forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Monitor Foto - ale niekoniecznie od razu EIZO

focjusz - Pią 13 Sie, 2010
Temat postu: Monitor Foto - ale niekoniecznie od razu EIZO
Witam,
Natchniony po zlocie postanowiłem przyjrzeć się możliwości upgradowania mojego domowego "labu" o lepszy monitor. Jednak chciałbym wydać max 2-2.5k.
I własnie namierzyłęm coś MONITOR HP 24" LCD ZR24W VM633A4.
Czy ktoś z Was na tym pracował i może podzielić się opinią ( na ceneo chwalą).
Albo moze polecić coś innego ( poniżęj 3k)

MM - Pią 13 Sie, 2010

Jeżeli EIZO jest za drogi to jedyną alternatywą dla fotografa jest moim zdaniem oferta NEC-a.
kufel - Pią 13 Sie, 2010

jesli nie jesteś jeszcze zdecydowany na konkretny model , to może ten watek pomoże, sporo do poczytania ;)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

Baku - Pią 13 Sie, 2010

A dlaczego nie EIZO? W tym budżecie da się kupić monitor tej firmy, z tym że może nie o takiej przekątnej. Przypuszczam, że tanie i mniejsze EIZO sprawdzi się lepiej niż "wypasiony" wynalazek innej firmy.

A jeśli chodzi o HP ...nie mam najlepszego zdania o produktach tej firmy. Drukarkę może jeszcze, ale innych sprzętów raczej bym sobie nie kupił.

FotoTomek - Pią 13 Sie, 2010

Baku napisał/a:
Przypuszczam, że tanie i mniejsze EIZO sprawdzi się lepiej niż "wypasiony" wynalazek innej firmy.

Byłbym ostrożny z takimi stwierdzeniami. Eizo produkuje monitory do różnych zastosowań - również biurowych i domowych. Wyboru trzeba dokonać na podstawie testów i opinii, a przede wszystkim pooglądać sobie różne monitory na własne oczy. Ze swojej strony, podobnie jak MM, mogę polecić NEC-a. Używam dość długo modelu MultiSync 20WGX2 Pro i jestem zadowolony.

komor - Pią 13 Sie, 2010

Jeśli chodzi o monitory HP to akurat niektóre są bardzo chwalone i miewają one dobre matryce nadające się do kalibracji. Nie wiem czy to akurat ten model, ale pamiętam jak na pewnej liście dyskusyjnej był chwalony jakiś 24-calowy HP, do pracy foto właśnie. Tomek, kojarzysz?
A, też mam MultiSync 20WGX2 (ale chyba bez Pro w nazwie?) i też jestem zadowolony. Tylko kalibratora mi brakuje. :(

dr11 - Pią 13 Sie, 2010

Warto jest ciułać na monitor z możliwością kalibracji sprzętowej. Programowalny LUT pozwala optymalnie wyciągnąć ze zdjęcia tonalność. Kupujemy wypasione aparaty z dużą dynamiką i możliwościami reprodukcji kolorów a później i tak nam to zjada urządzenie końcowe...
Baku - Pią 13 Sie, 2010

FotoTomek, nigdzie nie proponowałem kupowania byle jakiego EIZO. W przypadku tej firmy 'mniejsze i tańsze' często kosztuje właśnie tyle co topowy sprzęt innych firm. O NECach również wiele dobrego słyszałem.
jaad75 - Pią 13 Sie, 2010

focjusz napisał/a:
I własnie namierzyłęm coś MONITOR HP 24" LCD ZR24W VM633A4.
Mały gamut - nie pokrywa nawet 100% sRGB (97%), ile ma bitów nie piszą, więc zapewne 8, na plus tylko matryca S-IPS... Jeśli chodzi o samo HP, to owszem robi całkiem fajne monitory - DreamColor...
FotoTomek - Pią 13 Sie, 2010

komor napisał/a:
Jeśli chodzi o monitory HP to akurat niektóre są bardzo chwalone i miewają one dobre matryce nadające się do kalibracji. Nie wiem czy to akurat ten model, ale pamiętam jak na pewnej liście dyskusyjnej był chwalony jakiś 24-calowy HP, do pracy foto właśnie. Tomek, kojarzysz?

No właśnie nie bardzo. albo mnie ten temat na "pewnej liście dyskusyjnej" ominął, albo to było dawno.

komor - Pią 13 Sie, 2010

jaad75, zdradź nam, gdzie Ty sprawdzasz to pokrycie gamutu i inne takie parametry?
dr11 - Pią 13 Sie, 2010

komor, ja bym stawiał, że w internecie ;)
http://h18004.www1.hp.com...na/13557_na.pdf strona 2.

dr11, dokładnie... :smile:
komor - Pią 13 Sie, 2010

Myślałem, że Jaad wyczaił jakąś bazę testów, profili czy innych badań dotyczących interesujących monitorów. Niezależnych od producenta badań, na dodatek. :)
maroos - Pią 13 Sie, 2010

poczytaj tu:
http://www.monitory.masti...97fed30e1957a49
lub postów użytkownika Tom01 na canon-board

sigmiarz - Pią 13 Sie, 2010

tylko nie hp, "problem z kolorami" powinien mieć w nazwie co drugi model.

sigmiarz, zależy od półki cenowej... Wspomniane Dreamcolory są ok.
focjusz - Sob 14 Sie, 2010
Temat postu: Dreamcolor - pomarzyć można ( 7490 zł ;)
jaad75 napisał/a:
sigmiarz, zależy od półki cenowej... Wspomniane Dreamcolory są ok.

