|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony a450, a Nikon D5000
diablo62 - Nie 15 Sie, 2010 Temat postu: Sony a450, a Nikon D5000 Witam,
zastanawiam się pomiędzy pierwszą lustrzanką - Nikonem D5000, a Sony a 450. Ewentualnie biorę jeszcze pod uwagę Canona 1000d. Za sony przemawia wrażenia wizualne oraz wbudowany silnik i stabilizacja, za nikonem jakość matrycy. Przeciw alfie jakość matrycy, a Nikonowi brak silnika (nienawidzę ostrzyć manualnie).
Nastawiam się głównie na portrety ale aparat będzie też służył do robienia wszelkiego rodzaju innych zdjęć.
Pozdrawiam
Diablo62
edmun - Nie 15 Sie, 2010
diablo62 napisał/a: | a Nikonowi brak silnika (nienawidzę ostrzyć manualnie). |
to weź jeszcze raz tego Nikona do ręki i sprawdź czy faktycznie ostrzysz tylko ręcznie
komor - Nie 15 Sie, 2010
diablo62, nie wyostrzysz AF-em w przypadku najtańszej 50-tki Nikkora, więc to jest wada jak interesujesz się portretem. Z drugiej strony sprawdź ile kosztuje 50-tka do Sony i co z tego wynika dla Ciebie.
Oczywiście w większości innych obiektywów będzie działał AF i w Nikonie i w Sony. Kwestia jakie obiektywy Cię w przyszłości interesują.
diablo62 - Nie 15 Sie, 2010
Pierwszym obiektywem będzie właśnie 50/1,8 - bez względu który system wybiorę. Z tym że w nikonie właśnie pozostanie tylko manualne ostrzenie. Kolejnym obiektywem będzie jakiś telezoom, coś koło 105-300.
Sony 50mm/1,8 - 550zł, Nikkor 50mm/1,8 - 400zł. Nieduża różnica.
Oprócz tego chcę jak najszybciej dokupić w miarę tanią lampę.
SlawGaw - Nie 15 Sie, 2010
Co do matryc to bym tak nie generalizował że w D5000 jest dobra a w A450 zła. Zawsze można kupić A500, ma tę samą matrycę co D5000.
Myśląc głównie o portretach, przy tej klasie sprzętu, to rozważałbym jednak wybór między Canonem i Sony, za Canonem przemawia 85 1,8 w dobrej cenie, w Nikonie taki obiektyw tylko z ręcznym AF w D5000. Sony zapowiedziało 85 2,8 czyli ciemniej ale zapewne będzie taniej i może wystarczająco jak na amatorskie zastosowanie. Sony i Canon mają dość tanie 50 1,8, a Sony dodatkowo jasne stałki stabilizuje. Inny plus Sony to bezprzewodowe sterowanie błyskiem, lampa zewnętrzna + wbudowana, w tanich Canonach trzeba mieć co najmniej dwie zewnętrzne.
lotofag - Nie 15 Sie, 2010 Temat postu: Re: Sony a450, a Nikon D5000
diablo62 napisał/a: | Przeciw (...) Nikonowi brak silnika (nienawidzę ostrzyć manualnie). |
Tak to jest jak się ludzie naczytają o tych silnikach w korpusie i śrubokrętach, tylko nie wiedzą na co się to przekłada i w jakiej sytuacji...
Canon w żadnej puszcze nie ma silnika w korpusie, wiesz o tym? A dlaczego i co z tego wynika wiesz?
BTW, gdzie to tak się ręcznie naostrzyłeś żeby to znienawidzić?
diablo62 napisał/a: |
Nastawiam się głównie na portrety ale aparat będzie też służył do robienia wszelkiego rodzaju innych zdjęć.
|
To nastaw się głównie na zakup obiektywu do tych portretów, pucha każda się nada.
hijax_pl - Nie 15 Sie, 2010
diablo62 napisał/a: | zastanawiam się pomiędzy pierwszą lustrzanką - Nikonem D5000, a Sony a 450. Ewentualnie biorę jeszcze pod uwagę Canona 1000d |
Ewentualnie to kup Nikona D90 i będzie łokej.
