forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki zbliżają ludzi

Guliwer - Pon 02 Sie, 2010
Temat postu: Lornetki zbliżają ludzi
Dyskusje o parametrach lornetek bywają nudne. Dla odmiany proponuję z dużym przymrużeniem oka porozmawiać o przesądach nt. lornetek.
Moim zdaniem podarowanie komuś lornetki zbliża. Lornetka to uniwersalny przezent, każdy sie ucieszy. Dorosły, dziecko, mężczyzna i kobieta. Babcia przesiadująca w oknie i wędkarz, turysta i miłośnik przyrody.
Zupełnie inaczej jest z nożami albo lustrem. Taki podarek może przynieść pecha albo przeciąć przyjaźń.

Nie należy paprzeć na nikogo przez odwróconą obiektywami w stronę oczu lornetkę, bo można mu zaszkodzić. Używać zgodnie z instrukcją do powiększania a nie pomniejszania :twisted:

Gottfried - Pon 02 Sie, 2010

''Lornetka to uniwersalny prezent, każdy się ucieszy. Dorosły, dziecko, mężczyzna i kobieta.''

Zgadzam się z tym jak najbardziej problem jednak w tym, że nie wszystko co wygląda jak lornetka jest nią naprawdę, mam namyśli tanie wynalazki z hipermarketów czy bazarów. Zazwyczaj są to plastikowe atrapy bez jakiegokolwiek powiększenia. Ostatnio moja babcia cieszyła się z takiego prezentu, bo myślała, że to prawdziwa lornetka. Większość ludzi ma małą wiedzę na ten temat.

Piszesz o pojemnikach na napoje w kształcie lornetki?
http://www.binocktails.co...ddy+system.html

Prawdziwą lornetkę można kupić już za kilkadziesiąt zł. Mały kompakt na koncerty, do teatru albo na mecz zadowoli niewybrednych. Przyda się na spacerze.
Poniżej 200zł jest Nikon VII a Bresser za 129zł.
Drogie prezenty, za kilka tysięcy zł są ryzykowne, poza tym stawiają obdarowanego w niezręcznej sytuacji a można... nie trafić w gusta.

Ja bardziej o niezwykłych właściwościach lornetek chciałem. Któryś z naszych podróżników pisał jak zdobył przewagę nad afrykańskim czarownikiem. Pomniejszył krokodyle- to ci dopiero czary. :roll:

Gottfried - Pon 02 Sie, 2010

''Poniżej 200zł jest Nikon VII a Bresser za 129zł''

Ja o tym wiem, ale ludzie sięgają po ''lornetki'' za 20-30zł bo myślą, że to prawdziwe produkty

Wiem, że Ty wiesz :smile:

Więc mamy przesąd do kolekcji, że można kupić lornetkę (nową) za 20-30zł.

RB - Pon 02 Sie, 2010

Gottfried napisał/a:
''Poniżej 200zł jest Nikon VII a Bresser za 129zł''

Ja o tym wiem, ale ludzie sięgają po ''lornetki'' za 20-30zł bo myślą, że to prawdziwe produkty

A coza roznica... 70-80% obdarowanych tym zblizajacym ludzi prezentem uzyje jego dwa razy i ... szafa sie zapelni.