forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Jaki program do przeglądania zdjęć (Windows)

toba94 - Pon 02 Sie, 2010
Temat postu: Jaki program do przeglądania zdjęć (Windows)
Hej
Szukam wygodnego w obsłudze i schludnie wyglądającego programu do przeglądania zdjęć, który nie zatraca jakości tak jak windowsowska przeglądarka, w której zdjęcia wyglądają nieostro. Co moglibyście polecić? Jakich programów używacie?
Pozdrawiam

dr11 - Pon 02 Sie, 2010

Irfanview lub ACDSee. ACDSee ma lepsze zarządzanie barwą ale Irfan jest free.
jaad75 - Pon 02 Sie, 2010

dr11 napisał/a:
ale Irfan jest free
biorąc pod uwagę, że nie ma prawidłowego zarządzania kolorami polecanie go jest bez sensu (a w kwestii wygody zdecydowanie przebija go Faststone). Polecam Fast Picture Viewer - pełne zarządzanie i na tyle szybki, by używać go jako domyślnego programu do przeglądania (kolory renderowane podobnie jak w przypadku ACDSee, czyli dość średnio), lub ExifPro - pełne zarządzanie i świetna jakość renderingu, ale niestety wolniejszy.
dr11 - Pon 02 Sie, 2010

O właśnie, raczej o Faststone mi chodziło. Dzięki za przypomnienie. Na czym polega średnie renderowanie kolorów w ACDSee? ;)

dr11 napisał/a:
Na czym polega średnie renderowanie kolorów w ACDSee?
Przyjrzyj się na dobrym monitorze jaką kaszanę ACDSee robi w głębokich cieniach w porownaniu z tym, co widać w Photoshopie, czy Lightroomie... ExifPro nie ma takich problemów.
dr11 - Pon 02 Sie, 2010

OK, się zgodzę. I przejścia tonalne też potrafi lekko sposteryzować. Ale do szybkiego przeglądu ujdzie wg mnie :)

dr11 napisał/a:
Ale do szybkiego przeglądu ujdzie wg mnie :)
Ujdzie, ale osobiście wolę Fast Picture Viewer - szybszy i w podstawowej wersji za darmo.

Dzięki!
Zainstalowałem wszystkie programy jakie wymieniliście, ale wszystkie pokazywały zdjęcia w kiepskiej jakości. Cały zdesperowany zainstalowałem ostatni... ExifPro i to on dopiero pokazał zdjęcia takie, jakie chciałem. :smile:
Jeszcze raz dzięki za pomoc!

dr11 - Pon 02 Sie, 2010

Ja również dziękuję :) Sprawdzę sobie programy zaproponowane przez jaad75a.

Jeszcze się przy okazji zapytam się o jedną rzecz. Nie wiecie dlaczego w photoshopie albo ostatnio zainstalowanym programie z płytki Nikona - Nikon View zdjęcia mają żółtą karnacje? Kolory są takie zżółciałe, a biel zamiast być biała jest żółta. Przy innych programach mam wszystko dobrze. Przy Canonowskiej przeglądarce ZoomBrowser także miałem wszystko dobrze. Dziwne kolory mam jedynie w tych dwóch programach. Ktoś może wie dlaczego? Czy to wina programów czy w jakichś plikach w komputerze?

Zapewne kwestia wybranego profilu monitora... Photoshop używa domyślnie profilu ustawionego w systemie - sprawdź, co tam masz. Zresztą pozostałe programy powinny używać tego samego profilu domyślnie, chyba, że w ogóle nie włączyłeś w nich CMS-a.

Nie za bardzo rozumiem :wink:

toba94 napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem :wink:
Czego nie rozumiesz?
dragossani - Wto 03 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
(IrfanView) biorąc pod uwagę, że nie ma prawidłowego zarządzania kolorami polecanie go jest bez sensu

Wszyscy uparli się, że IrfanView nie obsługuje profili kolorów - to nieprawda. Załączam zrzut ekranu.

dr11 - Wto 03 Sie, 2010

dragossani, ok, ale Irfan konwertuje do profilu sRGB. Nie ma możliwości konwersji do przestrzeni monitora. Przynajmniej tak było pół roku temu. Jeśli masz idealny monitor sRGB to ok. Ale raczej takich nie znajdziesz. Pamiętam, że przy testach przeglądarki ze swoim profilem monitora dostawałem porządną kupkę.

