|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikony vs Canony w górnych strefach cenowych
Entu - Pon 09 Sie, 2010 Temat postu: Nikony vs Canony w górnych strefach cenowych Witam,
mam nadzieję że mój bełkot w kolejnym temacie nt. "co kupić" nie da się nikomu za bardzo we znaki , wiem z doświadczenia że ciężko czasem odpisywać w ntym temacie na te same pytania, ale kto pyta nie błądzi .
Po sprzedaży aktualnego systemu ( zachowam dla siebie jakiego ) szukam nowego aby się na niego przesiąść , problemem jest to że fotografuję zwierzęta ( głównie ptaki ) krajobrazy , macro , portrety , architektura , mniej trochę reportaże , nie fotografuję sportu czy ślubów ( parę razy się zdarzyło ale to wyjątki.
Stoję przed dylematem czy kupić :
5DmkII czy D700 ( pełna klatka z planami dokupienia potem cropa czyli D300 lub 7D )
7D czy D300 ( crop z planami dokupienia pełnej klatki )
O ile z problemem co kupić pierwsze myślę potrafię sobie poradzić o tyle w jaki system wejść już mniej a przy każdej potem zmianie systemu stracę.
Zaznaczę od razu że nie miałem okazji robić żadnym z nich zdjęć trzymałem tylko samo body w rękach i jeżeli chodzi o energonomię to jest mi kompletnie bez różnicy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi ( także te negatywne )
komor - Pon 09 Sie, 2010
Entu, jeśli ergonomia Ci obojętnie (choć tu bym uważał czy aby na pewno) to popatrz sobie na dostępność i ceny obiektywów które byś chciał w tych systemach użytkować. Zarówno N. jak i C. mają swoje blaski i cienie, zależy więc w jaki segment cenowy i użytkowy trafiasz. Puszkę dobrać można po zadecydowaniu o szkłach.
Ewentualnie możesz poczytać o mocnych i słabych stronach tych puszek, typu AF, ilość megapikseli (czy na pewno potrzebujesz), itd.
goltar - Pon 09 Sie, 2010
Tak jak pisze komor, pomyśl jakie chciałbyś obiektywy, policz ile kosztuje taki zestaw, a wybór stanie się prosty. 5DmkII i D700 mają podobne możliwości, na plus AF w D700, tak samo zbliżone są 7D i D300. Decydują obiektywy. Jak masz takie plany to może warto wybrać kompromis i zamiast 5D MkII i 7D kupić 1D... cena niewiele większa, a APS-H ma trochę zalet APS-C i trochę FF
moronica - Pon 09 Sie, 2010
calkiem mozliwe, ze w przeciagu nastepnych miesiecy pojawi sie nastepca D700, to tez warto wziac pod uwage
Entu - Pon 09 Sie, 2010
Przepraszam bo nie dopisałem:) , aparat kupuje dopiero na początku następnego roku więc mogę poczekać co będzie na Photokinie.
Energonomia jest mi naprawdę obojętna , co do szkieł znam bardziej szklarnię C tu na początek wchodzą w grę jeżeli FF to 17-40 L , 85 1,8 ,100 2.8 IS , 70-200 F4 IS lub 2.8 bez IS , 300 F4 i potem jeżeli zabraknie to któryś zoom 100-400 L lub S 150-500 , jeżeli crop to zamiast 17-40 będzie C17-55 2.8 i bez 85 zamiast niej 50 1,4.
Co do N to niestety nie mam takiego rozeznania w szkłach , na pewno 14-24 byłby zakupiony i 300 mm do tego z długich pewnie S 150-500mm.
Boczne użyłem może z 10 razy w ciągu 10 lat .
B o g d a n - Pon 09 Sie, 2010
Entu napisał/a: | aparat kupuje dopiero na początku następnego roku więc mogę poczekać co będzie na Photokinie. | Koniecznie trzeba poczekać. Nawet nie wiem, czy jest sens teraz rozważać konkretne modele aparatów.
Entu napisał/a: | jeżeli crop to zamiast 17-40 będzie C17-55 2.8 | Może powinno być C10-22mm, aby było podobnie szeroko?
Jeśli nie to do FF warto rozważyć 24-70mm f/2.8L.
Być może pojawi się niedługo wersja z nową, hybrydową stabilizacją (HIS)?
