|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Moduł GPS do canon
gregorio1972 - Pią 13 Sie, 2010 Temat postu: Moduł GPS do canon Witam mam pytanie czy Ktoś spotkał się z modułem GPS do lustrzanek Canon? W necie znalazłem coś takiego http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/inne/Nikon/GPS-unit-GP1/ ale tylko do nikona. Jeżeli czegoś takiego nie ma do canonów to proszę o jakieś rozwiązanie, które umożliwi zapisywanie danych o położeniu w Exif.
Usjwo - Pią 13 Sie, 2010
Do Canona to nie tak latwo i tanio (bo to profi system )- http://www.sjphoto.com/gps-canon.html
Tutejszyn - Pią 13 Sie, 2010
Tanie geotagowanie
krótko mówiąc dowolny turystyczny odbiornik GPS lub zwykły dataloger za 200zet i darmowy program, jakich wiele w sieci
gregorio1972 - Pią 13 Sie, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Tanie geotagowanie
krótko mówiąc dowolny turystyczny odbiornik GPS lub zwykły dataloger za 200zet i darmowy program, jakich wiele w sieci |
no tak dataloger ? Mam np. Garmin Oregon 450 i przecież tego nie da rady chyba razem połączyć ? w sklepie widziałem coś takiego jak Holux ale czym to się je to nie wiem oprócz tego, że pokazuje to aktualną pozycję?
Usjwo - Pią 13 Sie, 2010
W tym przypadku tego sie razem nie laczy. Osobno masz zdjecia i osobno zapamietana pozycje. Potem program zewnetrzny wpisuje Ci na podstawie daty/czasu actualna pozycje do efix'a
Tutejszyn - Pią 13 Sie, 2010
To wygląda tak: włączasz zapis śladu w odbiorniku GPS i wkładasz go (odbiornik) do kieszeni. Teraz robisz zdjęcia, a po skończonej sesji jakiegoś dowolnego dnia wrzucasz ślad z GPS i zdjęcia z aparatu do komputera. Odpowiedni program potrafi teraz wpisać geotagi do EXIFa zdjecia, tagi które pochodzą ze śladu odbiornika GPS. Program porównuje czas wykonania zdjęcia i czas utworzenia punktu - ot cała tajemnica Dtatego nic fizycznie ze sobą nie musi byc połaczone.
Kiedy wrócę do domu, to podam dwa fajne darmowe programy jakie znam. Program Microsoftu ma tę fajną cechę, że za pomocą suwaka potrafi skorygować różnice czasu zapisu zdjęć i powstania punktów. O ile GPS pokazuje zawsze dokładny czas, to aparat juz nie zawsze...
[ Dodano: Pią 13 Sie, 2010 20:19 ]
Pro Photo Tools
Geo Setter
Ślad zapisać w formacie GPX i miłej zabawy
|
|