Zrzut ekranu chyba mówi sam za siebie. Jest konwersja do profilu monitora i wg własnego ICC.
dr11 - Wto 03 Sie, 2010

No to możliwe, że w końcu to zrobiono...

Pozostaje tylko porównać jakość obrazków. Wczoraj sprawdziłem ACDSee i Exifpro. Ten ostatni lepiej wyświetla przejścia tonalne. Rzucę dziś okiem na Irfana :)

Ponad rok temu:
changelog napisał/a:
Version 4.25 (Release date: 2009-06-16)
- New Color Management options in Properties->Viewing (new LCMS PlugIn needed)

Plugin dostępny na stronie Irfana.

dr11 - Wto 03 Sie, 2010

No to bardzo dobrze :) Jak jakość na tle pozostałych przeglądarek?

Mam za kiepski monitor żeby móc to przetestować w sensowny sposób. Może ktoś kto dysponuje odpowiednim sprzętem, porówna kilka najpopularniejszych programów i się wypowie?
dr11 - Wto 03 Sie, 2010

Mogę tylko w zakresie sRGB :)
jaad75 - Wto 03 Sie, 2010

dr11 napisał/a:
Mogę tylko w zakresie sRGB :)
Sprawdzę, jak wrócę do domu na Adobe RGB... Dziwnym jest wprawdzie, że nie widzi katalogu spool w system32, ale powinien czytać profil systemowy, więc miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok.
dr11 - Wto 03 Sie, 2010

jaad75, może masz włączone ukrywanie folderów systemowych.

Jak myślisz, można przedstawić różnice w jakości renderingu na zrzutach ekranowych?

edmun - Wto 03 Sie, 2010

również czekam na info, bo irfana miałem powolutku dość przez te kolory :)
jaad75 - Wto 03 Sie, 2010

Przetestowałem - wygląda na to, że rendering jest podobnej klasy, co w przypadku ExifPro i wzorcowych dla mnie programów Adobe - czyli jest bardzo dobrze. Różnice są pomijalne i jest o kilka klas lepiej niż w przypadku Fast Picture Viewera, czy ACDSee Pro. Oczywiście nie działa jeśli nie zainstaluje się plug-inów, mimo, że opis w menu mógłby sugerować coś innego, ale po restarcie program czyta zarówno globalny profil systemowy, jak i dowolny wybrany. Teraz czekam, aż ludzie od Faststone'a wpadną na to samo, bo funkcjonalnie ta przeglądarka odpowiadała mi najbardziej.

[ Dodano: Wto 03 Sie, 2010 19:06 ]
dr11 napisał/a:
Jak myślisz, można przedstawić różnice w jakości renderingu na zrzutach ekranowych?
Zapewne powinno wyjść na zrzutach ekranowych, ale w tej chwili nie mam czasu się w to bawić.
dr11 - Wto 03 Sie, 2010

A ja właśnie to zrobiłem. Otworzyłem PrinterEvalTarget_sRGB.tif Kodaka. Potem prinscreen, wklejka do PS, wykadrowanie tęczy i zapis do png.

W kolejności:
Photoshop | Irfanview | Exifpro | ACDSee
|||

ACDSee robi największą rzeźnię. Irfanview i Exifpro porównywalne. PS jakby ciut mocniej posteryzował. Tylko nie wiem na ile jest to miarodajne ;)

Na dzień dzisiejszy jest dokładnie odwrotnie, jak pisałem w drugim poście :P Kiedyś ACDSee wyświetlał lepiej, teraz role się odwróciły :D

kufel - Sro 25 Sie, 2010

mam pytanie odnośnie przeglądarki Exif pro której ostatnio zacząłem używać . nie mogę znaleźć tam funkcji typu "fit image" czyli żeby program zmniejszał tylko duże jpg a małe były oglądane w normalnym rozmiarze, teraz muszę ręcznie małe obrazki pokazywać w oryginalnym rozmiarze a przy sporych muszę przełączać by mi zmniejszyło do wielkości monitora... jest to dość uciążliwe przy oglądaniu całej serii zdjęć. czy ta przeglądarka ma taką opcje (pewnie ma ale ślepy jestem :) ) a jesli tak to gdzie?