|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Flickr
jaad75 - Sro 28 Lip, 2010 Temat postu: Flickr Zaważyliście, że w przypadku darmowego konta nie ma już dostępu do oryginałów zdjęć? Chyba czas poszukać sobie innego serwisu... A szkoda...
ghost - Sro 28 Lip, 2010
a kiedy był? i co znaczy oryginał? kiedyś pisało że jak załadujesz za duże, to oni go chowają, ale po wykupie pro dostaniesz je spowrotem.
jaad75 - Sro 28 Lip, 2010
Do tej pory miałem dostęp zarówno do oryginałów 800px (takie zwykle uploaduję), jak i zdjęć w pełnej rozdzielczości. Dopiero kilka dni temu zauważyłem, że dostępne są tylko miniaturki i to również w przypadku zdjęć uploadowanych jako 800px, co już jest grubą przesadą...
oranżewski - Sro 28 Lip, 2010
czyli że wgrywam 800px, a zalinkowane na forum będzie miało mniej?
No ja np. wrzucałem praktycznie tylko 800px, a dostępne mam teraz tylko wersje 640px, w dodatku z tym idiotycznym flickrowym wyostrzeniem... Stare linki na forum prowadzą do wersji 800px (przed chwilą sprawdzałem), ale ze swojego konta nie mam teraz dostępu do oryginalnych wersji, chyba, że wykupię upgrade do "pro"...
kufel - Sro 28 Lip, 2010
dlatego polecam, bezstresowe póki co, korzystanie z Photobucket jedynie co ulega zmianie na PB to interfejs i obsluga , reszta bez zmian
PS.
w momencie gdy max rozmiar zdjęcia na flickr wynowsi 640 pix serwer ten wydaje mi się mało użyteczny ,a w zasadzie bezużyteczny...
kufel napisał/a: | w momencie gdy max rozmiar zdjęcia na flickr wynowsi 640 kb serwer ten wydaje mi się mało użyteczny ,a w zasadzie bezużyteczny... | 640px, nie KB, a tym bardziej kb... Większe zdjęcia skalowane są jeszcze dodatkowo do 1024px... Z PB jest niestety problem rekompresji, który potrafi bardzo popsuć zdjęcie, zwłaszcza w głębokich cieniach. Obrazki z IS-a ładują się niemiłosiernie wolno... Fotosików i innych polskich wynalazków nie trawie... Chyba odkurzę swoje konto na Zenfolio...
kufel - Sro 28 Lip, 2010
jaad75 napisał/a: | 640px, nie KB, a tym bardziej kb... | wiem wiem, poprawiłem ,ale byłeś szybszy z postem
mimo wszystko PB jest najwygodniejszy a kompresji dużej i jakoś bardzo uprzykrzającej zycie przyznam szczerze , nie dostrzegam. choc ze jest to wiem. ( z wątku na forum ze zdjęciami samolotów które zamieściłeś ) . O ładowaniu zdjęć z IS nawet nie wspominam bo juz sam wspomniałeś wiec póki co najrozsądniejszy jak dla mnie jest PB a o Zenfolio jeszcze nie słyszałem...
kufel napisał/a: | a o Zenfolio jeszcze nie słyszałem... | Bardzo dobre, ale płatne niestety... Tyle, że już mam tam konto, z którego zresztą prawie nie korzystam...
[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 23:41 ]
kufel napisał/a: | a kompresji dużej i jakoś bardzo uprzykrzającej zycie przyznam szczerze , nie dostrzegam | Przyjrzyj się szczegółom w głębokich cieniach - posteryzacja spowodowana rekompresją zabija tam wszystko...
kufel - Sro 28 Lip, 2010
jaad75 napisał/a: | Przyjrzyj się szczegółom w głębokich cieniach - posteryzacja spowodowana rekompresją zabija tam wszystko | jaad,mówisz o tych konkretnych przykładach z forum? jeśli tak , to poszukam i obejrzę.
