|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - statyw Triopo
piwonia - Pią 13 Sie, 2010 Temat postu: statyw Triopo Statyw Triopo, ktoś ma, używał?
To jakaś nowość na rynku?
Dla niewiedzących o czym piszę link
W specyfikacji jest napisane, że można go obrócić, tzn. nóżki o 180stopni.
Przydatna rzecz nie sądzicie?
Foreigner - Wto 17 Sie, 2010
Witam. Dołączę się do pytania. Czy ktoś używał statywu tej marki?
Potrzebuje jakiegoś statywu do mojego Nikona D5000 i zastanawiam się nad dwoma zestawami.
1. Triopo
2. Induro
Czy ktoś może używał statywów Induro? W necie nigdzie nie ma informacji o tych dwóch markach. Czekam na jakieś opinie bo chce coś z tego kupić.
Wujek_Pstrykacz - Wto 17 Sie, 2010
Co to za wynalazki?
zug - Wto 17 Sie, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Co to za wynalazki? |
to takie nowe z tych szpanerskich
pro_fill - Sro 18 Sie, 2010 Temat postu: Re: statyw Triopo
piwonia napisał/a: | W specyfikacji jest napisane, że można go obrócić, tzn. nóżki o 180stopni.
Przydatna rzecz nie sądzicie? |
nic nowego - nie twierdzę, że hama jest lepsza, ale ktoś wcześniej już to zastosował
Kod: | http://www.hama.pl/portal/articleId*176621/action*2563/searchMode*1/bySearch*statywe
http://www.hama.pl/portal/articleId*176621/action*2563 |
cena podobna a na rynku od dłuższego czasu
piwonia - Sro 18 Sie, 2010
Pojawiła sie trochę bardziej obszerna notka o tych statywach http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11336
Ciekawa jestem kiedy opublikuja pierwszy test.
Ale jeśli nie sprawdzimy na własnej skórze to i tak się nie dowiemy jak jest w rzeczywistości.
Na pierwszy rzut oka wydaje się ok, i to nawet bardzo.
kozidron - Sro 18 Sie, 2010
Foreigner napisał/a: | Potrzebuje jakiegoś statywu do mojego Nikona D5000 i zastanawiam się nad dwoma zestawami.
1. Triopo
2. Induro |
zawsze jestem pod wrażeniem jak cena jest przekreślona z 599 i podana nowa rewelacyjnie niska 199 ....moim zdaniem nawet jak na taką meduzę cena jest za mało promocyjna
zug - Sro 18 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Ale jeśli nie sprawdzimy na własnej skórze to i tak się nie dowiemy jak jest w rzeczywistości. |
Foreigner - Sro 18 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Ale jeśli nie sprawdzimy na własnej skórze to i tak się nie dowiemy jak jest w rzeczywistości. |
Coś czuję, że będę niedługo testować ten sprzęt chociaż nie jestem znawcą statywów. Bardziej się skłaniam ku temu statywowi bo wydaje mi się fajniejszy i stabilniejszy niż Induro.
kozidron napisał/a: | zawsze jestem pod wrażeniem jak cena jest przekreślona z 599 i podana nowa rewelacyjnie niska 199 ....moim zdaniem nawet jak na taką meduzę cena jest za mało promocyjna |
Cena niby przedpromocyjna jest kosmiczna. Taki zestaw może kosztować max 300zł.
piwonia - Czw 19 Sie, 2010
To jak ten statyw przetestujesz to daj znać, albo gdy znajdziesz test tych statywów Triopo to też wklej link.
A orientujecie się czy tylko w foto-tipie można te trójnogi kupić czy jeszcze gdzieś?
Foreigner - Czw 19 Sie, 2010
piwonia napisał/a: |
A orientujecie się czy tylko w foto-tipie można te trójnogi kupić czy jeszcze gdzieś? |
Jeszcze znalazlem tutaj i chyba z tego sklepu wezmę ten zestaw co napisałem wcześniej.
piwonia - Wto 24 Sie, 2010
Oj, chyba nie zamówisz z tego sklepu, bo jego strona jest zainfekowana i zbanowana. Jeśli chcesz koniecznie Triopo to musisz w takim razie zamówić w foto-tipie, bo nigdzie indziej ich nie dostaniesz... wiem, bo sprawdzałam
MasterB - Wto 24 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Oj, chyba nie zamówisz z tego sklepu, bo jego strona jest zainfekowana i zbanowana. |
Jestem zaintrygowany... Z tego co widzę to strona śmiga jak należy.
