|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Opłaty za cyfrówki
carcrusher - Czw 12 Sie, 2010 Temat postu: Opłaty za cyfrówki Na pierwszy rzut oka jeszcze o tym nie było:
http://osnews.pl/oplaty-z...y-faworyzowani/
co o tym sądzicie?
candy - Czw 12 Sie, 2010
było na głównej 30.07.2010
SlawGaw - Czw 12 Sie, 2010
A to już reakcja na te zakusy.
http://polishwords.com.pl...d_piractwa.html
Baku - Czw 12 Sie, 2010
No proszę. Okazało się że zapłaciłem 36 zł.
A pomysł samego rozporządzenia trudno skomentować w jakikolwiek mądry sposób. Śmiać się też nie wypada, bo to niepełnosprawność intelektualna. Spuszczam więc zasłonę milczenia.
candy - Czw 12 Sie, 2010
SlawGaw, niezłe
kozidron - Pią 13 Sie, 2010
Baku napisał/a: | No proszę. Okazało się że zapłaciłem 36 zł. |
mało......mi wyszło, że jestem Mega piratem chociaż nie kopiowałem niczego nielegalnego - wesołe jest życie w tym Państwie, płacisz podatek na zapas.
FotoTomek - Pią 13 Sie, 2010
kozidron napisał/a: | wesołe jest życie w tym Państwie, płacisz podatek na zapas. |
Problem w tym, że to nie jest podatek, który trafia do wspólnej kasy budżetu państwa, tylko odszkodowanie za przestępstwa, których nie popełniłeś. Te pieniądze zbierane są przez Państwo, a trafiają do prywatnej kieszeni. Przy czym Państwo nie ma z tego żadnej korzyści (inaczej niż w przypadku np. dróg - kasa trafia do prywatnej firmy budującej drogi, ale Państwo dostaje gotowy produkt). O ile wiem, Polska nie jest odosobniona w takich działaniach. Choć to niczego nie usprawiedliwia - takie postępowanie uważam za zwykłą gangsterkę.
Obserwując sytuację polityczną, uważam, że w najbliższej przyszłości czeka nas więcej takich niespodzianek. Nie chciałbym się za mocno o tym rozpisywać, bo to nie miejsce na dyskusje polityczne.
Tomasz_FK - Pią 13 Sie, 2010
Gwoli ścisłości opłaty te nie mają nic wspólnego z piractwem, nie sankcjonują nielegalnego kopiowania i nie są rekompensatą dla twórców za (rzekome czy nie) straty poniesione przez nielegalne powielanie ich dzieł.
Wg ustawy opłaty te dotyczą urządzeń i nośników służących do utrwalania utworów w zakresie dozwolonego użytku osobistego!
Czyli niby mamy dozwolony użytek osobisty, ale i tak za niego płacimy.
dr11 - Pią 13 Sie, 2010
kozidron napisał/a: | chociaż nie kopiowałem niczego nielegalnego | No to teraz już możesz z czystym sumieniem
kozidron - Pią 13 Sie, 2010
Tomasz_FK napisał/a: | Gwoli ścisłości opłaty te nie mają nic wspólnego z piractwem, nie sankcjonują nielegalnego kopiowania i nie są rekompensatą dla twórców za (rzekome czy nie) straty poniesione przez nielegalne powielanie ich dzieł.
Wg ustawy opłaty te dotyczą urządzeń i nośników służących do utrwalania utworów w zakresie dozwolonego użytku osobistego! |
Tomasz_FK, ale wszyscy to rozumieją, sęk w tym że pomysłodawcy nie rozumieją, że archiwizować można swoje pomysły, zarówno w pracy zawodowej jak i prywatnie.
Ktoś tam "na stronie głównej" porównywał tą sytuację do "ewentualnego" podatku od posiadania noża, bo ten może posłużyć do morderstwa ...trochę to absurdalne ale bliskie prawdy.
Tomasz_FK - Pią 13 Sie, 2010
kozidron napisał/a: |
Tomasz_FK, ale wszyscy to rozumieją, sęk w tym że pomysłodawcy nie rozumieją, że archiwizować można swoje pomysły, zarówno w pracy zawodowej jak i prywatnie. |
Wiem, rozumiem to i też tak uważam.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że formalnie to nie jest opłata za piracenie tylko za dozwolony użytek osobisty. Tak głosi ustawa.
A dużo osób (to nie do ciebie ), a nawet dziennikarzy gdy słyszą kopiowanie/powielanie, to piszą piractwo, podczas gdy to nie to samo. Kopiowanie to kopiowanie, samo w sobie nie musi zaraz być nielegalnym. Tak jak w naszym wypadku.
candy - Pią 13 Sie, 2010
przed kupieniem aparatu będzie można podpisać cyrograf w którym kupujący może się zobowiązać do robienia zdjęć tylko krajobrazowych(z wyłączeniem własności prywatnych takich jak np dom,bo mógłby się później posłużyć tą fotografią do zrobienia repliki czyjegoś haciendy ),i to zwolni nas od dodatkowej opłaty
sigmiarz - Nie 15 Sie, 2010
strasznie śmierdzi ten haracz, wie ktoś może który poseł to przepchnął przez sejm ? jest umoczony na bank
[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 17:00 ]
przepraszam doczytałem / doinformowałem się
KOPIPOL, REPROPOL, Polska książka i Zdrojewski
|
|