forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Opłaty za cyfrówki

carcrusher - Czw 12 Sie, 2010
Temat postu: Opłaty za cyfrówki
Na pierwszy rzut oka jeszcze o tym nie było:
http://osnews.pl/oplaty-z...y-faworyzowani/
co o tym sądzicie?

candy - Czw 12 Sie, 2010

było na głównej 30.07.2010
SlawGaw - Czw 12 Sie, 2010

A to już reakcja na te zakusy.
http://polishwords.com.pl...d_piractwa.html

Baku - Czw 12 Sie, 2010

No proszę. Okazało się że zapłaciłem 36 zł.
A pomysł samego rozporządzenia trudno skomentować w jakikolwiek mądry sposób. Śmiać się też nie wypada, bo to niepełnosprawność intelektualna. Spuszczam więc zasłonę milczenia.

candy - Czw 12 Sie, 2010

SlawGaw, niezłe :)
kozidron - Pią 13 Sie, 2010

Baku napisał/a:
No proszę. Okazało się że zapłaciłem 36 zł.

mało......mi wyszło, że jestem Mega piratem :zalamany: chociaż nie kopiowałem niczego nielegalnego - wesołe jest życie w tym Państwie, płacisz podatek na zapas.

FotoTomek - Pią 13 Sie, 2010

kozidron napisał/a:
wesołe jest życie w tym Państwie, płacisz podatek na zapas.

Problem w tym, że to nie jest podatek, który trafia do wspólnej kasy budżetu państwa, tylko odszkodowanie za przestępstwa, których nie popełniłeś. Te pieniądze zbierane są przez Państwo, a trafiają do prywatnej kieszeni. Przy czym Państwo nie ma z tego żadnej korzyści (inaczej niż w przypadku np. dróg - kasa trafia do prywatnej firmy budującej drogi, ale Państwo dostaje gotowy produkt). O ile wiem, Polska nie jest odosobniona w takich działaniach. Choć to niczego nie usprawiedliwia - takie postępowanie uważam za zwykłą gangsterkę.
Obserwując sytuację polityczną, uważam, że w najbliższej przyszłości czeka nas więcej takich niespodzianek. Nie chciałbym się za mocno o tym rozpisywać, bo to nie miejsce na dyskusje polityczne.

Tomasz_FK - Pią 13 Sie, 2010

Gwoli ścisłości opłaty te nie mają nic wspólnego z piractwem, nie sankcjonują nielegalnego kopiowania i nie są rekompensatą dla twórców za (rzekome czy nie) straty poniesione przez nielegalne powielanie ich dzieł.
Wg ustawy opłaty te dotyczą urządzeń i nośników służących do utrwalania utworów w zakresie dozwolonego użytku osobistego!
Czyli niby mamy dozwolony użytek osobisty, ale i tak za niego płacimy.

dr11 - Pią 13 Sie, 2010

kozidron napisał/a:
chociaż nie kopiowałem niczego nielegalnego
No to teraz już możesz z czystym sumieniem ;)
kozidron - Pią 13 Sie, 2010

Tomasz_FK napisał/a:
Gwoli ścisłości opłaty te nie mają nic wspólnego z piractwem, nie sankcjonują nielegalnego kopiowania i nie są rekompensatą dla twórców za (rzekome czy nie) straty poniesione przez nielegalne powielanie ich dzieł.
Wg ustawy opłaty te dotyczą urządzeń i nośników służących do utrwalania utworów w zakresie dozwolonego użytku osobistego!

Tomasz_FK, ale wszyscy to rozumieją, sęk w tym że pomysłodawcy nie rozumieją, że archiwizować można swoje pomysły, zarówno w pracy zawodowej jak i prywatnie.
Ktoś tam "na stronie głównej" porównywał tą sytuację do "ewentualnego" podatku od posiadania noża, bo ten może posłużyć do morderstwa ...trochę to absurdalne ale bliskie prawdy.

Tomasz_FK - Pią 13 Sie, 2010

kozidron napisał/a:

Tomasz_FK, ale wszyscy to rozumieją, sęk w tym że pomysłodawcy nie rozumieją, że archiwizować można swoje pomysły, zarówno w pracy zawodowej jak i prywatnie.

Wiem, rozumiem to i też tak uważam.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że formalnie to nie jest opłata za piracenie tylko za dozwolony użytek osobisty. Tak głosi ustawa.

A dużo osób (to nie do ciebie :smile: ), a nawet dziennikarzy gdy słyszą kopiowanie/powielanie, to piszą piractwo, podczas gdy to nie to samo. Kopiowanie to kopiowanie, samo w sobie nie musi zaraz być nielegalnym. Tak jak w naszym wypadku.

candy - Pią 13 Sie, 2010

przed kupieniem aparatu będzie można podpisać cyrograf w którym kupujący może się zobowiązać do robienia zdjęć tylko krajobrazowych(z wyłączeniem własności prywatnych takich jak np dom,bo mógłby się później posłużyć tą fotografią do zrobienia repliki czyjegoś haciendy :D ),i to zwolni nas od dodatkowej opłaty
sigmiarz - Nie 15 Sie, 2010

strasznie śmierdzi ten haracz, wie ktoś może który poseł to przepchnął przez sejm ? jest umoczony na bank :evil:

[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 17:00 ]
przepraszam doczytałem / doinformowałem się
KOPIPOL, REPROPOL, Polska książka i Zdrojewski