|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G VR czy 55-200 mm f/4-5.6G VR?
tomaszrudzik - Wto 03 Sie, 2010 Temat postu: Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G VR czy 55-200 mm f/4-5.6G VR? Czy moglby mi ktos pomoc w dobraniu obiektywu dla mnie, jestem zielony co do obiektywow .
Mam NIKONA D80 z obiektywem Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
oraz lampe blyskowa Nikon SB 900 Speedlight .
Zastanawiam sie nad kupnem obiektywu Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR (cena $600) . Moi znajomi odradzaja mi i mowia zebym sobie kupil lepiej Nikon Nikkor AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR (cena $250) Poniewaz jest tanszy a poza tym tym obiektywem moge robic rowniez zdjecia wewnatrz domu, a mowia ze tym AF-S 70-300 mm to tylko w plenerze.
Doradzcie mi prosze w listopadzie wracam ze Stanow i chcialbym cos ze soba zabrac dobrego do zdjec i przydatnego mi.
Aparatu bede tylko uzywal do robienia zdjec Rodzinie oraz na Wycieczkach.
Prosze bardzo powiedzcie czy kupic lepiej tanszy obiektyw czy dolozyc i kupic ten drozszy , a moze cos innego mi doradzicie.
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Tomek
kozidron - Wto 03 Sie, 2010
tomaszrudzik,
jeden i drugi nadaję się "średnio" do fotografii wnętrz, chyba że jakiś detali.
Bezapelacyjnie 70-300Vr jest lepszy i warto do niego dołożyć, tylko pytanie czy potrzebujesz takich ogniskowych ... na wycieczki masz już uniwersalny zoom, ja bym brał jakąś jasną stałeczkę pokroju 35/1.8, chociaż ciężko mi powiedzieć co fotografujesz na tych wycieczkach....może zoom jest potrzebny ?
hijax_pl - Wto 03 Sie, 2010
tomaszrudzik napisał/a: | Moi znajomi odradzaja mi i mowia zebym sobie kupil lepiej Nikon Nikkor AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR |
I czym to motywują? Bo argument fotografii w domu uważam za kuriozalny...
70-300VR jest zdecydowanie lepszy, pełnoklatkowy i - jaśniejszy na długim (porównywalnym) końcu.
tomaszrudzik - Wto 03 Sie, 2010
Ok Dziekuje za szybkie odpowiedzi.
Zdjecia chciałbym robic przewaznie widoków tj Gory Morze i takie tam.
Czy ten obiektyw 70-300VR ma dobry zoom czy moze cos innego mi polecicie??
Sorry za moze głupie pytania ale jestem jeszcze lejkiem w tej kategorii dlatego tak sie pytam.
I powiedzcie co myslicie o tym sprzecie co posiadam wystarczy jak dla mnie czy moze cos zmienić???
Doradzcie mi prosze jakie najlepiej sobie kupic obiektywy. Zdaje sie na fachowców.
Z góry dziekuje za POMOC
Tomek
Tomasz_FK - Wto 03 Sie, 2010
tomaszrudzik napisał/a: |
Czy ten obiektyw 70-300VR ma dobry zoom czy moze cos innego mi polecicie??
Sorry za moze głupie pytania ale jestem jeszcze lejkiem w tej kategorii dlatego tak sie pytam.
|
Najlepiej obejrzyj sobie ten Nikonowski symulator obiektywów .
Wybierz sobie body i szkła i poruszaj suwaczkiem wybierając różne ogniskowe. To ci sporo wyjaśni.
oranżewski - Wto 03 Sie, 2010
tomaszrudzik napisał/a: | Czy ten obiektyw 70-300VR ma dobry zoom czy moze cos innego mi polecicie?? | niestety tylko nieco ponad 4x. niemniej jednak hijax_pl napisał/a: | 70-300VR jest zdecydowanie lepszy, pełnoklatkowy i - jaśniejszy na długim (porównywalnym) końcu. |
kozidron - Wto 03 Sie, 2010
tomaszrudzik,
Na pewno, jeżeli będziesz chciał mieć zakres ogniskowych od 18 do 300mm to zestaw 18-105VR + 70-300VR będą optymalnym rozwiązaniem jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena i lepiej nie będzie, chyba że zdecydujesz się na podwojenie lub potrojenie finansów
ps. resztę masz na PW
tomaszrudzik - Sob 07 Sie, 2010
Ok Dzieki wszystkim za pomoc w doborze Obiektywu.