komor napisał/a: | nie wyostrzysz AF-em w przypadku najtańszej 50-tki Nikkora, więc to jest wada jak interesujesz się portretem |
Zgoda. Ale nie "wyostrzy się też AFem" (i to w każdym systemie) Heliosem 44M4, który można kupić za 1/10 ceny Nikkora
SlawGaw napisał/a: | za Canonem przemawia 85 1,8 w dobrej cenie, w Nikonie taki obiektyw tylko z ręcznym AF w D5000. Sony zapowiedziało 85 2,8 |
Tak trochę to nieelegancko napisane. Porównujesz bieżącą ofertę Nikona do zapowiedzi S... To może weźmy pod uwagę zapowiadanego Nikkora AF-S 85/1,4 G
Sunders - Nie 15 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | może weźmy pod uwagę zapowiadanego Nikkora AF-S 85/1,4 G |
Wtedy ze stajni canona nalezałoby wziasc pod uwage 85L
SlawGaw - Pon 16 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | To może weźmy pod uwagę zapowiadanego Nikkora AF-S 85/1,4 G |
A od Sony CZ 85 1,4
komor - Pon 16 Sie, 2010
SlawGaw napisał/a: | . Sony zapowiedziało 85 2,8 czyli ciemniej ale zapewne będzie taniej |
Stawiam orzechy przeciw dolarom, że 85/2,8 od Sony będzie droższe od kanonierskich i nikonowskich 85/1,8. Pewnie będzie ostrzejsze, ale przecież te dość stare modele od Canona i Nikona są relatywnie tanie.
ghost - Pon 16 Sie, 2010
komor napisał/a: | SlawGaw napisał/a: | . Sony zapowiedziało 85 2,8 czyli ciemniej ale zapewne będzie taniej |
Stawiam orzechy przeciw dolarom, że 85/2,8 od Sony będzie droższe od kanonierskich i nikonowskich 85/1,8. Pewnie będzie ostrzejsze, ale przecież te dość stare modele od Canona i Nikona są relatywnie tanie. |
ile tych dolarów? kilo orzechów mam.
kozidron - Pon 16 Sie, 2010
komor napisał/a: | Stawiam orzechy przeciw dolarom, że 85/2,8 od Sony będzie droższe od kanonierskich i nikonowskich 85/1,8. Pewnie będzie ostrzejsze, ale przecież te dość stare modele od Canona i Nikona są relatywnie tanie. |
a moim zdaniem będzie na odwrót, sonowska będzie tańsza i minimalnie słabsza na 2.8 od wersji na canona i nikona ale co z tego amator i tak będzie miał powody do zadowolenia (co do jakości 85-tki sony na 2.8 informacje mam wyssane z palce i są to bezsprzecznie domysły więc proszę nie znęcajcie się bo domyślam się, że przy canonie i nikonie po domknięciu do 2.8 po prostu będzie lepiej niż na "pełnej dziurze" przy S85/2.8 ).
MC - Pon 16 Sie, 2010
komor napisał/a: | Stawiam orzechy przeciw dolarom, że 85/2,8 od Sony będzie droższe od kanonierskich i nikonowskich 85/1,8. |
Ile tych dolarów chcesz się pozbyć?
Referencyjna jest gdzieś ok. tysiąca. W sklepie drożej nie będzie.
SlawGaw - Pon 16 Sie, 2010
MC napisał/a: | Referencyjna jest gdzieś ok. tysiąca. |
Dodajmy ze złotych, nie dolarów i nie orzechów.
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Sie, 2010
komor napisał/a: | Stawiam orzechy przeciw dolarom, że 85/2,8 od Sony będzie droższe od kanonierskich i nikonowskich 85/1,8. |
Komorku, przegiąłeś z tym stwierdzeniem, ale jak na swoje światło to i tak będzie drogi, za drogi, no chyba, że go puszczą za około 700 zł.
komor - Pon 16 Sie, 2010
Ja tam widziałem 250€ street-price na Zachodzie, co na polskie ceny nie przekłada się 1:1, ale skoro piszecie, że i tak będzie tańszy to super. Mogę postawić ze dwa-trzy dolary.
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Sie, 2010
Skromnie, dwa, trzy zielone papierki, słabiutko, postaw ze setkę
diablo62 - Pon 16 Sie, 2010
Wstępnie zdecydowałem się na a450. Teraz parę dni co by się upewnić że mi się wizja twórcza nie zmieni i zakupy.
Co do silnika to wiem, że Canony zawsze mają silnik w obiektywach, więc to u nich norma. Ostrzyć, ostrzyłem manualnie na pożyczonej lustrzance oraz w kompakcie.
Co do szkła portretowego to na pewno najpierw kupię 50/1,8 gdyż kupuję droższy korpus niż zamierzałem i nie będzie mnie stać na 85/2,8.
PS: Zauważyłem że często na tym forum leci łaaadny OFFtopic.
zug - Pon 16 Sie, 2010
diablo62 napisał/a: | PS: Zauważyłem że często na tym forum leci łaaadny OFFtopic |
tak szczególnie kiedy brzy wyborze , pod uwagę jest brane Sony a reszta świata
|
|