forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Chciałem zakupic canona 50D Ale?

piotrox - Wto 27 Lip, 2010
Temat postu: Chciałem zakupic canona 50D Ale?
juz prawie byłem zdecydowany na zakup 50D pościągałem różnych zdjęc z różnymi obiektywami Zdecydowałem sie na 50D + Tamron 17-50 F2,8 Zdjęcia ściągnięte są rewelacyjne na tamronie Ale?
Sporządziłem sobie zestaw w/g oceny posiadaczy lustrzanek Ze strony www.dpreview i co sie okazuje? Jakośc zdjęć ludzie oceniają na 4,22 dotyczy canona 50D , dla przykładu dodam że z K-7 jakośc zdjęć oceniana jest na 4,46
Wyżej jest oceniany pentax k-x co zresztą mnie śmieszy , poneważ zdjęcia sa mało ostre a to pewnie za sprawą włączonej redukcji szumów
Teraz mnie wszystko skołowało! K-7 szumi jak drzewa w lesie i ma prawie najwyższe oceny co do jakości zdjęć 50D z taomronem robi rewelacyjne zdjęcia a oceniają go na niskim poziomie Prosze o pomoc użytkowników 50D oraz innych

Deeppy - Wto 27 Lip, 2010

Nie popadajmy w skrajności, te oceny to są za przeproszeniem g*wno warte. 50D to świetny sprzęt, na pewno bardziej uniwersalny i opłacalny niż pentax.
Kocur - Wto 27 Lip, 2010

Zamiast sugerować się tego typu ocenami, które niestety często niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, idź do sklepu, weź w rękę i oceń. ;) Jako posiadacz 50D mogę powiedzieć, że nie jest to sprzęt bez wad, ale jeśli się je dobrze pozna, można z niego wycisnąć naprawdę dużo.
jaad75 - Wto 27 Lip, 2010

piotrox napisał/a:
K-7 szumi jak drzewa w lesie
K-7 szumi na poziomie identycznym jak 50D.
Deeppy napisał/a:
50D to świetny sprzęt, na pewno bardziej uniwersalny i opłacalny niż pentax.
Bardziej uniwersalny niż Pentax K-7? To zależy... Jest większy, ma gorszy wizjer, brak uszczelnień, brak trybu video, stabilizacji... Te rzeczy, jak również specyfika systemu (np. małe, świetne optycznie i mechanicznie stałki) mogą dla kogoś być wyznacznikiem uniwersalności sprzętu...
Deeppy - Wto 27 Lip, 2010

@jaad75, raczej chodzi mi o to, że jego popularność wśród fotografujących jest porównywalna do odkurzacza rainbow. Wystarczy spojrzeć na allegro, żeby zauważyć, że coś tu jest nie tak, 4 sztuki k-7, 97 sztuk 50D. Do canona mamy tonę akcesoriów i świetnych obiektywów obiektywów w rozsądnych cenach. Ze sprzedażą canona też nie będzie problemu, 2 dni temu sprzedałem swojego półrocznego 50D 300zł poniżej ceny rynkowej nowego. Kupno pentaxa to po prostu samobójstwo ze strony ekonomicznej, jest droższy o 700zł od canona, obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać, o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał.
B o g d a n - Wto 27 Lip, 2010

piotrox napisał/a:
Prosze o pomoc użytkowników 50D oraz innych
Jako były użytkownik między innymi takiego modelu aparatu, nie powiem złego słowa o nim.
Jest bardzo ergonomiczny, daje bardzo dobre obrazki w swojej klasie.

