|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Hybryda do 1400 zł lub lustrzanka do 2500 zł
Damaran - Pią 13 Sie, 2010 Temat postu: Hybryda do 1400 zł lub lustrzanka do 2500 zł Witam, ostatnio przy piwku wszedłem w dyskusję ze znajomymi na temat wyboru aparatu, sam używam Canona 450D praktycznie w pełni jego możliwości, ale to nie istotne. Chcieli zakupić lustrzankę w miarę przystępnej cenie, chociaż patrząc na ich styl życia zasugerowałem jednak wybór kompaktu lub hybrydy ze względu na uniwersalność, wielkość i cenę.
Zasugerowali Nikona D5000, ja jak już zaproponowałem Canona 500D, są w podobnej cenie ze standardowym obiektywem kitowym. Wg. testów jednak nagrywanie filmów w 500D jest o tyle uciążliwe że słychać podobno jak pracuje silnik autofokusa.
Z mniejszych aparatów zasugerowałem jednak wybór Canona SX20 IS, szkoda, że nie ma żadnego konkretnego testu, jednak dużo się mówi o starym jednopunktowym autofokusie. Czy mam rozumieć, że przy zdjęciu na tle wielkiego kanionu, aparat skupi się tylko na środkowym punkcie którym może okazać się widok a nie osoba na pierwszym planie + widok?
Nie jestem specjalistą dlatego za ich zgodą pytam Was, co byście polecili.
[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 14:15 ]
Ponawiam pytanie
|
|