|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Jak zapisac RAW w JPEG
Ryteu - Nie 15 Lip, 2007 Temat postu: Jak zapisac RAW w JPEG Witam. Do zabawy z foto używam Photoshop CS2. Od pewnego czasu uczę się obrabiać foto z formatu RAW, ale nie potrafię zapisać gotowego obrazu w formacie JPEG.
Krok po kroku sprawa wygląda następująco... otwieram plik RAW(automatycznie przez photoshop'a) tam klik to i owo potem daje 'OTWÓRZ' i foto otwiera się już w normalnym systemie photoshop'a(tak jak każde inne zdjęcie) tam znów klik to i owo jakieś cienie itp. ale PEWNE OPCJE SĄ NIEDOSTĘPNE!!! potem daje 'ZAPISZ JAKO' i tu właśnie problem... są różne formaty ...PDD, PDF, TIcośtam, no dużo dużo ale niema JPEG.
Czy jest jakaś możliwość by zapisać foto w jpeg, ponieważ potrzebuję tych opcji photoshop'a które są dostępne dla jpeg a dla innych nie... poza tym chyba pewne pliki wysyłane na konkursy muszą być w JPEG.
Z góry dziękuje. Pozdrowionka.
MM - Nie 15 Lip, 2007
A w ilu bitach robisz te obróbki z RAW-u?
Ryteu - Pon 16 Lip, 2007
Różnie. Jestem amatorem i w zasadzie to się bawię. Raz jest to 8 innym razem 16bits/channel(głównie 16). >>mam nadzieję, że to oto chodzi
MM - Pon 16 Lip, 2007
To zobacz jak jest przy 8 bitach.
MM - Pon 16 Lip, 2007
Pozwolę sobie nie edytować posta tylko zapytać kolegę Ryteu, czy już jest wszystko w porządku. Bo ja sprawdzałem u siebie i tak to właśnie działa. Z tym, że możesz edytować RAW-y 16 bitowo, wystarczy przed ostatecznym nagraniem zdjęcia w jpg na kompie wejść w Image, potem w Mode i zamienić na 8 bitów. Od razu masz szeroką paletę możliwych do nagrania formatów w Save As...
Pozdrawiam
Ryteu - Pon 16 Lip, 2007
Wstyd po prostu!!! Taki banalny błąd!!!
Tak dokładnie przy 8bitach jest wszystko dobrze. Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
MM - Wto 17 Lip, 2007
Polecam się na przyszłość
|
|