Foreigner - Wto 24 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Oj, chyba nie zamówisz z tego sklepu, bo jego strona jest zainfekowana i zbanowana. Jeśli chcesz koniecznie Triopo to musisz w takim razie zamówić w foto-tipie, bo nigdzie indziej ich nie dostaniesz... wiem, bo sprawdzałam |
Zamówiłem już z foto-tipu bo niestety fotozakupy.pl miały długi czas oczekiwania, a wyjeżdżam i zależało mi na czasie.
Ogólnie nie polecam sklepu foto-tip (są niesłowni).
Statyw leży w domu, więc jak wrócę z delegacji to może przed wyjazdem zdążę zdać krótką relacje co i jak.
darekf - Sro 25 Sie, 2010
Foreigner napisał/a: |
Ogólnie nie polecam sklepu foto-tip (są niesłowni).
|
Jakieś złe doświadczenia z nimi? Możesz parę słów?
Statyw leży w domu, więc jak wrócę z delegacji to może przed wyjazdem zdążę zdać krótką relacje co i jak. |
Bardzo proszę, bo sam się nad Triopo poważnie zastanawiam. Który model nóg i głowicy kupiłeś?
Foreigner - Sro 25 Sie, 2010
darekf napisał/a: | Jakieś złe doświadczenia z nimi? Możesz parę słów? |
Od godziny 9 dzwoniłem i dopiero ok 11 ktoś raczył odebrać. Spytałem się czy jeśli zamówię statyw dziś to wyślą mi kurierem bo zależy mi na czasie to facet obiecał, że jak zamówię do 16 to na pewno dziś wyślą, więc zamówiłem od razu a oni olali sprawę i nie wysłali. Zadzwoniłem w poniedziałek, opieprzyłem i dopiero facet mi mówi, że już wysyła zamówienie do realizacji, więc stwierdzam, że są niesłowni i więcej od nich nic nie kupie.
darekf napisał/a: | Bardzo proszę, bo sam się nad Triopo poważnie zastanawiam. Który model nóg i głowicy kupiłeś? |
Statyw odbiorę dopiero w czwartek a w piątek wieczorem wyjeżdżam, ale może zdam krótką relację, ale ostrzegam nie jestem fachowcem i nie miałem do czynienia ze statywami aż tak
piwonia - Sro 25 Sie, 2010
MasterB napisał/a: | piwonia napisał/a: | Oj, chyba nie zamówisz z tego sklepu, bo jego strona jest zainfekowana i zbanowana. |
Jestem zaintrygowany... Z tego co widzę to strona śmiga jak należy. |
o, bo to zależy przez jaki link wchodzisz.
Jeżeli wejdziesz przez odnośnik który podał Foreigner pod słowem 'tutaj' to zobaczysz o co mi chodzi
MasterB - Sro 25 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Jeżeli wejdziesz przez odnośnik który podał Foreigner pod słowem 'tutaj' to zobaczysz o co mi chodzi |
No wszedłem i wszystko działa jak należy. Chyba masz zainstalowany jakiś nadgorliwy programik antywirusowy...
Foreigner - Sro 25 Sie, 2010
piwonia napisał/a: | Jeżeli wejdziesz przez odnośnik który podał Foreigner pod słowem 'tutaj' to zobaczysz o co mi chodzi |
U mnie też działa bez problemu
PS. darekf kupiłem ten zestaw co podałem link w moim pierwszym poście
FuzBal - Czw 26 Sie, 2010
jak dojdzie to zdaj relacje jak z jakoscia wykonania itd itp bo sam sie zastanawiam nad triopo
Foreigner - Czw 26 Sie, 2010
No ok dziś rozpakowałem to cudo i mogę coś napisać, ale zaznaczam, że nie jestem jakimś znawcą i to jest moja subiektywna ocena
1. Pokrowiec dobrze wykonany, szwy w miarę starannie wykonane, ma krótką rączkę i pasek na ramię. Uchwyty do paska są metalowe, więc raczej nie pękną z zużycia. Mnie drażni trochę logo, jest czarno białe i wygląda tandetnie. W środku pokrowca jest jeszcze mała kieszonka na zamek.