Padło na Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G VR
Jak narazie jestem z niego zadowolony chociaż jutro wybieram sie z rodziną do ZOO i tam zamierzam go przetestować.
Jeszcze jedno dla mnie ważne pytanie Powiedzcie mi jak rozpoznac oryginalny obiektyw Nikona od podróbki???????
Aparat D80 -Made in THAILAND
Obiektyw Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G VR - Made in THAILAND
chciałem kupic na ebayu obiektyw Nikon - AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 ale jest MADE IN CHINA czy to podróbka???
Powiedzcie na co zwrocic przewaznie uwage przy zakupie obiektywu, jak ustrzec sie przed podróbkami.
Dziekuje za pomoc.
hijax_pl - Sob 07 Sie, 2010
tomaszrudzik, nikon robi swoje szkiełka w Japonii, Tajlandii i Chinach. Te z chin to tańsze modele z reguły... Te z wyższej półki są z reguły z Japonii..
tomaszrudzik - Sob 07 Sie, 2010
Hijax Dzieki za odpowiedź.
Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Sie, 2010
O kurcze, ja dzisiaj oglądałem całkiem spoko szkło AF-S VR Micro-Nikkor 105/2,8 G IF-ED i pisało na nim Made In .... Thailand, fuj, takie szkło wolałbym od japońców.
hijax_pl - Sob 07 Sie, 2010
No moja 105VR jest (jeszcze) dżapanerska
darekk - Wto 10 Sie, 2010
Moja też, ale co się nie robi dla obniżenia kosztów produkcji. Nie mogą w Chinach i itp. wypuszczać bubli bo tam też jest kontrola jakości, tyle że siła robocza jest tańsza. Znane z jakości samochody Toyoty najlepsze wychodzą z Turcji. Zresztą teraz są Chiny i Chiny (np.: budowlanka i wykończenie wnętrz).
kasias32 - Sro 08 Wrz, 2010
kurdę na moim kicie jest napisane made i Thailand
w sumie podpinam inne szkła i widziałam dużą różnice w jakości z tą różnicą, że to drugie szkło to 18-200 hmmmmm nigdy nie słyszałam, o opinii, że jak zrobione w tailandii do do bani
MC - Sro 08 Wrz, 2010
kasias32, poszukaj poważniejszych problemów. Serio.
hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010
kasias32 napisał/a: | nigdy nie słyszałam, o opinii, że jak zrobione w tailandii do do bani |
A tu słyszałaś?
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | O kurcze, ja dzisiaj oglądałem całkiem spoko szkło AF-S VR Micro-Nikkor 105/2,8 G IF-ED i pisało na nim Made In .... Thailand, fuj, takie szkło wolałbym od japońców. |
ok ok sorki za gadanie od rzeczy
trafiłam na ten temat, gdyż chcem dokupić nowe szkło i po tej lekturze już prawie jestem zdecydowana na Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G VR ten sam co kolega tomaszrudzik
hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010
kasias32, tyle, że wujek się nie wypowiedział co do jakości, ale umiejscowienia fabryki
veenee - Sro 08 Wrz, 2010
konia z rzedem temu, ktory odrozni 105tke z Japonii od takiej z Tajlandii...
veenee napisał/a: | konia z rzedem temu, ktory odrozni 105tke z Japonii od takiej z Tajlandii... |
Wujek_Pstrykacz - Sro 08 Wrz, 2010
Tak, macie racje, nie chodziło mi o to że będzie gorsze jakościowo tylko o sam fakt, że takie szkła produkuje się na zadupiach Azji. Sam miałem kiedyś T17-50 made in china i nie było z nim problemów(nie ma do dziś).
dr11 - Sro 08 Wrz, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | na zadupiach Azji | Oj byś się zdziwił, porównując zadupie Azji do naszego zadupia
Wujek_Pstrykacz - Sro 08 Wrz, 2010
Pewno mocno, ale jednak źle mi się kojarzy pare miejsc
RB - Sro 08 Wrz, 2010
Krtólestwo Tajlandii?
Co oni Ci zrobili, Wujek?
|
|