forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - zapis JPG w PS

lukemeng - Czw 05 Sie, 2010
Temat postu: zapis JPG w PS
Witam. Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa. Następnie przechodzę do PS i podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG. Nie wiem co źle robię, bo wcześniej nie miałem z tym problemu.
jaad75 - Czw 05 Sie, 2010

lukemeng napisał/a:
Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa
Po co? Przechodź bezpośrednio do PS, bez zapisu pośredniego.
lukemeng napisał/a:
nie mam do wyboru rozszerzenia JPG
Zapisałeś 16-bitowego TIFF-a, skonwertuj najpierw do 8-bitów.
lukemeng - Czw 05 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
Po co? Przechodź bezpośrednio do PS, bez zapisu pośredniego.

czyli po przygotowanym rawie do "dalszych manewrów" zapisywać do psd?
jaad75 napisał/a:
Zapisałeś 16-bitowego TIFF-a, skonwertuj najpierw do 8-bitów.

a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić? :oops:

I jeszcze jedno. W ACR mam pod fotką "link" w którym mogę zmieniać profil zdjęcia (bodajże 4 opcje). Mój lab wymaga zdjęć skonwertowanych do ich profilu. Ja na poziomie ACR najpierw zapisuję do sRGB..... a później do "labowego" profilu. Czy dobrze robię?

hijax_pl - Czw 05 Sie, 2010

lukemeng napisał/a:
a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić?

To może jakaś książka by się przydała by mniej po omacku się poruszać? ;)

lukemeng napisał/a:
Mój lab wymaga zdjęć skonwertowanych do ich profilu. Ja na poziomie ACR najpierw zapisuję do sRGB..... a później do "labowego" profilu. Czy dobrze robię?

Lab to sobie może wymagać, jak przygotujesz w sRGB - też będzie dobrze (oczywiście mam na myśli lab robiący odbitki na papierze fotograficznym używając chemii - nie drukarek). Profil z labu użyj do softproofa (jak to zrobić też w książce będzie opisane).

A w ACR ustaw albo AdobeRGB albo ProPhoto. Profil końcowy ustawisz przy generowaniu JPGa już ;)

kufel - Czw 05 Sie, 2010

hijax_pl napisał/a:
A w ACR ustaw albo AdobeRGB albo ProPhoto. Profil końcowy ustawisz przy generowaniu JPGa już ;)
hmm, a jesli mam ustawiony w acr profil juz na starcie sRGB i w tkim dokonuje obrobki ido takiego kowertuje jpg to robie zle? trace cos?

lukemeng napisał/a:
a spytam nieśmiało.......gdzie to mogę zrobić? :oops:
zakładka "obraz"> tryb> ;)
hijax_pl - Czw 05 Sie, 2010

kufel napisał/a:
hmm, a jesli mam ustawiony w acr profil juz na starcie sRGB i w tkim dokonuje obrobki ido takiego kowertuje jpg to robie zle? trace cos?

O ile gamut docelowy jest węższy od sRGB - nic nie stracisz.

oranżewski - Czw 05 Sie, 2010

lukemeng napisał/a:
podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG

a może masz kilka warstw nie spłaszczonych? zrób flattten image w menu layer. dobrze mówię? bo ja też zielonkawy w tych sprawach ;)

komor - Czw 05 Sie, 2010

Jak są warstwy to zapis w JPG jest możliwy, tylko od razu zaznacza się opcja "Save as copy" oraz dezaktywuje się "Layers". Przynajmniej tak to wygląda w mojej starożytnej wersji Photoshopa.
Znaczące ograniczenie w ilości dostępnych formatów jest wtedy właśnie, kiedy pracujemy w 16 bitach, jak pisał jaad75.

kozidron - Nie 08 Sie, 2010

lukemeng napisał/a:
Witam. Wywołuję Rawy w ACR i po tym zapisuje TIFFa. Następnie przechodzę do PS i podczas Save as... nie mam do wyboru rozszerzenia JPG. Nie wiem co źle robię, bo wcześniej nie miałem z tym problemu.

lukemeng,
jak chcesz skończyć na jpg-u i sa to jakieś zwykłe pstryki to będąc jeszcze w acr przytrzymaj alt i "utwórz kopie"

lukemeng - Nie 08 Sie, 2010

hijax_pl napisał/a:
To może jakaś książka by się przydała by mniej po omacku się poruszać? ;)

hijax a może polecisz mi jakąś pozycję?najlepiej online ;)

dziękuję wszystkim za te wskazówki i "prowadzenie z rękę" w tym temacie :)

sigmiarz - Pon 09 Sie, 2010

na fotopolis był cykl porad w tym temacie.

[ Dodano: Pon 09 Sie, 2010 04:35 ]
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10243