tak sie jeszcze zastanawiam, być może PB kompresuje od pewnej wielkości pliki? czy robi to z każdej wielkości zamieszczanym JPGiem ? tłumaczyłoby to czemu na niektórych widać posteryzacje a na niektórych nie. ja wrzucam 800 px i byc może dlatego jest u mnie (chyba) ok
kufel napisał/a: | jaad,mówisz o tych konkretnych przykładach z forum? jeśli tak , to poszukam i obejrzę. | No widzisz, musiałbym Ci znowu zalinkować z Flickra i PB, ale w obecnej sytuacji się nie da, a na tym kompie nie mam zdjęć.
kufel napisał/a: | tak sie jeszcze zastanawiam, być może PB kompresuje od pewnej wielkości pliku? czy robi to z każdej wielkości zamieszczanym plikiem ? | Wg. moich obserwacji, rekompresuje każdy plik - kompresując staram się trzymać max 244KB zgodnie z wymogami np. Cyberfoto, a PB tnie to mniej więcej przez pół.
ghost - Czw 29 Lip, 2010
ja tam widzę wszystkie rozmiary
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
tylko teraz trzeba się naklikać bardziej.
przy grab html też mam wybór orginalnych 800pixelowców
a grab html + to pozwala szybko wrzucić na forum.
kufel - Czw 29 Lip, 2010
w takim razie jak znajdę chwile czasu to wrzucę jakieś zdjęcia na PB, zgram z powrotem na dysk , porównam z oryginałem i obejrzę efekt, ewentualnie podzielę się spostrzeżeniami
jaad75 - Czw 29 Lip, 2010
ghost, masz darmowe konto? Bo, że w przypadku "pro" jest taka opcja, to też wiem...
ghost - Czw 29 Lip, 2010
yep. free as a bird. klikasz lupkę (view large on black) pojawia się fullscreenowy podgląd i tam jest view all sizes w PG rogu. na razie można też fall backnąć do starego layoutu i tam jest jak było.
na pewno skomplikowali linkowanie na fora, ale z tłumaczami z htmla na bbcode da się żyć.
prosie:
No to coś tu nie gra, bo ja nie mam dostępu do 800px. Zgodnie z regulaminem zresztą...
ghost - Czw 29 Lip, 2010
niech no wrzucę coś, to zobaczymy. tamto to stare foty.
no właśnie ja mam problem również ze starymi fotami...
ghost - Czw 29 Lip, 2010
dobra, zredukował mi wysokość z 1044 do 1024 (dzięki wyostrzeniu wielkość wzrosła ), 800 została taka jak była, ale sądząc po zmianie wielkości coś ją po drodze spotkało (180kb->167)
do starych 800 mam dostęp jak miałem. czy są zrekompresowane, nie wiem.
[ Dodano: Czw 29 Lip, 2010 00:37 ]
test ślup 2
(wiem że krzywe )
No widzisz, ja teraz sprawdziłem zdjęcie uploadowane w pełnej rozdzielczości... Mam dostępny resize do 1024px (jako Large), a poniżej od razu 640px (jako Medium)... Później zresztą jest kolejne Medium, czyli 500px... Te zdjęcia, które były uploadowane jako 800px, są wyświetlane w max 640px... Nie widzę też opcji powrotu do starego layoutu...
sigmiarz - Czw 29 Lip, 2010
właśnie przed chwilą wrzuciłem fotkę, z szerokości 1280 zrobiło mi 1024 ale to i tak więcej niż 800 a do oglądania na ekranie wystarcza, właściwie dla mnie acount darmowy jest zupełnie wystarczający.. oryginały i tak wolę trzymać w tifach.
[ Dodano: Czw 29 Lip, 2010 00:46 ]
nowy lay jest lepszy, choćby dlatego że pokazuje większe zdjęcia bezpośrednio kliknięciu na miniaturę, jak też w trybie medium images.. do tego obsługa z klawiatury, i slideshow
bez żadnych zewn. pierdół.
