|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - zapis JPG w PS
lukemeng - Czw 05 Sie, 2010 Temat postu: zapis JPG w PS Witam. Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa. Następnie przechodzę do PS i podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG. Nie wiem co źle robię, bo wcześniej nie miałem z tym problemu.
jaad75 - Czw 05 Sie, 2010
lukemeng napisał/a: | Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa | Po co? Przechodź bezpośrednio do PS, bez zapisu pośredniego.
lukemeng napisał/a: | nie mam do wyboru rozszerzenia JPG | Zapisałeś 16-bitowego TIFF-a, skonwertuj najpierw do 8-bitów.
lukemeng - Czw 05 Sie, 2010
jaad75 napisał/a: | Po co? Przechodź bezpośrednio do PS, bez zapisu pośredniego. |
czyli po przygotowanym rawie do "dalszych manewrów" zapisywać do psd? jaad75 napisał/a: | Zapisałeś 16-bitowego TIFF-a, skonwertuj najpierw do 8-bitów. |
a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić?
I jeszcze jedno. W ACR mam pod fotką "link" w którym mogę zmieniać profil zdjęcia (bodajże 4 opcje). Mój lab wymaga zdjęć skonwertowanych do ich profilu. Ja na poziomie ACR najpierw zapisuję do sRGB..... a później do "labowego" profilu. Czy dobrze robię?
hijax_pl - Czw 05 Sie, 2010
lukemeng napisał/a: | a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić? |
To może jakaś książka by się przydała by mniej po omacku się poruszać?
lukemeng napisał/a: | Mój lab wymaga zdjęć skonwertowanych do ich profilu. Ja na poziomie ACR najpierw zapisuję do sRGB..... a później do "labowego" profilu. Czy dobrze robię? |
Lab to sobie może wymagać, jak przygotujesz w sRGB - też będzie dobrze (oczywiście mam na myśli lab robiący odbitki na papierze fotograficznym używając chemii - nie drukarek). Profil z labu użyj do softproofa (jak to zrobić też w książce będzie opisane).
A w ACR ustaw albo AdobeRGB albo ProPhoto. Profil końcowy ustawisz przy generowaniu JPGa już
kufel - Czw 05 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | A w ACR ustaw albo AdobeRGB albo ProPhoto. Profil końcowy ustawisz przy generowaniu JPGa już | hmm, a jesli mam ustawiony w acr profil juz na starcie sRGB i w tkim dokonuje obrobki ido takiego kowertuje jpg to robie zle? trace cos?
lukemeng napisał/a: | a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić? | zakładka "obraz"> tryb>
hijax_pl - Czw 05 Sie, 2010
kufel napisał/a: | hmm, a jesli mam ustawiony w acr profil juz na starcie sRGB i w tkim dokonuje obrobki ido takiego kowertuje jpg to robie zle? trace cos? |
O ile gamut docelowy jest węższy od sRGB - nic nie stracisz.
oranżewski - Czw 05 Sie, 2010
lukemeng napisał/a: | podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG |
a może masz kilka warstw nie spłaszczonych? zrób flattten image w menu layer. dobrze mówię? bo ja też zielonkawy w tych sprawach
komor - Czw 05 Sie, 2010
Jak są warstwy to zapis w JPG jest możliwy, tylko od razu zaznacza się opcja "Save as copy" oraz dezaktywuje się "Layers". Przynajmniej tak to wygląda w mojej starożytnej wersji Photoshopa.
Znaczące ograniczenie w ilości dostępnych formatów jest wtedy właśnie, kiedy pracujemy w 16 bitach, jak pisał jaad75.
kozidron - Nie 08 Sie, 2010
lukemeng napisał/a: | Witam. Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa. Następnie przechodzę do PS i podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG. Nie wiem co źle robię, bo wcześniej nie miałem z tym problemu. |
lukemeng,
jak chcesz skończyć na jpg-u i sa to jakieś zwykłe pstryki to będąc jeszcze w acr przytrzymaj alt i "utwórz kopie"
lukemeng - Nie 08 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | To może jakaś książka by się przydała by mniej po omacku się poruszać? |
hijax a może polecisz mi jakąś pozycję?najlepiej online
dziękuję wszystkim za te wskazówki i "prowadzenie z rękę" w tym temacie
sigmiarz - Pon 09 Sie, 2010
na fotopolis był cykl porad w tym temacie.
[ Dodano: Pon 09 Sie, 2010 04:35 ]
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10243
|
|