|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 35 mm f/2.0
RobertO - Pon 16 Lip, 2007 Temat postu: Test obiektywu Canon EF 35 mm f/2.0 Zapraszamy do lektury najnowszego testu i dzielenia sie uwagami
http://www.optyczne.pl/83...5_mm_f_2.0.html
MM - Pon 16 Lip, 2007
To teraz czekam na test wytęsknionego 35L
Jeżeli możecie to przetestujcie tego 35L bo jego ciemniejszy brat okazał się jeszcze większą kichą niż mogłem się spodziewać (wiedziałem że jest słaby, ale nie myślałem że tak beznadziejny).
goltar - Pon 16 Lip, 2007
A ja czekam na sąsiadujący na zdjęciu 24-105L f/4
Arek - Pon 16 Lip, 2007
Wiedziałem, że ktoś to napisze. Czekałem tylko kiedy
goltar - Pon 16 Lip, 2007
Na 24-105 już się cieszę , mam nadzieję że to nie atrapa
MM napisał/a: | bo jego ciemniejszy brat okazał się jeszcze większą kichą niż mogłem się spodziewać (wiedziałem że jest słaby, ale nie myślałem że tak beznadziejny) |
MM chyba trochę przesadzasz z tą beznadziejnością Z zakresu stałek 28-35 testowanych na optyczne to szkło wypada najlepiej. Jest pod pełną klatkę i stosunkowo nie drogie. Kosztujący 3x więcej Canon 17-40L dla ogniskowej 35mm wypada gorzej zarówno w centrum jak i na brzegu, niezależnie od przysłony... Szkoda że AF taki słaby
Remol71 - Pon 16 Lip, 2007
MM napisał/a: | To teraz czekam na test wytęsknionego 35L
Jeżeli możecie to przetestujcie tego 35L bo jego ciemniejszy brat okazał się jeszcze większą kichą niż mogłem się spodziewać (wiedziałem że jest słaby, ale nie myślałem że tak beznadziejny). |
A po znakomitych wynikach testu 35/1.4L będzie w sklepach rwany garściami przez amatorów
MM - Pon 16 Lip, 2007
Jak to już właśnie napisałem w komencie obawiam się, że przy 35mm i f/2.8 lepsze będzie 24-70/2.8 L....
A jeżeli nawet będzie podobnie to bez sensu jest kupować taką stałkę skoro ma się zoom z rewelacyjną mechaniką i AF-em.
Arek, jest nadzieja na test 35L?
Remol71, rwany nie będzie z całą pewnością, ale ja tego szkła potrzebuję jak szczerbaty protezy. Niby da się bez tego żyć, ale co to za życie
Patrząc się po swoich zdjęciach robionych w trudnych oświetleniowo warunkach okolice 35mm na FF były używane bardzo często.
Remol71 - Wto 17 Lip, 2007
MM napisał/a: | Jak to już właśnie napisałem w komencie obawiam się, że przy 35mm i f/2.8 lepsze będzie 24-70/2.8 L....
A jeżeli nawet będzie podobnie to bez sensu jest kupować taką stałkę skoro ma się zoom z rewelacyjną mechaniką i AF-em.
Arek, jest nadzieja na test 35L?
Remol71, rwany nie będzie z całą pewnością, ale ja tego szkła potrzebuję jak szczerbaty protezy. Niby da się bez tego żyć, ale co to za życie
Patrząc się po swoich zdjęciach robionych w trudnych oświetleniowo warunkach okolice 35mm na FF były używane bardzo często. |
Niestety nawet dla zamożnego amatora cena szkła 35L przekracza granice zdrowego rozsądku Wiadomo, gdy się nie ma co się lubi..... Wybrałem 28/2.8 bo jest trochę szerszy (oczywiście tu mam na myśli testowane szkło). Optycznie taki sobie, ale lubię go bo mi kąt pasuje. Silnik AF rożśmiesza fotografowane osoby i mają naturalne miny Przynajmniej zdjęcia nie są pogrzebowe Ciekawe co by powiedział xiondz gdybym wpadł z tym szkłem na ślub
MM - Wto 17 Lip, 2007
28mm na cropie to prawie standart a tutaj mam czym robić. Ja potrzebuę coś szerszego i dużo jaśniejszego, światło 2.8 to za mało jak dla mnie przy stałce. Do tego wymagam aby obiektyw był poprawny przy f/2, więc.... no niestety, dużego pola manewru nie mam. Ostatnio była okazja wziąć prawie nieużywany obiektyw 35L w świetnym stanie za dużo mniej niż w sklepie, niestety chwilowo funduszy brakuje
loki_p - Wto 17 Lip, 2007
chetnie bym przeczytal test odpowiednika ze stajni nikona
MM - Wto 17 Lip, 2007
Nikkorem 35/2 miałem przyjemność robić zdjęcia na D200 i zostawiło to szkiełko po sobie bardzo dobre wrażenie. Podejrzewam, że jest duużo lepsze od odpowiednika Canona ... niestety.