Na Twoim miejscu nie czytałbym rankingów tego typu, co opisujesz. One nic Ci nie dadzą, a tylko namieszają w głowie. Przed podjęciem decyzji o zakupie bezwzględnie radzę, podobnie jak:
Kocur napisał/a:
... idź do sklepu, weź w rękę i oceń...

jaad75 - Wto 27 Lip, 2010

Deeppy napisał/a:
raczej chodzi mi o to, że jego popularność wśród fotografujących jest porównywalna do odkurzacza rainbow
Dla wielu, to jest zaleta, a nie wada.
Deeppy napisał/a:
Wystarczy spojrzeć na allegro, żeby zauważyć, że coś tu jest nie tak, 4 sztuki k-7, 97 sztuk 50D
Może po prostu użytkownicy K-7 wcale nie chcą się go pozbywać?... :razz:
Deeppy napisał/a:
Do canona mamy tonę akcesoriów i świetnych obiektywów obiektywów w rozsądnych cenach
To oczywiste, że Canon jest popularniejszym systemem...
Deeppy napisał/a:
obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać
Mylisz się, dobre obiektywy Pentaksa sprzedają się natychmiastowo.
Deeppy napisał/a:
o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał.
Tak jak i o 50D. 5 lat, to w obecnych czasach prehistoria.
Monastor - Wto 27 Lip, 2010

jaad75 napisał/a:
Mylisz się, dobre obiektywy Pentaksa sprzedają się natychmiastowo.

Pojawia się ich mało i natychmiastowo są łykane. To dobrze o nich świadczy, ale skutecznie utrudnia ich zdobycie.

piotrox, myślę, że z każdego z tych aparatów byłbyś zadowolony. Nie przejmuj się rankingami bo one kompletnie o niczym nie świadczą. Zrób tak jak pisał kocur, idź do sklepu, wymacaj, zobacz czy dobrze w dłoni leży.

Deeppy napisał/a:
upno pentaxa to po prostu samobójstwo ze strony ekonomicznej, jest droższy o 700zł od canona, obiektywy są drogie i ciężko to będzie później odsprzedać, o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał.

Po takim czasie trudno o chętnych na jakikolwiek aparat. No, chyba że mowa o Canonie 5D :)
50D pewnie będzie funkcjonował na podobnej zasadzie, jak teraz 20D, czy 30D. Fajne kiedyś były, ale...
Oczywiście mowa tu o rozmaitych usprawnieniach dodawanych w kolejnych modelach i o samej kwestii odsprzedaży. IMHO, w kwestii obrazowania samego w sobie, przez ostatnie 5 lat wcale nie zmieniło się tak wiele. Te aparaty nadal dają radę. Nie wiem czemu z Pentaxem miałoby być inaczej.

Euzebiusz - Sro 28 Lip, 2010

Deeppy napisał/a:
4 sztuki k-7, 97 sztuk 50D

Deeppy napisał/a:
Ze sprzedażą canona też nie będzie problemu

Jedno trochę przeczy drugiemu.

Deeppy napisał/a:
2 dni temu sprzedałem swojego półrocznego 50D

Czyli mimo iż wspaniały ludzie chętniej się chcę go pozbyć niż kupić.

Deeppy napisał/a:

Dobrych używek pentaxa brakuje. Rzadko się udaje kupić tanio bo na allegro dobre szkła osiągają wysokie ceny.
(pomijam kundle)

Deeppy napisał/a:
o takim k-7 za 5 lat będzie mało kto pamiętał

No dobra - przekonałeś mnie. To jest argument.

Cytat:
Po takim czasie trudno o chętnych na jakikolwiek aparat. No, chyba że mowa o Canonie 5D

Tak, ale nowy kosztował na początku przy niskim kursie dolara blisko 11 000 PLN (chyba się mocno nie mylę) a dziś przy wysokim kursie chodzi po 3500 PLN z trudem. Czyli bardziej zadowoleni są kupujący niż sprzedający.

jaad75 - Sro 28 Lip, 2010

Monastor napisał/a:
Pojawia się ich mało i natychmiastowo są łykane. To dobrze o nich świadczy, ale skutecznie utrudnia ich zdobycie.
Owszem, ale nie odsprzedaż, jak sugeruje Deeppy...

piotrox napisał/a:
50D z taomronem robi rewelacyjne zdjęcia a oceniają go na niskim poziomie

Dla mnie sprawa jest jasna. Dla Ciebie najlepszy będzie 50D z taomronem - bo to Tobie mają się podobać zdjęcia.

Deeppy - Sro 28 Lip, 2010

Euzebiusz napisał/a:
Deeppy napisał/a:
4 sztuki k-7, 97 sztuk 50D

Deeppy napisał/a:
Ze sprzedażą canona też nie będzie problemu

Jedno trochę przeczy drugiemu.