Zdaję sobie sprawę że zajmujac się zawodowo warto zainwestować w sprzęt pro. Jednak mając D90 nawet ze stałkami nie zamierzam zarabiać tym na życie ani nawet udawać zawodowca.
Natomiast chciałbym przy okazji móc łatwo obrabiać też amatorskie filmy HD w 1920 więc dlatego chciałbym monitor 22'' minimum.
A tu EIZO w przystępnej cenie i takich rozmiarach nie widzę ( może trochę ślepy jestem ? ;)
Zresztą jest też chyba wygodniej obrabiać zdjęcia na większym.
Dlatego po prostu szukam czegoś powiedzmy 2 razy droższego od najniższej pólki ale niekoniecznie 4 razy...

sigmiarz - Sob 14 Sie, 2010

Samsung albo Nec
jasiekcom - Nie 15 Sie, 2010

a co myślicie o Eizo FlexScan S2202W niby rekomendowany do zastosowań biurowo domowych cena całkiem całkiem tylko jak z wykorzystaniem go do celów foto :wink: :?:
sigmiarz - Nie 15 Sie, 2010

mała uwaga, zdecydowanie monitor PVA/MVA/WVA,
S-IPS są bardziej uniwersalne (szybsze) ale mają gorsze odwzorowanie spectrum od PVA.. o TN nawet nie wspominam. Warto zainwestować w kalibrator, kupić trochę mniejszy monitor ale zamiast cali za kilkaset złotych coś do kalibrowania.

http://www.nec-display-so...id=221&tab=main

Jeśli chodzi o te oznaczane jako monitory do zastosowań domowych, one mają najczęściej S-iPS.

dr11 - Nie 15 Sie, 2010

A od PVA czasem nawet lepiej świecą H-IPS, tylko często za mocno w czerni jak dla użytkownika domowego.
jaad75 - Nie 15 Sie, 2010

sigmiarz napisał/a:
S-IPS są bardziej uniwersalne (szybsze) ale mają gorsze odwzorowanie spectrum od PVA
Typ matrycy, to tylko jedna strona medalu (choć opinie co do tego, który jest lepszy są akurat podzielone), istotny jest jeszcze rodzaj i jakość podświetlenia i oczywiście ilość bitów - dopiero te wszystkie elementy razem decydują, czy panel jest lepszy, czy gorszy do zastosowań graficznych...
sigmiarz - Nie 15 Sie, 2010

ten który podlinkowałem to s-pva, żaden s-ips lepiej nie świeci.
TS - Pon 16 Sie, 2010

jasiekcom napisał/a:
a co myślicie o Eizo FlexScan S2202W niby rekomendowany do zastosowań biurowo domowych cena całkiem całkiem tylko jak z wykorzystaniem go do celów foto :wink: :?:

Ja bym nie kupił do foto TN, nawet Eizo - za dużo złych doświadczeń. Używam Eizo S1931 (4:3, ale nie lubię panoram). Korekcja gamma 10-bitowa. Nie wiem czy to dużo czy mało, w każdym razie oglądając zdjęcia widzę co trzeba, a wszelkie testy gdzie trzeba rozróżniac ciemne/jasne kwadraciki przechodzi z zapasem. W rzeźniku ponoc też nieźle wypadł (pytałem nawet tu na forum :) ). Nie kalibrowałem sprzętowo, tylko porządna regulacja programowa. Teraz zastąpiony przez S1932 z większymi możliwościami regulacji i matrycą S-PVA zamiast PVA. Podejrzewam, że podobnej klasy są panoramy Eizo 22'' za około 2,5 koła.

AdrianF - Pon 01 Lis, 2010

Witam serdecznie, czytam forum już od ładnych paru lat i dużo mi pomogło w mojej karierze "amatora fotografa". Staję teraz na etapie kupna monitora i tu pojawia się problem - co wybrać? Byłem dosyć mocno zdecydowany na EIZO 2243, jednak po przeczytaniu opinii i testów pojawiły się wątpliwości i jeszcze dwa inne monitory - HP LP2475 i Dell U2410.
Czytając fora i opinie moje niezdecydowanie stale rośnie, a chciałbym kupić raz i porządnie - monitor dla zastosowań amatorskich do ok 2500PLN.
Proszę Was bardzo o pomoc.
Pozdrawia, Adrian.