2. Statyw na pierwszy rzut oka bardzo dobrze wygląda, nóżki masywne i stabilne. Oglądałem rożne statywy w sklepach za ok 100-150zł tj. Hamy czy Velbony CX-440, DF-50 itp. i ten statyw wygląda o wiele lepiej.
3. Ma 3 sekcje nóg, zaciski plastikowe, ale dobrze wykonane.
4. Końcówki nóżek bardzo fajne, mają metalowe końcówki na miękkie podłoże, a jak podłoże jest śliskie bardzo łatwo można wykręcić i postawić na gumowych stopkach.
5. Kolumna centralna wysuwa się ok. 20cm i na najwyższym położeniu jest bardzo sztywna, nie buja się.
6. Kolumnę centralną, żeby zamontować w pozycji odwrotnej trochę trzeba się nakręcić, ale po zamocowaniu aparatu trzyma się sztywno i stabilnie.
7. Maksymalnie rozłożony statyw (razem z kolumną centralna) trzyma mój aparat stabilnie (Nikon D500 + 18-105) - warunki domowe czyli bez wiatru.
8. Głowica ładnie się się obraca, posiada poziomicę i zabezpieczenie przeciw wypadnięciu szybko złączki. Dodatkowo w zestawie jest futerał ładny niebieski na głowicę.
Na razie mam takie spostrzeżenia. Jutro w nocy wyjeżdżam na wakacje i potestuje trochę statyw, po powrocie może uda mi się parę uwag dodać do tych wyżej.
Jak macie jakieś pytania to śmiało zadawać, jak zdążę odpowiem przed wyjazdem.
darekf - Pią 27 Sie, 2010
Dzięki za pierwsze spostrzeżenia! Jaką masz głowicę, bo w tym linku co podałeś są tylko nogi MT-228? Jak z poziomicą to chyba KJ-1, prawda?
Przyjemnego wyjazdu życzę
Foreigner - Pią 27 Sie, 2010
darekf napisał/a: | Dzięki za pierwsze spostrzeżenia! Jaką masz głowicę, bo w tym linku co podałeś są tylko nogi MT-228? Jak z poziomicą to chyba KJ-1, prawda? |
Coś słabo sprawdzałeś bo mój link jest do zestawu, który zamówiłem
klik
piwonia - Wto 31 Sie, 2010
Pierwsza konkretna opinia na temat statywów Triopo jakie przeczytałam, bo z pierwszej ręki
A powiedz mi jak szybko dostałeś ten statyw do domu? Ile zajęła przesyłka z Foto-Tipa do ciebie?
Też myślę nad zakupem tego statywu, a nie ukrywam, że bedę chciała, żeby błyskawicznie mi przyszedł do domu.
stefanio - Wto 31 Sie, 2010
Wczoraj znalazłem test statywu Triopo na portalu gfoto.pl link: http://gfoto.pl/News/Article325.aspx
Testowali model GT-228C Traveler opinie są raczej pozytywne, może warto się zainteresować tymi nowymi statywami. Może to być ciekawa alternatywa dla droższych Manfrotto czy chociażby Benro
piwonia - Pon 20 Wrz, 2010
Ba, pewnie, że warto zainteresować się tymi statywami.
Coraz więcej pochlebnych opinii się na ich temat pojawia.
A ten test czy opis, bardzo przydatna rzecz. Na pewno wielu niezdecydowanym pomoże w zakupie. Dzieki za link
hijax_pl - Pon 20 Wrz, 2010
A jak z tym luzem kolumny centralnej? Jest?
Poza tym wygląda jak chińska podróba Gitzo.
login_87 - Pon 22 Lis, 2010
Jutro w nocy wyjeżdżam na wakacje i potestuje trochę statyw, po powrocie może uda mi się parę uwag dodać do tych wyżej.
Jak macie jakieś pytania to śmiało zadawać. |
I jakies nowe spostrzezenia i uwagi dotyczace triopo??
Moze ktos jeszcze posiada?
Sunders - Pon 22 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | wygląda jak chińska podróba Gitzo. |
Odnoszę wrażenie, że to jest podróbka gitzo.