tkosiada - Pią 10 Kwi, 2009
test 35/f2.0 na 50D
http://www.photozone.de/c...-canon_35_2_50d
pozdro
d.prowadzisz - Nie 10 Sty, 2010
Moje małe uzupełnienie do testu:
Ostrość dla 5D już przy f/2.0 jest już przyzwoita, taka jak na prezentowanych samplach z 20D, przy f/4.0.
W teście napisano, że AF jest szybki. Chyba miałem inny obiektyw, innego wyjścia nie widzę. Nie ma co się oszukiwać, 35/2.0 na 5D jest po prostu wolny.
W kategorii cena-jakość niestety przy ogniskowych 35 i 50mm canon, w stosunku do Nikona, odstaje. Szkoda.
Zdegustowany głośną i wolną pracą AF oraz jakością wykonania, sprzedałem. Chyba się jednak z nim przeproszę, bo alternatywy w Canonie nie ma.
Dessper23 - Wto 15 Cze, 2010
Mam Canona 35mm f/2.0 od roku. Rozumiem że AF jest wolny ale to w końcu nie USM. Poza tym jest naprawdę celny i to nawet przy słabym świetle. Zrobiłem tym obiektywem ze 3000 zdjęć. Nie jestem profesjonalnym fotografem ani nie staram się być mądrzejszy od WAS ale według mnie ten obiektyw charakteryzuje się świetną ostrością (którą zaskoczył niegdyś pewnego profesjonalnego fotografa) od f/2.8!!! Przyznam że od f/2.0 do f/2.8 jest straszne mydło ale powyżej f/2.8 jest poprostu rewelacyjny. Na portret jak znalazł. Czytając testy tego obiektywu odniosłem wrażenie że mowa o zupełnie innym C35 f/2.0 ...może mój egzemplarz jest "bardziej udany".
komor - Sro 16 Cze, 2010
Dessper23, plastikowy EF 50/1,8 też jest rewelacyjnie ostry powyżej f/2,8. Ale klasę obiektywu poznajemy po tym, jak się zachowuje w pełni otwarty lub tylko nieco przymknięty. Dlatego cieszę się, że zamiast tańszego Canona 35/2 mam droższą Sigmę 30/1.4, która nie dość że o 1 EV jaśniejsza to już na f/2 ostrość ma świetną.
Dawaj sample.
Dessper23 - Sro 16 Cze, 2010
Dlaczego za każdym razem gdy chcę dodać załącznik wyskakuje mi info że nie określono typu postu???
komor - Sro 16 Cze, 2010
Dessper23, poczytaj dokładniej treść komunikatu błędu, on tam jest jakoś ukryty i słabo widoczny, niestety. Ale najprościej wstawić na inny serwer i tutaj zalinkować tagiem IMG.
Dessper23 - Czw 17 Cze, 2010
Tutaj podaję link...
http://www.flickr.com/photos/dessper23/
Jak chciałbyś więcej to daj znać.
Wszystkie fotki pochodzą z Canona 35mm f/2.0
[ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 09:34 ]
Jeśli ktoś chciałby o3mać te fotki w pełnym formacie wraz z exif'em(tak by nie było wątpliwości jakim obiektywem te zdjęcia były zrobione) to proszę podać mi adres e-mail.
|
|