaje się...
komor napisał/a: | A podświetlana klawiatura jest świetna, ale do pisania w łóżku, przy śpiącej osobie, przy obróbce foto raczej nie ma znaczenia. | Mnie wystarczy oświetlenie z ekranu... A w małym XPS Studio z ekranem glossy (innych nie było), mam tę funkcję najczęściej wyłączoną, bo w nocy strasznie mnie denerwuje, że podświetlenie odbija się na powierzchni ekranu.
komor - Pią 20 Sie, 2010
jaad75 napisał/a: | komor napisał/a: | Choć i tak nie jestem zadowolony z samej matrycy, która na 99% ma przetworniki 6-bitowe według mnie. | To akurat przypadłość wszystkich laptopów na rynku zdaje się... |
Jak pamiętam w moim poprzednim laptopie (Powebooku G4) matryca była lepsza, choć świetlówki nie były tak jasne. Przynajmniej do pracy nad plikami do druku offsetowego było przyjemniej, bo fotografią wtedy się jeszcze nie interesowałem i być może nie mam przez to odpowiedniego porównania.
W sumie to właśnie niedawno dokonałem ekshumacji PB G4 więc będę mógł sobie porównać, jak znajdę chwilę na uaktualnienie LR na nim i być może jeszcze jakąś kosmetykę. No chyba że dzieci wcześniej zdołają rozwalić staruszka…
Jerry_R - Nie 24 Kwi, 2011
Moze nie do konca w temacie laptopa, ale co watki powielac.
Ma ktos doswiadczenia z iMac'ami pod katem obrobki?
(glownie chodzi mi o jakosc monitora)
hijax_pl - Nie 24 Kwi, 2011
Wykres wewnętrzny - sRGB, zewnętrzny - bieżący profil.
Kalibracja spektrofotometrem. Jak widzisz ta matryca IPS to porządny sRGB (w ciemnych tonach się wykresy wyrównują)
Używam iMaka 27", głównie korzystam z LR i troszkę z PS, więc nie dociążam go zbytnio. Ale dzięki temu jest cichy. Choć ponoć przy ciężkich pracach (pewnie jakichś renderingach) potrafi być niesforny.
Co prawda nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "obróbka" - ale moim zdaniem sprawdza się wyśmienicie w mojej pracy nad zdjęciami.
Dzieki, o to mi chodzilo. Uzywam na codzien LR, EIZO SX2461W, XRITE EyeOne Display 2.
Ale mam juz powoli dosyc Windows, roznych problemow z kompatybilnoscia sprzetu, sterownikow i in.
A propo ciezkiej pracy - co rozumiesz przez niesforny? Mam 4 rdzeniowy procesor i przy generacji podgladu 100% szeregu plikow w LR - obciazenie procesora mam na maksimum.
Tu mialem ostatnio wlasnie problemy ze sprzetem i chlodzeniem, kilka wizyt w serwisie.
Zastanawiam sie jeszcze nad jednym - zewn. monitor moze przezyc ze dwie, czy trzy generacje PC'ta. A w przypadku iMaca?
Amerykanie pewnie i tak zakladaja maksymalny czas uzywania 3 lata...
hijax_pl - Nie 24 Kwi, 2011
Jerry_R napisał/a: | Ale mam juz powoli dosyc Windows, roznych problemow z kompatybilnoscia sprzetu, sterownikow i in. | No w zasadzie w przypadku imaków takich problemów niema - wszak to zamknięta konstrukcja sprzętowa... Jerry_R napisał/a: | A propo ciezkiej pracy - co rozumiesz przez niesforny? | Gdy wszystkie 8 rdzeni jest obciążonych na maksa wentylator i cały układ chłodzenia jest już dobrze słyszalny. Z tego co słyszałem, może się zdarzyć tak, że po prostu ten układ nie wyrabia - przecież imak jest do zabawy, a do poważnej pracy: Mac Pro.
No ale u mnie jeszcze to się nie zdarzyło, a już prawie półtora roku go "męczę" Jerry_R napisał/a: | i przy generacji podgladu 100% szeregu plikow w LR - obciazenie procesora mam na maksimum. | LR nigdy nie użył jeszcze wszystkich zasobów mojego iMaka. I nigdy nie miałem - jak do tej pory - żadnych problemów przy pracy z nim.
Kodowanie filmów - to jedyny proces, który potrafi rozkręcić wiatraki. Może gdybym robił to hurtowo, tak po 100 w kolejce to bym o jakiś problemach wiedział... No ale jeszcze nigdy więcej jak 2 filmy w kolejce nie miałem
Dzieki!
|
|