Pytanie-na ile solidnie wykonana
piwonia napisał/a: | orientujecie się czy tylko w foto-tipie można te trójnogi kupić czy jeszcze gdzieś? |
Są jeszcze tutaj:
http://www.foto-ivy.pl/in...emart&Itemid=64
zwirek210 - Wto 23 Lis, 2010
Nie miałem statywu Tripo w rekach wiec nie chciał bym go oceniać. Jednak teraz postanowiłem kupic cos porządnego bo mam juz dość kiczowatych statywów. Miałem juz kilka modeli Velbona czy tez Hamy. Musze powiedzieć ze w porównaniu z manfrotto to różnica jest wielka. Wiec ludziom którzy nie lubią kompromisów radze zakupić manfrotto. W innym przypadku zaoszczędzicie pieniądze ale nie wiem czy nerwy. Wczoraj testowałem sobie 190xprob i 055 xprob no i rewelacja. Tylko sam mam dylemat co wybrac. Cena nie ważna. 055 jest sztywniejszy ale i cięższy ale z drugi9ej strony nie wiem czy 190 wystarczy pod D700.
hijax_pl - Wto 23 Lis, 2010
zwirek210 napisał/a: | Wczoraj testowałem sobie 190xprob i 055 xprob |
zwirek210 napisał/a: | 055 jest sztywniejszy ale i cięższy ale z drugi9ej strony nie wiem czy 190 wystarczy pod D700. | To idź testować jeszcze raz, ale z aparatem i obiektywem najcięższym
Miałem 055XPROB i nie mogę na niego narzekać. D700 z 105VR i lampami SB900/SB-R1 utrzymał bez problemu. Czy 190XPROB utrzyma też? Pewnie też, ale nie sprawdzałem nigdy więc nie wiem
Tyle, że nogi to nie wszystko. To głowica będzie przejmować większość sił skośnych. Co Ci po stabilnych nogach gdy aparat Ci "opada"?
Wujek_Pstrykacz - Wto 23 Lis, 2010
zwirek210 napisał/a: | Wczoraj testowałem sobie 190xprob i 055 xprob no i rewelacja |
Rewelacja to może w stosunku do wspomnianych Velbonów lub/i Hamy. Weź porównaj do niektórych modeli np. Benro w podobnej cenie - zmienisz wtedy zdanie.
O statywach za parenascie stówek nie wspominam - inna liga
Wujek_Pstrykacz Trochę mnie zaskoczyłes z tym Benro zawsze myślałem że to liga niżej niż Manfrotto. Co do wyżeszej półki to miałem przyjemnośc bawić sie Gitzo no i tu była rewelka.
hijax_plDzięki za info też myślę wziąśc 055 z głowica 808 RC tylko troche ciężki jest ten sprzęt i juz nie zabiore go ze soba w góry
Manfrotto to już nie jest super liga, a te Benro co oglądałem były naprawdę niezłe, nawet miałem ochotę na jakiegoś carbona tej firmy.
zwirek210 napisał/a: | Dzięki za info też myślę wziąśc 055 z głowica 808 RC tylko troche ciężki jest ten sprzęt i juz nie zabiore go ze soba w góry | Noooo.. to już wiesz dlaczego napisałem "miałem"
Ja też kiedyś nosiłem w góry 055 z głowicą, teraz mam więcej jak połowe lżej, 200% stabilniej i do tego 2/3 gabarytowo mniej.
Usjwo - Wto 23 Lis, 2010
Ja zanabylem taki Benro, a poszedlem po Velbona. Jednak konfrontacja pokazala prawde...
No tak ale jak bawiłem sie głowca 804 rc a 808 rc to poprostu różnica była niesamowita na korzyśc 808 wsyztsko delikatnie płynnie bezproblemowo. Tylko zastanaiwam sie czy jest sens brac 808 rc na nogi 190 xprob. Musze jeszcze popatrzec na ten statywy Benro Carbonowe. Wiem ze jest to bardzo wytrzymałe włókno ale pytanie czy poprzez niska wage nie tracę na stabilności statywu ? Bo jak nie to wole wydac 100 więcej i wziąsc coś z włókna bo są naprawdę lekkie.
