|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Program do zmiany rozszerzenia z .CR2 na .JPG
Strzała - Pon 26 Lip, 2010 Temat postu: Program do zmiany rozszerzenia z .CR2 na .JPG 1. Jakim programem zmienię rozszerzenie pliku cr2 na jpg.
2. Macie spolszczenia do programów CANONA ??
hijax_pl - Pon 26 Lip, 2010
1. Np explorator windows.. Tylko włącz żeby pokazywał Ci rozszerzenia...
A tak na poważeni - CR2 to RAW, zatem by uzyskać plik JPG należy go wywołać np w canonowym DPP.
Strzała - Pon 26 Lip, 2010
A jak to zrobić, bo ja angielski znam tak, aby się dogadać...
B o g d a n - Pon 26 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | CR2 to RAW, zatem by uzyskać plik JPG należy go wywołać np w canonowym DPP. | Dokładnie.
Tylko ściągnij sobie od razu upgrade do tego programu. Instalując po raz pierwszy musisz zainstalować z płyty, którą otrzymałeś wraz z aparatem Canona.
Digital Photo Professional Updater for Windows v. 3.8.1
Niestety wersji PL nie zrobili.
Program jest dość prosty, kilka kliknięć i wszystko będzie jasne, a jak nie to pytaj.
[ Dodano: Pon 26 Lip, 2010 21:55 ]
Strzała napisał/a: | A jak to zrobić, bo ja angielski znam tak, aby się dogadać... | Masz otwarty w tym momencie program?
[ Dodano: Pon 26 Lip, 2010 21:58 ]
Widzę, że się wyłączyłeś.
Daj cynk jak będziesz przy kompie, to Ci pomogę.
mavierk - Pon 26 Lip, 2010
Strzała napisał/a: | A jak to zrobić, bo ja angielski znam tak, aby się dogadać... | no to stanowczo wystarczy :]
maroos - Wto 27 Lip, 2010
jest w necie opis DPP po polsku w pdf ok 12,5 Mb
Strzała - Wto 27 Lip, 2010
A jakim innym programem to zrobię, bo DPP nie mogę -.-"
jaad75 - Wto 27 Lip, 2010
Jeśli nie wychodzi Ci z DPP, to z każdą inną wołarką będziesz miał podobny problem...
Strzała - Wto 27 Lip, 2010
A jakie są inne
hijax_pl - Wto 27 Lip, 2010
Alfabetycznie:
ACDSee
ACR
Bibble Pro
Capture One Pro
DxO
Lightroom
i inne
jaad75 - Wto 27 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | i inne | Jeszcze z kilkanaście innych...
Strzała - Sro 28 Lip, 2010
A już znalazłem i jest wszystko OK. FastStone
I już pakuję w RARa fotki
jaad75 - Sro 28 Lip, 2010
Strzała napisał/a: | A już znalazłem i jest wszystko OK. FastStone | Tyle, że to nie jest wołarka, a zwykła przeglądarka do zdjęć z możliwością podglądu RAW-ów... Chyba niezbyt orientujesz się o czym w ogóle mowa i do czego służą pliki .CR2...
Strzała - Sro 28 Lip, 2010
Nie chodzi mi o poprawianie wyglądu, tylko przekonwertowanie na jpg...
Monastor - Sro 28 Lip, 2010
Strzała, nasuwa się pytanie skąd u Ciebie RAWy i czemu nie robisz zdjęć w jpg.
jaad75 - Sro 28 Lip, 2010
Strzała napisał/a: | Nie chodzi mi o poprawianie wyglądu, tylko przekonwertowanie na jpg... | Tu nie chodzi o "poprawianie wyglądu". RAW, to niezinterpretowane dane - wywołanie, to ich interpretacja, a czy będzie to robione, tak jak domyślnie ustawia twórca danego oprogramowania, czy tak jak widzisz to Ty, to Twój wybór, ale musisz wiedzieć, że nie ma czegoś takiego, jak "neutralne" wywołanie RAW-a, tzn. możesz wywołać go kompletnie "płasko", ale wtedy w ogóle nie będzie nadawał się do oglądania. Jeśli chodzi Ci o otrzymanie efektu jaki wymyślili producenci puszki, przy lepszej jakości niż JPG z aparatu, to poprostu używaj wołarki producenta, a jeśli ta ciut lepsza jakość (czy ewentualna możliwość bezstratnej reinterpretacji) nie jest Ci do niczego potrzebna, to po prostu używaj JPG.
Strzała - Nie 01 Sie, 2010
Do żeby nie zakładać nowego tematu: jakim najzwyklejszym programem zrobię animację z fotek jpg
hijax_pl - Nie 01 Sie, 2010
Google Picasa
dr11 - Nie 01 Sie, 2010
Virtualdub
Strzała - Nie 01 Sie, 2010
Widzę, ze różne propozycje
MAM POLSKĄ INSTRUKCJĘ DPP
|
|