MM - Pon 09 Sie, 2010
Jeżeli celem są ptaki to musisz mieć jakieś długie tele. Chcesz kupić Sigmę 150-500. Odradzam zdecydowanie, to nie jest dobry pomysł a obiektyw słaby/przeciętny. D300s to aparat porównywalny do 7D (w jednym lepszy w innym gorszy), ale Canon ma bardzo dobre 300/4 IS L i 100-400L. Nikon tutaj jest gorszy (300mm bez stabilizacji, wolniejszy AF w Nikkorze 80-400 VR i jego gorsza jakość optyczna). Portret i architektura - tutaj dowolność choć Canon ma lepsze jasne stałki a Nikon lepsze zoomy. Choć obrazek trochę lepszy będzie z Canona 5D Mk II to aparatem jako takim zdecydowanie lepszym jest Nikon D700. To w zasadzie profi puszka. Można kupić system mieszany. 7D "przyspawany" do jakiegoś tele i Nikona do całej reszty. Zależy od preferencji i pieniędzy. Jak budżet ograniczony i taki 100-400L da radę to ja bym się skusił na 7D a sprawy inne opękał D700 z 24-70, 85/1.4 i 105/2.8 VR.
Entu - Pon 09 Sie, 2010
@Bogdan faktycznie miało być 10-22 też dopisane , przydaje się przy "landskejpach".
@MM też myślałem o 2 systemach niestety mój budżet nie jest aż tak przepastny aby wejść w oba , D700 naprawdę kusi , do tego z szybkim AF to i o ptaki i o zwierzęta można się pokusić , tutaj martwią braki w szklarni N a skoro odradzasz 150-500 to tym bardziej warto się zastanowić bo 100-400 od C jest naprawdę świetny nie patrząc że to "pompka" bo to jedyne co mi w nim nie odpowiada.
komor - Pon 09 Sie, 2010
Entu, oprócz gorszej Sigmy 150-500 jest jeszcze lepsza (i droższa) 50-500, która właśnie doczekała się nowszej wersji. Choć Canon 100-400L to ciągle klasa. Poczytaj testy, sprawdź ceny, decyduj.
MM - Pon 09 Sie, 2010
Entu napisał/a: | "pompka" bo to jedyne co mi w nim nie odpowiada. |
Jak popracujesz w ten sposób dłużej to się w nim zakochasz. Na pewno jest to wygodniejsze niż zoomowanie w Sigmach 120-400, 150-500, 50-500 czy Sony 80-400. Tam trzeba się naprawdę nakręcić i zapomnij o bardzo szybkiej zmianie ogniskowej. W 100-400L trwa to dosłownie moment i działa bez oporu (chyba, że chcesz mieć opór). Do tego 100-400L daje sobie jeszcze radę z gęstą matrycą 7D a te Sigmy (szczególnie 120-400 i 150-500) miałyby już ogromny problem. Tak naprawdę największą wadą obiektywu Canona jest przeciętna jak na obecne czasy stabilizacja, ale to co oferuje Sigma jest na dość podobnym poziomie lub minimalnie lepsze a obiektywy niby nowe. Za to szybkość i prezycja AF-u są zdecydowanie górą po stronie obiektywu Canona.
MC - Pon 09 Sie, 2010
MM napisał/a: | Sony 80-400 |
Nie ma czegoś takiego. Sony 70-400G. Cała reszta to święta prawda.
Entu - Pon 09 Sie, 2010
Zawsze wydawało mi się że to 50-500 to właśnie " ta gorsza" S , ale przepatrzę sobie sample na POTN , co do 100-400 to martwi mnie jeszcze jedno "mit" idealnego zasysacza kurzy do wnętrza ale nie używałem nigdy tego szkła więc bazuje tylko na opiniach w internecie.
Czy C17-55 2,8 , 100 2,8 IS , 300 f4 , "poradzą" sobie z matrycą z 7d?
Entu, zdecydowanie nie, 50-500 jest najlepsza z zestawu 50-500, 80-400 i 150-500 no i najdrozsza. ale ustepuje canonowi
http://www.juzaphoto.com/...-500_50-500.htm (tu masz porownanie ze stara bigma)
MM - Pon 09 Sie, 2010
100-400L zasysa kurz, ale nie jest to tragedią w normalnych warunkach i przestaje być problemem przy 7D. Obiektyw ten dość mocno zasysa jak intensywnie pompujesz w naprawdę zapylonym miejscu (polna droga w suchy dzień latem po której szybko śmigają samochody). Jeżeli warunki są normalne a aparat ma włączone samoczyszczenie to... nie wiem. Mnie na moim 7D jeszcze syfów to szkło nie naniosło
Co do podanych obiektywów to każde z nich poradzi sobie z matrycą 7D bez większych problemów. Radę daje 100-400L (choć to chyba już jego kres) a ten obiektyw będzie miał raczej najgorszą rozdzielczość.
