forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Długi pokój i problem z balansem bieli.

piotr_u. - Czw 12 Sie, 2010
Temat postu: Długi pokój i problem z balansem bieli.
Witam,
Ostatnio robiłem zdjęcia w takim pokoju i po zgraniu zdjęć niestety pojawił się problem. Polega na tym, że pierwszy plan oświetlony lampą ma inną kolorystykę niż drugi. Szczególnie dobrze jest to widoczne np. kiedy fotografowane osoby siedzą pod ścianą, a ja siedzę po drugiej stronie mając ich po skosie z którejś strony. Wtedy ściana za pierwszą i drugą osobą jest biała a potem im dalej "w głąb" tym bardziej przechodzi w kolor "żarówkowy". Balans bieli miałem ustawiony na auto, lampa ze stofenem była ustawiona pod kątem 45 stopni. Fotografowałem w manualu i dosyć mocno nie doświetlałem. Mam nadzieję, że opis jest w miarę zrozumiały :neutral:
Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam.

ghost - Czw 12 Sie, 2010

skonwertować do cz-b :razz:
Kocur - Czw 12 Sie, 2010

piotr_u. napisał/a:
Jak temu zaradzić?

Było o tym na forum nie raz. Problem ma 3 rozwiązania:
1. Nie doświetlać lampą, skorzystać wyłącznie ze światłą zastanego, co oczywiście nie zawsze jest możliwe...
2. Użyć wyłącznie światła błyskowego, można postawić w pokoju drugą lampę np. gdzieś na szafie, żeby doświetlić tło.
3. Zmienić temperaturę światła błyskowego przy pomocy odpowiedniego filtra. IMO ten sposób jest najprostszy, najtańszy i daje całkiem sporo możliwości wykorzystania światła.

Dzięki Kocur, muszę poczytać o tych filtrach.
jaad75 - Czw 12 Sie, 2010

Jest jeszcze czwarty sposób, czyli ratować się selektywną obróbką - wbrew pozorom, można to zrobić całkiem przekonywująco.

[ Dodano: Czw 12 Sie, 2010 11:06 ]
piotr_u. napisał/a:
Dzięki Kocur, muszę poczytać o tych filtrach.
Było o tym nie raz - CTO/CTS na lampe i balans bieli na żarowe.
komor - Czw 12 Sie, 2010

piotr_u., zajrzyj tu:
Filtry do lamp błyskowych
Filtry korekcyjne CTO i CTB (tu znajdziesz info jak tanio kupić takie filtry)
LUMIQUEST FXTRA na Raysfoto.pl (przejdź na stronę 2, tutaj droższa ale trwalsza wersja, czasem wygodniejsza).

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)