Paweł_G - Pią 19 Lis, 2010

Odrzebię nieco wątek bo posiadam mointor HP LP2475w o który kolega pyta. Generalnie bardzo fajny sprzęt lecz wymagający obowiazkowego skalibrowania sprzętowego poniewąż fabrycznie jest rozjechany na wszystkie strony. Wpierw robiłem to Spyderem 3 lecz korymetr ten nie bardzo dawał sobię radę z dużym gamutem tego ekranu. Dopiero pożądna kalibracja spektrofotometrem 1i Basic dała pożądane rezultaty. Zakupiłem ten ekran u kolegi w bardzo dobrej cenie lecz jakbym miał 2 500 zł na monitor to raczej wybrałbym EIZO 2243 bo jednak one są dużo lepiej skalibrowane fabrycznie choć sprzetowej kalibracji nic nie zastąpi. Poniżej gamut mojego ekranu:

Kolory profili sa opisane w lewym górnym rogu _4 i _6 to (6500K) się pokrywają. Ten "zielony" (wygląda na żółto-zielony) to 5000K i gamma 1.8. Biały to AdobeRGB a profil ze Spydera to ten najbardziej przesunięty w lewo.

fatman - Pią 19 Lis, 2010

Też noszę się z zamiarem zmiany monitora.
Obecnie mam HP w2207.
Co powiecie o tym? Używa ktoś:

Eizo flexscan EV2333w
Benq M2700HD

http://www.eizo.pl/flexscan-ev2333w
http://benq.pl/products/LCD/index.cfm/product/1160

konczako - Nie 05 Gru, 2010

Ten chyba będzie dobry za tą cenę.
Flexscan S2243 WH-BK

ov_Darkness - Czw 23 Gru, 2010

Przymierzam siędo zmiany monitora na LCD (śmigam na 19" Diamondtronie)
Chciałbym mieć taką samą lub większą powierzchnięroboczą (czyli optymalnie byłoby mieć 19200x1200)
Taką samą lub lepszą przestrzeń kolorów.
Wydac jak najmniej kasy.

Myślałem o HP zr24w lub Dell u2410, ale znalazłem to:
http://allegro.pl/jakosc-...1367239948.html
Jest IPS, jest 23", więc spoko, kalibrator kupię/pożyczę.
Pytanie tylko, czy to jest dobry pomysł, bo monitor, jak na nowy jest podjerzanie tani.

fatman - Czw 23 Gru, 2010

Przeczytałem Toma1, mva i sporo innych forów oraz obejrzałem obrazy porównawcze na monitorach w sklepach. Interesowały mnie tylko 24"

Napiszę tak:
- Nec PV 241W - wydaje mi się najlepiej zestrojony "out of the box" (opinie w sieci)
- Eizo 2443 - zaraz za NEC ale trzeba na dzień dobry skalibrować
- Dell U2410 (przystępna cena)

Trafił mi się w doskonałej ceni Dell U2410 i postanowiłem trochę się z nim zaprzyjaźnić.
Fabrycznie zestrojony jest nieźle (tryb sRGB) ale jak wiadomo jest to monitor szerokogamutowy więc
jeżeli ktoś chiałby go na poważnie skalibrować to spektrofotometr tylko (munki foto zalecany) i wyzwanie dla fachowców od kalibracji (cytuję opinię Toma1).
W każdym razie po przesiadce z HP h2207w to niebo a ziemia.

Zaznaczam , że z jaskrawością trzeba od razu zjechać na "0" (słownie: zero) szczególnie jeżeli ktoś pracuje wieczorami. Poza tym do amatorskich zastosowań w zupełności wystarczy.

MM - Czw 23 Gru, 2010

Propozycja ciekawa, ale nie zapomnij, że sama matryca to nie wszystko. Trzeba jeszcze umieć ją odpowiednio oprogramować, skalibrować u producenta i przesiać słabe produkty. W ciemno bym nie kupił, ale "pochodzić" koło tego spokojnie można. Popytaj na forach gdzie się w tym specjalizują.

MM napisał/a:
Propozycja ciekawa, ale nie zapomnij, że sama matryca to nie wszystko. Trzeba jeszcze umieć ją odpowiednio oprogramować, skalibrować u producenta i przesiać słabe produkty. W ciemno bym nie kupił, ale "pochodzić" koło tego spokojnie można. Popytaj na forach gdzie się w tym specjalizują.

Mam już namiary na ludzi w Poznaniu i metodę jak oprofilować ten monitor (Color munki photo + Agryll color management). Tego monitora sprzętowo wewnętrznie nie da się dobrze skalibrować. Pozostaje oprofilować i ustawić w karcie.

hijax_pl - Czw 23 Gru, 2010

fatman napisał/a:
Color munki photo + Agryll color management
A soft od małpy sobie nie poradzi? :???:

hijax_pl napisał/a:
A soft od małpy sobie nie poradzi? :???:

No własnie podobno kiszka.
Ten monitor można łatwo rozjechać w drugą stronę i wtedy nawer na fabrycznych będą fioletowe truskawki :wink:
Wolę, żeby kto to zrobił, kto robi to na codzień.