forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Swiatłomierze Gossen - używa ktoś?

nazgul - Pią 13 Sie, 2010
Temat postu: Swiatłomierze Gossen - używa ktoś?
W związku z niemal już pewnym zakupem tradycyjnego korpusu średnioformatowego pojawił się u mnie problem pomiaru światła. Póki co tabeli EV nie mam jeszcze wkutej na pamięć, w związku z tym pojawia się potrzeba zaprzychodowania miarki. Po zrobieniu szybkiego ogladu rynku zdecydowałem się na jeden z dwóch modeli Gossen - będzie to digisix albo digiflash. Różnica jest między nimi taka, że digisix nie mierzy błysku, reszta identyczna. Cena sprzętu to 100-120 euro na ebayu. Zakres - od ISO 6 do 3200, od 0 do 18EV. I pytanie - czy ktoś używa któregoś z wymienionych modeli Gossena i może podzielić się uwagami, sugestiami?

Z góry serdeczne dzięki :)

jaad75 - Pią 13 Sie, 2010

Gossena nie używam ale...
Nie potrzebujesz spota? Jeśli będziesz robił slajdy, to przydałby się... Jak dla mnie, światłomierz nie mierzący błysku odpada w przedbiegach, więc jeśli chodzi o współczesne modele Gossena, to interesowałyby mnie wyłącznie Digipro F i Starlite 2...

nazgul - Pią 13 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
Nie potrzebujesz spota? Jeśli będziesz robił slajdy, to przydałby się... Jak dla mnie, światłomierz nie mierzący błysku odpada w przedbiegach, więc jeśli chodzi o współczesne modele Gossena, to interesowałyby mnie wyłącznie Digipro F i Starlite 2...

Starlite to juz zupełnie nie moja półka cenowa, ewentualnie zniósł bym jeszcze 150 funtów za digipro (są sprzedawane pod marką Calumet, 500 złotych taniej niż z napisem Gossen) :)

[ Dodano: Nie 01 Maj, 2011 14:20 ]
jaad75 napisał/a:

Jaad, miałes rację. Bez spota żyć się nie da :( . Uzywałes Pentax Spotmeter może? mam na oku Pentaxa i SOLIGOR SPOT SENSOR II EXPOSURE METER. Jeden 600, drugi 350 złotych (+ wysyłka). Co byś radził?