Ale nie o to chodzi, ja pieprzę ich resizy - jeśli uploaduję 800px, to chcę mieć dostęp do 800px... Tylko tyle.
ghost - Czw 29 Lip, 2010
ty kurcze, może ty innego flickra używasz
new, razem z grab HMTL
I left the preview
czym wrzucasz? może to kwestia flickr uploadera?
Wszystko się u mnie zgadza, tylko nie mam opcji 800px i możliwości wyjścia z "preview"...
[ Dodano: Czw 29 Lip, 2010 00:56 ]
ghost napisał/a: | czym wrzucasz? może to kwestia flickr uploadera? | Kurde, ale to tyczy się starych zdjęć, które normalnie działały... Masz jakieś inne copyrights, niż domyślne?
ghost - Czw 29 Lip, 2010
no to nie wiem o co chodzi. uploadnąłem 800px przez flasha ze strony i elegancko jest. tak samo przekompresowany do 160kb.
jestem free, mam ponad 200 fotek (część już schowana), w tym miesiącu zużyłem 1% z transferu
te są na copyright reserved, ale mam i takie na cc. zerknę.
sigmiarz - Czw 29 Lip, 2010
zrestartuj flickra albo ściągnij nowy firmware...
możliwe, że żeby mieć 800 musisz im dawać trochę większe.
ghost - Czw 29 Lip, 2010
czekaj.. cc są podejrzane.
yep. mam 640px... spróbuję zmienić licencję...
[ Dodano: Czw 29 Lip, 2010 01:03 ]
zmieniłem na all rights reserved i magicznie wróciła wersja 800px
sigmiarz napisał/a: | zrestartuj flickra albo ściągnij nowy firmware... | Próbowałem się wylogowywać i logować ponownie, ale dalej to samo... Po raz pierwszy zauważyłem to po zalogowaniu się z nieswojego kompa...
ghost - Czw 29 Lip, 2010
dziwne to ale faktycznie coś jest na rzeczy. trza by kopać po supporcie o co biega.
ghost napisał/a: | zmieniłem na all rights reserved i magicznie wróciła wersja 800px | No właśnie, tylko ja mam cały czas all rights reserved...
ghost - Czw 29 Lip, 2010
nic nie czajam. znów mam 800px, tam gdzie było 640px. może to jakiś bug?
No czekaj, teraz wyszedłem w końcu do starej wersji layoutu i mam 800px... Uff... Zmieniłem też safety level na kilku zdjęciach (wcześniej zmienili mi przymusowo safety level całego konta na moderate) i wysłałem maila, żeby ponownie sprawdzili stream pod kątem bezpieczeństwa... Wygląda, że to jakiś bug nowego layoutu chyba jednak...
arietiss - Czw 29 Lip, 2010
Właśnie sprawdzałem wszystko jest ok. Fakt, ze w porównaniu z PB trzeba się naklikać no i dopisać ręcznie [img]...[/img], ale mamy za to bezsprzecznie lepszą kompresję. Dlatego przerzuciłem się z PB na F! Kiedyś na PB było chyba lepiej i dopiero jakiś czas temu zauważyłem - zaczęli chyba inaczej kompresować?
marcin-vlc - Czw 29 Lip, 2010
U mnie wszystko normalnie, dostepne rozmiary takie jak byly, z nowego layoutu nie korzystam, jedyna co zmienialem to mam zablokowana galerie dla wyszukiwarek API, po aferze jak caly stream uzytkownikow flickra pojawial sie jako darmowe tapety na roznych stronach.
sigmiarz - Pią 30 Lip, 2010
można używać też tumblra.. jpgmaga, czy czegokolwiek innego, flickr nie jest obowiązkowy
marcin-vlc - Pią 30 Lip, 2010
sigmiarz napisał/a: | można używać też tumblra.. jpgmaga, czy czegokolwiek innego, flickr nie jest obowiązkowy |
dzieki, gdybym to wiedzial pare lat temu...
komor - Pią 30 Lip, 2010
Parę lat temu pewnie nie było połowy z tych serwisów.