Deeppy napisał/a:
2 dni temu sprzedałem swojego półrocznego 50D

Czyli mimo iż wspaniały ludzie chętniej się chcę go pozbyć niż kupić.

Deeppy napisał/a:

Dobrych używek pentaxa brakuje. Rzadko się udaje kupić tanio bo na allegro dobre szkła osiągają wysokie ceny.
(pomijam kundle)

Te 4 sztuki na allegro to pewnie leżą dłuższy czas. Od 2 miesięcy albo więcej na allegro nie sprzedał się żaden k-7. Jakiś desperat próbuje sprzedać zestaw po barbarzyńsko niskiej cenie, ciekawe czy mu się uda. Mój 50D po 2 dniach miał 10 obserwujących i kilka ofert kupna poza allegro. Sprzedałem, bo kupuję starego, zapomnianego i nic nie wartego 1ds II :wink: Co do obiektywów, po co sobie życie utrudniać, jak można mieć świetne obiektywy canona nowe lub używane bez konieczności polowania na nie ?

Btw. widzę, że bojówka pentaxa na optycznych nie śpi :lol:

Deeppy napisał/a:
Od 2 miesięcy albo więcej na allegro nie sprzedał się żaden k-7.

Nie wiem, bo nie dysponuję takimi danymi. Ale znam parę osób które kupiło nowe, ale nie wiem też czy przez allegro.

Deeppy napisał/a:
Btw. widzę, że bojówka pentaxa na optycznych nie śpi

Podobnie jak bojówka canona ;-)

Deeppy napisał/a:
Sprzedałem, bo kupuję starego, zapomnianego i nic nie wartego 1ds II

No dobra. Wygrałeś. Ja k-7 nie sprzedaję, więc nie będę pisał że sprzedaję bo kupuję 645D ;-)

Deeppy - Sro 28 Lip, 2010

Euzebiusz napisał/a:
Deeppy napisał/a:

Nie wiem, bo nie dysponuję takimi danymi. Ale znam parę osób które kupiło nowe, ale nie wiem też czy przez allegro.

Dysponujesz, tylko o tym nie wiesz. Polecam zakładkę 'szukaj' a w niej 'szukaj w zakończonych' i sortowanie według dat.

Deeppy napisał/a:
Co do obiektywów, po co sobie życie utrudniać, jak można mieć świetne obiektywy canona nowe lub używane bez konieczności polowania na nie ?
Ja na szkła Pentaksa nie polowałem - zamówiłem i mi przysłali... Większość w ciągu max. trzech dni.

jaad75 napisał/a:
zamówiłem i mi przysłali...

Nie każdy na to wpada.

Ja też większość mam zdobytych w prymitywny sposób poprzez zwykłe zamówienie.
Ale przyznam że coś tam upolowałem. A polowanie jak to polowanie. Niektórzy wolą polować siecią na śledzie a inni wędką na łososie. Nie chodzi mi oczywiście o to co jest łososiem a co śledziem.
Ale sam fakt podejścia do tematu kupna aparatu/obiektywu pod kątem jego późniejszej odsprzedaży jest nieco naciągany. Wiadomym jest to, że jak coś ciężko kupić to potem łatwiej sprzedać i odwrotnie.
Kolega Deeppy, miał wyjątkowe szczęście, że odsprzedał aparat prawie drożej niż kupił. (skoro było blisko 100 innych ofert) Tych ponad 90 innych sprzedających nie miało takiego szczęścia. Ponadto nie wiadomo czy starczy dla nich używanych Marków 1D MkII.
Aż przypomniała mi się scena z filmu "Zmiennicy" gdy na rynku brakowało dużych fiatów i taksówkarze mogli sprzedać wyeksploatowany samochód drożej niż kupili.

bacruk - Sro 28 Lip, 2010

Tak przeglądam i zastanawiam się o czym ta dyskusja jest :wink:
.
.
może Nikon albo Sony :?:
Zwłaszcza ten drugi może okazać się świetnym wyborem jak pójdziesz do sklepu, zaczniesz macać i trafisz na zorientowanego w tematyce specjalistę - sprzedawcę... :smile:

bacruk napisał/a:
Tak przeglądam i zastanawiam się o czym ta dyskusja jest :wink:
O tym, żeby nie rozpowszechniać mitów...
MasterB - Sro 28 Lip, 2010

Euzebiusz napisał/a:
Nie chodzi mi oczywiście o to co jest łososiem a co śledziem.

