forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - pierścienie pośredniczące i macro

kerdm - Pon 16 Lip, 2007
Temat postu: pierścienie pośredniczące i macro
Witam!

Czy z dwóch skręconych do siebie szkieł wyjdzie macro? Widziałem w necie zdjęcia z czegoś takiego... Całkiem fajne...

Mam canona 400D i dwa szkła: kita 58mm i tamrona 28-75/2,8 67mm. Który po skręceniu mam podpiąć do aparatu?

Karol

P_M_ - Wto 17 Lip, 2007
Temat postu: Re: pierścienie pośredniczące i macro
kerdm napisał/a:
Witam!

Czy z dwóch skręconych do siebie szkieł wyjdzie macro? Widziałem w necie zdjęcia z czegoś takiego... Całkiem fajne...

Mam canona 400D i dwa szkła: kita 58mm i tamrona 28-75/2,8 67mm. Który po skręceniu mam podpiąć do aparatu?

Karol

Kiepska kombinacja. Bardzo ciemno bedzie. Wolalbym pierscienie posrednie do tego tamrona.
Jesli chodzi o laczenie obiektywow - zapinasz na korpus ten dluzszy. Odwzorowanie obliczasz dzielac ogniskowa tego na korpusie przez ogniskowa tego dolaczonego. Jesli ustawisz tamrona na 75 a kit na 18, to odwzorowanie wyniesie 4:1. Kit jest jednak nieco zbyt ciemny i lepszy bylby helios od zenita.

kerdm - Sro 18 Lip, 2007

Ale potrzebny byłby pierścień 39/67mm. Są takie?
P_M_ - Pon 30 Lip, 2007

kerdm napisał/a:
Ale potrzebny byłby pierścień 39/67mm. Są takie?

Zamiast jednego uzywasz dwoch, trzech.

marcinek - Nie 19 Sie, 2007

A skręca się to to przednimi soczewkami czy jeden za drugim?

Sam troszkę experymentowałem z obiektywem m42 przykręconym odwrotnie ale odległość ostrzenia w przypadku szkła 35mm wynosi... poprawcie mnie 35mm?
W każdym razie niekaceptowalnie mało do makro. Może gdybym miał dłuższe szkło...

marcinek