|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix DMC-FZ38 czy to dobry wybór dla mnie?
gambler - Pon 09 Sie, 2010 Temat postu: Panasonic Lumix DMC-FZ38 czy to dobry wybór dla mnie? Hej właśnie zamierzam kupić swój pierwszy aparat . Na pewno wybrałbym kompakta. Kupuje aparat dla ćwiczenia i zdobywania umiejętności w robieniu zdjęć czyli aby był w jak najwyższym stopniu manualny. Jeszcze nie wiem co najbardziej przypadnie mi do gustu do fotografowania (czy architektura czy portrety itp.), dlatego chciałbym mieć aparat w miarę uniwersalny najlepiej daleko-zoomy. Mój budżet ograniczony jest do kwoty ok 1000zł, chociaż im mniej wydam tym lepiej. Z uwagi na to, że trochę bawię się w obróbkę zdjęć najchętniej, aby miał zapis RAW oraz żeby robił dobrej jakości zdjęcia (w swoim przedziale cenowym). Na pewno dodatkowym plusem było by nagrywanie filmów. Nie mają dla mnie znaczenia jakie jest zasilanie, stopka ani rozmiar aparatu. Nie wiem czy dobrze myślę pod tym względem jak na razie?
Z tego co się orientowałem oraz co czytałem na tym forum to najlepiej jakbym kupił: Panasonic Lumix DMC-FZ38.
Chciałem się dowiedzieć czy są jeszcze jakieś inne aparaty kompaktowe (może jakiś przeoczyłem), które byłyby lepsze od FZ38 i pasowały do moich wymagań oraz czy dobrze dobieram do siebie aparat?
Następna kwestia to taka czy opłaca się kupować używany aparat?
Z góry dzięki za pomoc
Dominika - Wto 10 Sie, 2010
Jak kupisz tego lumixsa bedzie spoko a jak sie rozwiniesz zawsze go sprzedasz. Jesli myslisz o kupnie uzywanego to jesli zrodlo jest pewne dlaczego nie.
gambler - Czw 12 Sie, 2010 Temat postu: a może jeden z tych? Trochę przeglądałem aparaty i oprócz Panasonic Lumix DMC-FZ38 zastanawiam się nad tymi aparatami: Fujifilm FinePix S100FS, Kodak EasyShare Z981, NIKON P100, PENTAX Optio X90, Samsung WB5000, Sony Cyber-Shot DSC-HX1.
Chciałem się dowiedzieć, który aparat byście wybrali na moim miejscu (uwzględniając mój pierwszy post)i na którym najlepiej byłoby mi się rozwijać?
|
|