Ani o to żeby stawać okoniem? :P

Dajcie spokój, przecież wszyscy wiedzą że K7 się dobrze nie sprzedaje bo jest brzydki!

komor - Czw 29 Lip, 2010

Deeppy napisał/a:

:zalamany: Gdybym jako użytkownik komputerów Macintosh myślał tym torem, to w okolicach 1997–1999 palnął bym sobie w głowę, bo firma ta wtedy szorowała brzuchem po dnie. Ale ja nie używam tych komputerów od wielu lat dlatego, że są popularne, czy mam nadzieję, że będą popularne, tylko dla ich cech funkcjonalnych. Niech zgadnę, czy użytkownicy Pentaxa kupują go dlatego, bo jest to popularny system lub mają nadzieję, że kiedyś nim będzie – czy dla jego cech funkcjonalnych?
Owszem, popularność pomaga, bo zwiększa się dostępność sprzętu i konkurencja wśród sprzedawców, producentów. Ale są też inne wartości niż tylko popularność i potencjał producenta. Z pewnością dość trudną decyzją jest „wdepnąć” w ten system od zera, w tym kraju, ale to nie znaczy, że powinni tego zabronić. :)

Deeppy napisał/a:
Co do obiektywów, po co sobie życie utrudniać, jak można mieć świetne obiektywy canona nowe lub używane bez konieczności polowania na nie ?

To jest słuszny argument, ale połowicznie. :) Niektórzy doceniają szkła Pentaxa za cechy, których użytkownik Canona przyzwyczajony do innej koncepcji – może po prostu nie zauważyć.

jaad75 napisał/a:
Ja na szkła Pentaksa nie polowałem - zamówiłem i mi przysłali... Większość w ciągu max. trzech dni.

W Polsce? :D

jaad75 - Czw 29 Lip, 2010

komor napisał/a:
W Polsce? :D
Do Polski dojdą w tydzień.
piotrox - Czw 29 Lip, 2010

jaad75 napisał/a:
piotrox napisał/a:
K-7 szumi jak drzewa w lesie
K-7 szumi na poziomie identycznym jak 50D.
Deeppy napisał/a:
50D to świetny sprzęt, na pewno bardziej uniwersalny i opłacalny niż pentax.
Bardziej uniwersalny niż Pentax K-7? To zależy... Jest większy, ma gorszy wizjer, brak uszczelnień, brak trybu video, stabilizacji... Te rzeczy, jak również specyfika systemu (np. małe, świetne optycznie i mechanicznie stałki) mogą dla kogoś być wyznacznikiem uniwersalności sprzętu...

przeglądajac zdjęcia z k-7 i 50D to K-7 przy wyższych iso wypada dużo gorzej od canona (szumy)
50D ma uszczelnienia może nie wszędzie ale ma , a jeżeli o stabilizację to są różne opinie jedni wolą w korpusie inni w obiektywie a ta w korpusie to działa najlepiej ale w olympusach w K-7 to nie jest zadna rewelacja
Jeżeli chodzi o tryb video to aparaty cyfrowe zarówno lustra jak i kompakty nie powinny tego trybu mieć , od kręcenia filmów to są kamery Ja jestem jednym z przeciwników tego trybu w aparatach

Euzebiusz - Czw 29 Lip, 2010

Cytat:
przeglądajac zdjęcia z k-7 i 50D to K-7 przy wyższych iso wypada dużo gorzej od canona (szumy)

To nie wiem po co zakładałeś ten wątek, skoro wiesz jak jest.

piotrox napisał/a:
ta w korpusie to działa najlepiej ale w olympusach w K-7 to nie jest zadna rewelacja

To przełóż tę z olympusa do canona i będzie super. Bo w tym tamronie którego chcesz kupić to chyba nie ma stabilizacji.