zwirek210 napisał/a: | pytanie czy poprzez niska wage nie tracę na stabilności statywu ? |
Nie mam pojęcia. Na mój statyw ważący 1,4kg wrzucam nieraz i 4kg (a mogę ponoć nawet 12kg) i jest stabilnie. zwirek210 napisał/a: | Bo jak nie to wole wydac 100 więcej i wziąsc coś z włókna bo są naprawdę lekkie. | Jeśli różnica między alu a carbon jest tylko 100zł to jest to baaardzo podejrzane
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
zwirek210, Frotka 190 będzie ok, jeśli nie będziesz wysuwał kolumny. Jak wysuniesz, będzie się lekko gibać. Jeśli z 24-70 to luz, nie będzie to gibanie, które zepsuje Ci zdjęcia, pamiętaj tylko o wstępnym podniesieniu lustra na jakieś 2sek przed zdjęciem. 808RC4 to kloc, którego nosić raczej nie będziesz chciał Mówię to jako posiadacz tej głowicy, już tylko posiadacz, nie użytkownik
Sunders - Wto 23 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Jeśli różnica między alu a carbon jest tylko 100zł to jest to baaardzo podejrzane |
Czy nadal "mowa jest" o sprzęcie Manfrotto?
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
Sunders napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Jeśli różnica między alu a carbon jest tylko 100zł to jest to baaardzo podejrzane |
Czy nadal "mowa jest" o sprzęcie Manfrotto? |
Nie, alufrotka kontra benrokoks
Przynajmniej tak wywnioskowałem z kontekstu.
dr11 napisał/a: | alufrotka kontra benrokoks |
Tak.
zwirek210 - Sro 24 Lis, 2010
Niestety przejrzałem ceny hijax_pl masz racje różnica jest znacznie większa niż 100 zł pomiedzy carbon a zwykłymi. Także chyba wezme 190 xprob i 804 Rc a kasa która zostanie pójdzie na monopoda
Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Lis, 2010
http://www.foto-net.pl/sk...ro-C-058M8.html
cena jeszcze nie przeraża, a jest to propozycja wiele lepsza niż 190 XPROB
zwirek210 - Czw 25 Lis, 2010
No rzeczywiscie propozycja calkiem niezła. Chyba rozważe tą opcjęmusze tylko dobarc jakąś głowice generanie żeby inwestycja nie przekroczyła 1000 zł .CO i tak uważam za dużo gdyz sporadycznie korzystam ze statywu a w zasadzie nie korzystam bo mój sie nadaje do odganiania gołębi.
dr11 - Czw 25 Lis, 2010
zwirek210, może Benro B-0 z płytką. Będzie lepsza od kuli Manfrotto. Chyba, że chcesz bardzo 3D, to mogę polecić MF 460MG, 2,5kg nosi bez problemu.
zwirek210 napisał/a: | sporadycznie korzystam ze statywu | Ze stabilnym i lekkim to się zmieni, piszę to z autopsji
zwirek210 - Pią 26 Lis, 2010
Wydaje mi sie ze 3 D da mi najwięcej swobody. Z kolei 2.5 kg to chyba za mała wytrzymałość pod body D700 i 24-70 2.8
dr11 - Pią 26 Lis, 2010
d700 - 1075 g, 24-70 2.8 - 900 g. Wychodzi 2kg
Napisałem 2,5kg bo tak na oko wychodziło. Rzeczywiście jest 5d - 895 g, 100-400L - 1360 g, 580EXII - 475 g.
Aleee... Tu może być haczyk, bo 100-400 ma uchwyt statywowy, waga rozkłada się inaczej niż w przypadku dokręcania do body. Mogę dziś sprawdzić 5d + 100-400 przykręcone do 460MG za body i napisać czy głowica trzyma czy nie za bardzo.
dr11 - Wto 30 Lis, 2010
Sprawdziłem z 85L, waży kilogram Nie ma najmniejszych problemów zrobić ostre zdjęcia. Głowica trzyma pozycje, można spokojnie ją skręcić zarówno na sztywno, jak i w sposób umożliwiający przestawianie z oporem. Przykładowa fota ot tak po prostu pstryknięta, 0.6sek, spust w aparacie - bez podniesienia lustra: http://img337.imageshack....63/img2620y.jpg
|
|