forum.optyczne.pl

Lornetki - Jaka to lornetka

Janek58 - Pon 09 Sie, 2010
Temat postu: Jaka to lornetka
Witam wszystkich. Jestem tu po raz pierwszy. Jestem na wczasach i by lepiej oglądać piękno Bieszczad kupiłem sobie na bazarze tanią lornetkę. Lornetka ma napis Gamo 20x50. Wygląda ona na solidnie zrobioną, ogląda się przez nią bardzo dobrze, obraz jest czysty dobrze przybliża. Tyle wiem na jej temat, myślę że to jakaś chińska podróba ale nigdzie nie mogę znaleźć czegoś więcej na jej temat. Pudełko po niej wyrzuciłem do kosza bo mi przeszkadzało podczas spacerów po Bieszczadach. Czy ma ktoś jakieś dane na jej temat, byłbym wdzięczny gdybym się czegoś więcej o niej dowiedział. Pozdrawiam
Arek - Pon 09 Sie, 2010

Podejrzewam, że ona nie ma powiększenia 20x. Rzuć okiem na źrenicę wyjściową (krążek światła wychodzący z okularu) i powiedz jaką ma on średnicę w mm. Podejrzewam, że jest to 5-7 mm, co będzie oznaczać, że lornetka ma powiększenie 7-10x.
Dirty - Czw 12 Sie, 2010

To jest lornetka dla Gamonia.
ollie - Czw 12 Sie, 2010

Dirty napisał/a:

Lewą nogą dziś wstałeś z łóżka? Skomentowałeś chyba dziś każdy temat nic do niego nie wnosząc, może czas się przewietrzyć i odpocząć od komputera?

Janek58 - Pon 16 Sie, 2010

Dirty, Daruj sobie takie odpowiedzi. Czytaj kto po co kupił jakiś sprzęt i do czego jest mu potrzebny. Czekam na przeprosiny za nazwę. Sądy są pełne spraw odnoszących się do obelżywych nazw w internecie. Dołączy jeszcze moja przeciwko tobie.
Arek - Wto 17 Sie, 2010

Dirty napisał/a:

Lepiej nie pisz nic, jeśli masz pisać coś takiego. Jeszcze jeden taki numer, a skończy się to ostrzeżeniem.

Dirty - Wto 17 Sie, 2010

Przecież to żart od nazwy lornetki i waszych opinii na temat niej. Lornetka jest GAMO opinia o niej jest na NIE