Cytat:
Jeżeli chodzi o tryb video to aparaty cyfrowe zarówno lustra jak i kompakty nie powinny tego trybu mieć , od kręcenia filmów to są kamery Ja jestem jednym z przeciwników tego trybu w aparatach

Zatem musisz szybko kupić lustrzankę bo chyba już żadna firma nie wyprodukuje takiej nowej.

Moim zdaniem 50d to świetny wybór dla Ciebie. Jak sobie sam odpowiedziałeś - spełnia wszystkie Twoje wymogi i nie ma "zbędnych bajerów" i co ważne jest popularny.

Podoba mnie się, że wybierasz swój system w pełni świadomie. To też ważne.

Nie można także zapomnieć o fakcie, że canon ma FF a pentax nie. Więc jakbyś chciał sprzedać potem tego canona i tamrona to łatwo możesz się przesiąść na "pełną klatkę" bo już będziesz w systemie ;-)

Cytat:
Dajcie spokój, przecież wszyscy wiedzą że K7 się dobrze nie sprzedaje bo jest brzydki!

To także bym wziął pod uwagę.

jaad75 - Czw 29 Lip, 2010

piotrox napisał/a:

http://www.optyczne.pl/88...razu_w_RAW.html
Porównanie 50D i K20D (K-7 szumi praktycznie identycznie jak K20D).
piotrox napisał/a:
50D ma uszczelnienia może nie wszędzie ale ma
Nie rozśmieszaj mnie.
piotrox napisał/a:
Kolejna megabzdura... :roll:
Monastor - Czw 29 Lip, 2010

piotrox napisał/a:

:lol:
Co takiego czyni aparat wyposażony w tryb video gorszym od nie kręcącego filmów?

leotdi - Pią 30 Lip, 2010

Monastor napisał/a:
piotrox napisał/a:

Co takiego czyni aparat wyposażony w tryb video gorszym od nie kręcącego filmów?

nie jest gorszy ale kompletnie nieprzydatny, bo ciężki i nieporęczny (gabaryty). Na wczasach na pewno lepiej sprawdza się kamera AVCHD. Będąc w Egipcie przekonałem się o tym już wielokrotnie. Pomijam przy tym j.kwestię słabego dźwięku.

Monastor - Pią 30 Lip, 2010

leotdi, ale ja nie pytam w czym jest gorszy od kamery tylko w jaki sposób dodanie trybu video szkodzi samemu aparatowi :)

Zresztą filmowanie w lustrzankach nie ma przypominać obsługi kieszonkowej kamerki na wakacje i imieniny u cioci.

Euzebiusz - Pią 30 Lip, 2010

leotdi napisał/a:
nie jest gorszy ale kompletnie nieprzydatny

Coś tam się da wymodzić z wakacji chyba: http://www.vimeo.com/7118106

A jeszcze można pyknąć jakąś fotkę przy okazji.

Monastor - Pią 30 Lip, 2010

Powiedziałbym, że nie tylko da się wymodzić, ale i nagrać naprawdę profesjonalny materiał. Tylko to wymaga większych umiejętności niż nakręcenie filmu normalną kamerką. To sytuacja analogiczna jak przy porównaniu w pełni automatycznego kompaktu do lustrzanki.
O udźwiękowienie też niestety trzeba odpowiednio zadbać.

piotrox - Pią 30 Lip, 2010

a czy warto przegrzewać matrycę? kręcąc film

Cytat:

A warto nagrzewać żarówkę świecąc światło?

Euzebiusz napisał/a:
Cytat:

A warto nagrzewać żarówkę świecąc światło?

dobre pytanie i odrazu masz odpowiedż po dwóch tygodniach żarówka przepalona i na śmieci Sam sobie odpowiedziałeś

FuzBal - Pią 30 Lip, 2010

np jeden z odcinkow Housa krecono tlyko i wylacznie lustrem, w wielu filmach masy scen dokrecale sa lustrami

piotrox napisał/a:
po dwóch tygodniach żarówka przepalona i na śmieci

No to w takim razie kamerami też się nie opłaca kręcić filmów - z tego samego powodu.