Entu - Pon 09 Sie, 2010
Aż się prosi o 100-400 mk II , to mnie uspokoiłeś MM , wiem że w odróżnieniu niestety do N akurat C ma dobre i działające oczyszczanie matrycy.
@Moronica dziękować na pewno rzucę okiem po powrocie z pracy.
kamyczek do ogrodka canona - niektore obiektywy niezaleznych producentow (zwlaszcza sigmy) sprawuja sie lepiej z nikonami, chodzi tu glownie o dzialanie AF. stad po czesci canoniarze czesciej wybieraja drogie szkla systemowe
AM - Pon 09 Sie, 2010
Dla mnie bardzo fajna zaleta Nikona jest spojnosc puszek. Jak jestem na jakies robocie to nie ma dla mnie problemu zmieniac puszek d700 na d3x czy d300 i spowrotem. Z Canonem mialem nie tyle problemy co czulem dyskomfort. Teraz jest troche lepiej bo 7d i 1d sa nawet zblizone.
Entu - Wto 10 Sie, 2010
Na pewno poczekam co pokażą na targach , wiem że wchodząc w dany system to głównie szklarnia , body się zmieniają ale szklarnia zostaje na lata.
Widzę że po stornie N troszkę brakuje mi długich , wiem że jest świetny 200-400 ale nie stać mnie na obiektyw za 25k , z drugiej strony N kusi opcjami których brakuje w puszkach C .
[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 09:48 ]
Niestety nie mogłem już edytować posta , o tą Sigmę to rozumiem chodzi o tą
50-500 F4.5-6.3 APO DG OS HSM ?
Widziałem zdjęcia z niej z 7D i innych C i muszę powiedzieć że w stosunku do 150-500 produkuje naprawdę ładny obraz, więc i do N by się długi zoom znalazł
Jeszcze pytanie do użytkowników N , czy faktycznie tak się gumy odklejają na body i wybrzuszają na ob? ( 24-70 )
darekk - Wto 10 Sie, 2010
Nic mi się jeszcze nie odkleiło i nie wybrzuszyło. Pewnie to też zależy od intensywności używania i warunków w jakich używamy sprzęt.
MM - Wto 10 Sie, 2010
Do gadanie o gumach w Nikonie to jak dla mnie piep...rzenie w bambus. Komuś się tam odkleiło i zrobił larum. Kilku innym też i łatka została. Ja takiej odklejonej gumy na oczy jeszcze nie widziałem.
marcus777 - Nie 15 Sie, 2010
darekk napisał/a: | Nic mi się jeszcze nie odkleiło i nie wybrzuszyło. |
kwestia czasu...
darekk napisał/a: | Pewnie to też zależy od intensywności używania i warunków w jakich używamy sprzęt. |
kwestia użytkowania
MM napisał/a: | Do gadanie o gumach w Nikonie to jak dla mnie piep...rzenie w bambus. Komuś się tam odkleiło i zrobił larum. Kilku innym też i łatka została. Ja takiej odklejonej gumy na oczy jeszcze nie widziałem. |
Na wyspach Bergamutach
Podobno jest kot w butach,
Widziano także osła,
Którego mrówka niosła,
Jest kura smograjka
Znosząca złote jajka,
Na dębach rosną jabłka
W gronostajowych czapkach.
ja sam znam trzech fotografów z reala + kilkunastu z forum !( a ilu ich jest naprawdę którzy przez te zafajdane gumy zmienili system... ?! Szlak ich trafiał jak mieli wysyłać aparat co 4 śluby(miesiąc), tym bardziej że się ludzie patrzą i za plecami opowiadają "przyszedł z takim złomem że się kupy nie trzyma" autentyczna sytuacja przy d700. I koło tyłka mi to lata, czy mi ktoś w to uwierzy czy nie
Byłem tydzień temu w FJ celem podpytania się i obmacania d700 -chciałbym kupić, wracając do tematu - i właśnie podczas rozmowy facet rozpakowywał 700-tkę która wróciła na gwarancji ze zmiany gum. Z tego co zauważyłem zakupiona w marcu br., więc to chyba dość powszechne zjawisko. Zresztą w serwisie sami się do tego przyznają, że jest to powszechna wada!, to rzeczywiście jest! Przypadków z gumami jest multum. To samo jest ze szkłami (chociaż solidny 17-55/2.8 odbiega od tego) inne np. 24-70 niby pro a też kwiczy. Rozmawiałem wczoraj z gościem telefonicznie, chciał się poradzić w sprawie Serwisu a po co ? wie ktoś ? ponieważ w d D700 się odkleja guma z prawej strony a w 24-70 zsuwa się z obiektywu. Wymiana co prawda na gwarancji za free ale ona już mu się skończyła więc.... $ $ $
No pewnie, że są d700 w których guma się trzyma. Znajomemu z forum który ma d700 a wygląda jak nówka razem z 24-70, wszystko w najlepszym wydaniu. I takich osób jest na pewno multi, więcej x więcej jak tych z gumowcami Problem w tym, ze ten problem występuję ( heh masło maślane) Zaczęło się od modelu d200 > d300 > d300s > d700 kto tam siedzi w kontroli jakość ? Ślepi ? Ja przez te gumy raczej wejdę w FF Canona. Szkoda, naprawdę fajny sprzęcik d700 + 24-70 ale żeby za taką kasę , taka wpadka ? Ludzie....
