forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - luzy obiektywu, czy regeneracja ma sens

sklsk - Sro 28 Lip, 2010
Temat postu: luzy obiektywu, czy regeneracja ma sens
witam, posiadam tani obiektyw canona 50 1.8 II. pierścień ostrzenia ma dość znaczne luzy.
czy jest możliwość niwelowania tych luzów samodzielnie lub przez serwis i czy taka operacja jest w ogóle opłacalna dla tak tanich obiektywów.

jak bardzo może się pogarszać obraz przez takie luzy?

bacruk - Sro 28 Lip, 2010

Wszelkie zabiegi na obiektywie wartym 400 zł za nowy są nieuzasadnione.
Sprzedaj za 300 i kup sobie nowy :wink:

Używasz go w manualu???? W moim to graniczy z cudem właśnie przez to o czym piszesz :smile:

sklsk - Sro 28 Lip, 2010

głównie na AF ale manual też się zdarza jako forma testów - dopiero wszystkiego się uczę
MasterB - Sro 28 Lip, 2010

sklsk, mój 50/1.8 miał luzy od nowości... Ostrzenie manualne raczej nie wchodzi w grę :/
Usjwo - Czw 29 Lip, 2010

Ten luz jest chyba wkalkulowany w cene :mrgreen: . U mnie na AI-servo AF nie moze sie uspokoic, nawet dla statycznych kadrow.
Ja juz sie zdecydowalem zamienic na 50mm f/1.4.

komor - Czw 29 Lip, 2010

Bez dotykania trudno powiedzieć o jakie luzy chodzi, ale u mnie też ten obiektyw nie jest ciasno spasowany, od nowości. Taka konstrukcja.
sklsk - Czw 29 Lip, 2010

a w przypadku innych obiektywów, robi się takie operacje, czy raczej jest to niewykonalne.

w moim przypadku , wiadomo - w tanie szkło nikt nie będzie pakował pieniędzy, ale przy drogich, chyba by było to opłacalne, jeśli jest możliwe.
choć zastanawiam się czy go nie rozebrać i nie przyjrzeć się temu uważniej od środka :)

oranżewski - Czw 29 Lip, 2010

sklsk napisał/a:
zastanawiam się czy go nie rozebrać

wątpię, żeby się później dał "zebrać" :)

dr11 - Czw 29 Lip, 2010

sklsk napisał/a:
i nie przyjrzeć się temu uważniej od środka
A proszę, prawie nagie soczewki :cool:
http://ejarm.com/photo/ef5018iidis/
http://nis-lab.is.s.u-tok...disassembly.pdf
;)

bacruk - Czw 29 Lip, 2010

tylko nie popsuj do reszty :wink:
sklsk - Czw 29 Lip, 2010

Dr11 - za linki duże piwo się należy, na pewno pomogą w pracach.
znając siebie to w wolnym czasie pewnie zaryzykuję i przyjrzę mu się dokładniej od środka, jak by tu fabrykę poprawić.
dzięki.

ale nadal nie mam odpowiedzi czy na droższych szkłach, wykonuje się takie operacje jak likwidowanie luzów pierścieni czy nawet całego tubusa

MasterB - Czw 29 Lip, 2010

sklsk napisał/a:
a w przypadku innych obiektywów, robi się takie operacje, czy raczej jest to niewykonalne.

Pewnie że się robi, chyba każdy obiektyw można rozebrać i później złożyć z powrotem.
Z tym że im droższy obiektyw tym mniejsza szansa że takie luzy wystąpią ;)