ghost - Pią 30 Lip, 2010
sigmiarz napisał/a: | można używać też tumblra.. jpgmaga, czy czegokolwiek innego, flickr nie jest obowiązkowy |
a te serwisy pozwalają na hotlinkowanie na zewn. stronach?
sigmiarz - Pią 30 Lip, 2010
wejdź sobie na któryś i sprawdź...
albo przekonajmy się już teraz
tumblr
jpgmag
[ Dodano: Pią 30 Lip, 2010 15:26 ]
chociaż ja wolę jak ktoś wrzuca link do zdjęcia, wtedy scrollowanie wątku trwa krócej
jaad75 - Wto 10 Sie, 2010
Wyczaił ktoś, czy da się jeszcze jakoś wrócić do poprzedniej wersji strony? Bo wygląda, że tym razem automatem przerzuciło mnie na nowy layout permanentnie i 800px jest całkowicie niedostępne (nawet kombinując z zamianą liter w linku bezpośrednim)...
edmun - Wto 10 Sie, 2010
wrócić nie wiem czy się da, ale 800pikseli jak miałem, tak mam dalej.
w prawym dolnym są literki. SML[], po kliknięciu w L zazwyczaj dostajemy oryginalny wrzut
choć z tego co widzę nie u wszystkich jest to samo, a u mnie nie na każdym zdjęciu mogę wybrać "L", ale nie chcę mi się szukać czy to nie czasami przez mój eksport do flickra
edmun, ale to raczej wynika z tego, że Large 800px nie jest uploadowanym oryginałem... Wygląda na to, że jeśli oryginał, to coś większe od 800px i nie większe od 1024px, pojawia się wersja L 800px, jeśli oryginał jest większy od 1024px, to 1024 wskakuje automatem jako L i dostępne są dwie wersje M (640 i 500px)...
edmun - Wto 10 Sie, 2010
ale w Lightroomie mam ustawione na publish żeby były 800px, czyli nie wrzucam nic więcej
kmosw - Wto 10 Sie, 2010
Ja też wrzucam max 800 i mam je widoczne.
I oboje macie je widoczne w nowej wersji interfejsu?
edmun - Wto 10 Sie, 2010
tak
To ja już nie wiem o co chodzi...
marcin-vlc - Wto 10 Sie, 2010
Do calkiem niedawna udawalo mi sie wrzucac 1200x800, jakos dwa miesiace temu mi je zaczelo zmniejszac do 1024, ale tylko nowowrzucane. Teraz mi sie wyswietla czesc max 640px, czesc 1024px, ale jak wlacze prezentacje to zachowuja oryginalnie wrzucony rozmiar.
Nie rozumiem tez jak dziala ten automat, bo czesc jest dostepna tak jak byla np 999x ilestam jako L, inne ktore tez mialy wiekszy rozmiar niz 640 najwiekszy jaki moge obejrzec jest M 640.
marcin-vlc, tak, w slideshow widzę oryginalny obrazek 800px, problem w tym, że ten rozmiar jest niedostępny do linkowania, a do tego głównie używam flickra...
marcin-vlc - Wto 10 Sie, 2010
ja mam tylko kilka takich, ktore maja 800 pixow, wiekszosc to pionowe kadry i dostepne sa wszystkie rozmiary jak dawniej, kwadraty 800x800 juz sa dostepne tylko w M, ogolnie rzecz biorac lipa, moze jeszcze sie zmieni.
ghost - Sro 11 Sie, 2010
ja w starych plikach typu 800, 820 mam linkowanie do pełnego rozmiaru.
sigmiarz - Sro 18 Sie, 2010
z zupełnie innej beczki: wyłączyłem możliwość komentowania pod zdjęciami a w dalszym ciągu pod zdjęciami pojawiają się komentarze, niektóre z obrazkami, a większość pusta i pisana z jakiejś strasznej nudy.. przynajmniej na takie wyglądają. Jest możliwe pisanie testimonials jak ktoś bardzo chce coś napisać o fotkach. Ktoś z Was wylaczal podobnie bezskutecznie jak ja ?
|
|