@Entu kup co uważasz, idź pomacaj co ci lepiej w łapie leży. Zacznij od szklarni.
I proszę nie odbierać mojego postu jako ataku na system N. Chciałem się tylko podzielić tym. Jakby nie te gumy to pewnie na 90 % miałbym d700
hijax_pl - Nie 15 Sie, 2010
marcus777 napisał/a: | Jakby nie te gumy to pewnie na 90 % miałbym d700 |
Taaaa....
marcus777 napisał/a: | I proszę nie odbierać mojego postu jako ataku na system N |
Oczywiście
Ja osobiście Toyoty też w życiu nie kupię (tyle kasy a się zacina pedał gazu ) a także laptopów kilku poważanych firm (te wybuchające akumulatory)
P.S.
Mój D700 jak na razie kupy się trzyma.. Tyle kasy a jednak .. fajne foty robi.
kozidron - Pon 16 Sie, 2010
marcus777 napisał/a: | ja sam znam trzech fotografów z reala + kilkunastu z forum !( a ilu ich jest naprawdę którzy przez te zafajdane gumy zmienili system... ?! Szlak ich trafiał jak mieli wysyłać aparat co 4 śluby(miesiąc), tym bardziej że się ludzie patrzą i za plecami opowiadają "przyszedł z takim złomem że się kupy nie trzyma" autentyczna sytuacja przy d700. I koło tyłka mi to lata, czy mi ktoś w to uwierzy czy nie
|
no i co z tego, że się odklejają - bierzesz cyjanopan typu G i przyklejasz - to nie żaden konkurs piękności......... to nie czekoladki, ze trzeba mieć ładnie zapakowane, dla typa co zarabia na fotografii takie body po okresie użytkowania i tak nie będzie do odsprzedania za jakąś wielką kasę w stosunku do ceny zakupu.
Co za profi wysyła swoje body jak na nim zarabia do serwisu z powodu odklejających się gum (oczywiście wiem, że to niestety prawda -bo widziałem te wpisy)?
Dla mnie to "gumka od kaleson " a nie facet, tym bardziej znając profesjonalizm serwisu nikona w Polsce.
marcus777, tak na marginesie w swoich obu canonach przykleiłem sobie gumy sam i nie wiem jak dwie lewe ręce trzeba mieć, żeby nie dać rady
hijax_pl napisał/a: | także laptopów kilku poważanych firm (te wybuchające akumulatory)
|
hijax_pl, ale z tego co się orientuje te baterie produkowała jedna firma, która niedawno zajęła się produkcją lustrzanek
hijax_pl - Pon 16 Sie, 2010
Jedni narzekają na gumki, inni zaklejają znaki identyfikacyjne... Takie życie
komor - Pon 16 Sie, 2010
W ogóle migracje są w każdą możliwą stronę. Z Canonów 5D przesiadają się na Nikony ze względu na AF, inni z powodu gumek porzucają Nikona, itd.
Entu - Sro 18 Sie, 2010
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi , co do odklejających się gum to pytałem ponieważ jest dużo narzekania na to na "zagramanicznych" forach i tyle.
Co do systemu to jeżeli potwierdzą się plotki co do Photokiny to wybiorę... C ze względu na szklarnię , jest tutaj po prostu więcej opcji dostępnych w lepszych niestety cenach niż N i większy rynek wtórny , i tak za 2-3 lata zapewne będą inne body zupełnie niż teraz ale szkła zostaną .
Pozdrawiam wszystkich bez względu na przynależność.
|
|