|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Baza lornetek
Gottfried - Pią 06 Sie, 2010 Temat postu: Baza lornetek Chciałbym prosić o dodanie kilku nowych lornetek producenta z niemieckiego zagłębia optyki, czyli Wetzlar. Firm Kaps jest znana z produkcji celowników optycznych, mikroskopów itp.. Od niedawna w jej ofercie można znaleźć także lornetki o parametrach: 8x32, 8x42 i 10x42. Według mnie są to lornetki zbliżone jakościowo i cenowo do dachówek Doctera i Kahlesa.
http://www.kaps-zielfernrohre.de/en/
Arek - Pią 06 Sie, 2010
Miałeś je w rękach?
Gottfried - Pią 06 Sie, 2010
Tak, niestety pomieszczenie sklepowe nie pozwoliło na ocenę właściwości optycznych
Arek - Pią 06 Sie, 2010
W Polsce już to ktoś ma w oficjalnej dystrybucji?
No właśnie dobre pytanie, dystrybutorem Kapsa w Polsce jest HUBERTUS COLLECTION z Zielonej Góry, na swojej stronie jeszcze nie mają.
Arek - Pią 06 Sie, 2010
Pola widzenia tych lornetek nie imponują...
To jest produkcja niemiecka czy zamawiane gdzieś w Azji?
Jest to niemiecka produkcja. Pole widzenia nie imponuje, ale nie jest też takie małe.
Arek - Pią 06 Sie, 2010
Tak między nami mówiąc, to po parametrach mi się te lornetki nie podobają wcale. Gdyby one kosztowały mniej niż 1000 zł, to może, może...
A tak? Model 10x42 ma pole 5.7 stopnia, podczas gdy dobra 10x42 powinna mieć 6 lub więcej. Odstęp źrenicy 13 mm dyskwalifikuje ją u wszystkich okularników, a u osób nie noszących okularów nie zawsze
jest komfortowy. Minimalna odległość ostrzenia 3 m nie spodoba się wielu ptasiarzom... Mało korzystnie to wygląda.
Dokładnie Arku, jedyne co do mnie przemawia to jakość wykonania, znając także lunety tego producenta jestem pewien, że jest to produkt długowieczny, czego nie zawsze można powiedzieć o dachówkach w cenie do 1000zł.
|
|