forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Średnioformatowe standardy

nazgul - Sro 04 Sie, 2010
Temat postu: Średnioformatowe standardy
Łamię się, a właściwie już jestem złamany na średnioformatowego analoga. Problem body mam w zasadzie rozwiązany - coś z bagnetem PSix. Pentacon, czy Kiev - co sie trafi w dobrym stanie. Pytanei mam o szkło - na rynku sa dostępne różne obiektywy standardowe do tych aparatów, ale najpopularniejsze są Biometar MC 2,8/80 i Arsat 2,8/80. Trochę googlałem, ale sampli z tych szkieł nie znalazłem za dużo w związku z tym zapytuję: Kto zna te szkła i może podzielić się ze mną uwagami na ich temat?

Z góry dzięki :)

moronica - Sro 04 Sie, 2010

nazgul, zajrzyj tutaj, wprawdzie fabryka zwinela manatki zdaje sie w zeszlym roku ale jeszcze sporo sprzetu zostalo im na stanie. generalnie biznes opieral sie na poprawianiu oryginalnych ukrainskich obiektywow (np nowe powloki) i korpusow (jak chcesz to ci nawet korpus obleka w czerwona skore i wygraweruja twoje imie ;) ). dostajesz sprzet nowy i sprawdzony, wiadomo ze radziecki sprzet jest niezly i tani ale egzemplarze bywaja bardzo nierowne

moronica napisał/a:
nazgul, zajrzyj tutaj, wprawdzie fabryka zwinela manatki zdaje sie w zeszlym roku ale jeszcze sporo sprzetu zostalo im na stanie. generalnie biznes opieral sie na poprawianiu oryginalnych ukrainskich obiektywow (np nowe powloki) i korpusow (jak chcesz to ci nawet korpus obleka w czerwona skore i wygraweruja twoje imie ;) ). dostajesz sprzet nowy i sprawdzony, wiadomo ze radziecki sprzet jest niezly i tani ale egzemplarze bywaja bardzo nierowne

Dzięki, popatrzę. Póki co znalazłem sprzedawcę nówek fabrycznych z Arsenału Kijów :) Ceny ma dobre, stąd moje pytanie :)

A Araxa zaraz przejrzę, dzięki :)

moronica - Sro 04 Sie, 2010

no arax wlasnie poprawia(l) sprzet z Arsenala

moronica napisał/a:
no arax wlasnie poprawia(l) sprzet z Arsenala

A różnica w cenie niewielka i import z Niemiec a nie z Ukrainy... Same plusy :)

[ Dodano: Czw 05 Sie, 2010 09:18 ]
Poprawka: Arax funkcjonuje w najlepsze, import też z Ukrainy a nie z Niemiec i na eBayu lepsze ceny (też tuningowane, ale przez kogoś innego - i taniej). Natomiast co do meritum - nikt nie używa Biometara?