|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Voigtlander Ultron 40 mm f/2 SL II Aspherical
RobertO - Pon 09 Sie, 2010 Temat postu: Test obiektywu Voigtlander Ultron 40 mm f/2 SL II Aspherical Zapraszam do lektury i dyskusji
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=198
jaad75 - Pon 09 Sie, 2010
Porównując ten test z wynikami uzyskanymi przez ten obiektyw na PZ (tak, tak wiem, Wasze procedury są lepsze i takie tam blablabla ) od razu nasuwa się pytanie, czy testujący jest pewien, że ustawiał ostrość poprawnie i czy miał do tego odpowiednie narzędzia, czy też zadawał się na potwierdzenie ostrości systemu AF...
MM - Pon 09 Sie, 2010
Ja już kiedyś dostałem cały wykład jak to zarąbiście robią zdjęcia tabelek, jaki mają fajny statyw i ile robią dubli. Na pewno te wyniki są miarodajne - jak możesz w to wątpić
wulf - Wto 10 Sie, 2010
Skoro są różnice w wynikach testów to rodzi się pytanie czy nie wdarł się rozrzut jakościowy obiektywów
Często zdarza się przecież kłopot z wybraniem odpowiednio wykonanego obiektywu nawet u wiodących (w sprzedaży) producentów.
W końcu obiektywów nie kupuje się w zgrzewce jak dżemów w Tesco. Może do procedur testowych wprowadzić zmianę polegającą na sprawdzeniu równocześnie przynajmniej 3 obiektywów, co pozwoliło by stworzyć kolejny rozdzialik w testach pod tytułem "powtarzalność obiektywów i przedział ufności"
Arek - Wto 10 Sie, 2010
jaad75 napisał/a: | czy też zadawał się na potwierdzenie ostrości systemu AF... |
Nie żartuj. Potwierdzenie ostrości to mocno przereklamowany gadżet. Nigdy nie zdaję się na niego.
W tym przypadku ostrość była ustawiana przy pomocy LiveView (największe powiększenie na obrazie).
Potem, w okolicach najlepszej ostrości ocenionej na wyświetlaczu robiłem manualne poprawki, po kilkanaście w jedną i w drugą stronę dla każdej przysłony w okolicach do 3 EV od maksymalnego otworu.
Dla mocniej przymkniętych przysłon poprawek było mniej.
jaad75 - Wto 10 Sie, 2010
Arek, w takim razie trochę dziwi mnie tak duża rozbieżność testów... Czy wobec tego (zwłaszcza w związku z dość wysokim astygmatyzmem) nie wydaje Ci się, że mógł Wam się trafic nieco rozjechany egzemplarz i stąd trochę niższe od oczekiwanych wyniki rozdzielczości? Mój pierwszy 125 APO-Lanthar, też dotarł do mnie w nie do końca idealnym stanie...
MM - Wto 10 Sie, 2010
Firma która przysłała optycznym obiektyw już drugi raz "popełniła" ten sam błąd. Dali pierwsze z brzegu szkło zamiast wybrać z kilku albo... zadzwonić do mnie Inni dystrybutorzy są bardziej sprytni bo wiedzą, że dobry wynik testu to kura znosząca złote jaja...
|
|