Rozumiem, że nie masz w domu żarówek bo się przepalają?

ale temat odbiegł od tematu
http://allegro.pl/show_item.php?item=1165511171 zdecydowalem sie na ten komplet obiektyw ma makro i stabilizacje jak na początek to chyba wystarczy po przejściu z kompakta Dodam jeszcze jedno że zawsze chciałem mieć Nikona D90 jest zgrabniejszy lzejszy niezłe parametry ale jak sie dowiedziałem od kolegi co zakupił ten model jakie ma problemy ze zwisami a potem poczytałem o tych przypadkach w necie (polskie i zagraniczne strony) to ręce opadają na początku myślałem że do Polski idą jakieś odrzuty lub tym podobne ale okazuje sie że to zdaża sie w całej europie
Tak więc odechciało mi sie sprzętu nikona a w dodatku ten servis!!!! podobno canona servis też niema dobrej opini ale nie spotkalem się z taką ilością postów co do zawieszania jak w nikonie Zwiech Nikona biją na łeb na szyję zwiechy Canona
Dlatego ten mój wybor na canona (trochę tylko trzeba sie nadzwigać, ale ktoś wymyślił plecaki)

komor - Pią 30 Lip, 2010

Proszę już odpuścić sobie. Trzymamy się tematu.
piotrox - Nie 01 Sie, 2010

komor napisał/a:
Proszę już odpuścić sobie. Trzymamy się tematu.

rozsądna decyzja
wszedlem jeszcze na forum nikoniarze ale Ci pal.ci krytykuja 50D a zachwalają d90 który sie notorycznie zawiesza (*ale oni oczywiście tego nie widza i nie biorą pod uwagę)

jaad75 - Nie 01 Sie, 2010

piotrox napisał/a:
rozsądna decyzja
piotrox napisał/a:
wszedlem jeszcze na forum nikoniarze ale Ci pal.ci krytykuja 50D a zachwalają d90 który sie notorycznie zawiesza
Idealnie wpisujesz się w stereotypowy obraz kanonisty, jeszcze zanim kupiłes aparat... :lol:
Mam dwoje znajomych z D90 - żadne nie miało problemów z "notorycznym" zawieszaniem się aparatu...
D90 jest w kilku aspektach lepszy od 50D (choćby kwestia wizjera, czy sterowania lampami), ale ogólnie jest pozycjonowany ciut niżej niż wspomniany Canon (jak również Pentax).

hijax_pl - Nie 01 Sie, 2010

piotrox napisał/a:
d90 który sie notorycznie zawiesza

A skąd to info? Twój się zawiesza?

Sunders - Nie 01 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
Idealnie wpisujesz się w stereotypowy obraz kanonisty, jeszcze zanim kupiłes aparat...

jaad75 zaintrygowałeś mnie-możesz podać ten "stereotypowy obraz canonisty" :?: , a może również pentaksiarza :???: :smile:

lotofag - Nie 01 Sie, 2010

Pewnie go nawet w ręku nie miał ;)
Za to zracjonalizował sobie zakup 50D, skądinąd też bardzo dobrej puchy. Pewnie będzie zadowolony póki nie trafi na Canon Board na podobny temat o usterkach...

Sunders, taka dyskusja już była i myślę, że nie ma potrzeby do tego wracać... Niestety, ta marka, bardziej niż inne przyciąga specyficzny typ ludzi - być może to kwestia jej popularności... Coś jak stereotypowy obraz polskiego użytkownika BMW... :razz:
Sunders - Nie 01 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
ta marka, bardziej niż inne przyciąga specyficzny typ ludzi - być może to kwestia jej popularności... Coś jak stereotypowy obraz polskiego użytkownika BMW...

Nie zgadzam się z tym , ale chyba zrozumiałem :smile: A co z pentaksiarzami-też znasz jakiś stereotyp :???:

Sunders napisał/a:
A co z pentaksiarzami-też znasz jakiś stereotyp :???:
Na Optyczne na pewno jakiś istnieje... :lol:
Monastor - Nie 01 Sie, 2010

jaad75, macie jakąś manię prześladowczą :lol:
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Sie, 2010

Na razie koniec śmiesznej dyskusji :evil: