forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - FujiFilm czy Canon?

marko330 - Nie 15 Sie, 2010
Temat postu: FujiFilm czy Canon?
Witam jestem nowym użytkownikiem jak i amatorem fotografii i zastanawiam się nad kupnem aparatu cyfrowego. Mam dwa aparaty na oku tylko nie wiem co wybrac. Pierwszym aparatem jest Canon Sx120 IS natomiast drugi to FujiFilm FinePix s1600 oba aparaty są w bardzo atrakcyjnej cenie bo okolo 650zł tylko Fuji oferuje większą ilośc pikseli (12,1) i większy zoom (x15) a canon oferuje nam 10mln pikseli i 10x zoom. No i mam dylemat bo nie wiem który z tych aparatów mam wybrac żeby spełniał moje oczekiwania a są one następujące, chciałbym aparat funkcionalny, nadajacy sie do robienia zdjęc w każdej sytuacji (imprezy, urodziny, krajobrazy itp.) Jeśli ktoś posiada któryś z tych aparatów to prosze o pomoc, podanie opini, wad i zalet z góry dziękuje.
bergercs - Nie 15 Sie, 2010

Atrakcyjne ceny tych aparatów to:
120is: 615 zł: http://www.fotobasia.pl/p...ershot-sx120-is
S1600: 562zł : http://www.ram.net.pl/pro...oducts_id=65004

marko330 - Nie 15 Sie, 2010

No moim zdaniem ceny są bardzo atrakcyjne jak na te klase aparatów, tzn. cena Fuji jest bardziej atrakcyjna ponieważ oferuje nam wiecej, lepsze parametry jak Canon (zoom, piksele, filmiki (HD), więcej trybów tematycznych) co o tym myślicie?
bieniak - Pon 16 Sie, 2010

Witam myślę że się przyda

Zdjecia z Fujifilm s1600

nie są to profesjonalne zdjęcia ale zawsze cos.

Pozdrawiam.

marko330 - Pon 16 Sie, 2010

No zdjęcia calkiem przyzwoite choc nie jest to rewelacja. Ale ja nie potrzebuje aparatu zeby kazde zdjecie moglo byc profesionalne wtedy bym sobie kupil lustrzanke. Choc czasem chciałbym zeby od czasu do czasu zdjecie wyszlo profesionalnie. 90% jakosci zdjecia calezy od fotografa od jego umiejetnosci a 10% to jest aprat o ile jest sprawny. Bieniak a ty posiadasz ten aparat ze udostepniasz mi fotki czy tylko je znalazles na internecie?

posiadam ten aparat i te zdjecia sa moje ale sie dopiero ucze wyslij mi maila to podesle Ci kilka portretow

Mój email to marko330@o2.pl a możesz mi powiedziec cos wiecej o tym aparacie?

hmmm co do aparatu to po kupnie bylem bardzo zaskoczony pozytywnie. Jedynie do czego moge sie przyczepic na tym etapie znajomosci tego aparatu to zdjecia w pomieszczeniach przy slabym oswietleniu jest ciezko cos zrobic ale od czego jest lampa.

zdjecia juz poszly

Pozdrawiam

No nie wiem mnie się wydaje ze te zdjecia nie sa zbyt wyraźne są tak jak by za mgła.

[ Dodano: Pon 16 Sie, 2010 20:00 ]
Bieniak a może udostępnisz forumowiczom jedno z zdjęc najlepiej te z napisem "Gdynia Główna" żeby mogli je ocenic.

bieniak - Wto 17 Sie, 2010

z tego co sie orientuje trzeba miec 500+ postow
hijax_pl - Wto 17 Sie, 2010

Zawsze można wkleić w jakiś serwis hostingowy: flickr, photobucket, imageshack, picasaweb itp i udostępnić link ;)
marko330 - Wto 17 Sie, 2010

O właśnie gdyby to nie był problem udostępniłbyś jakąś fotke na jakims serverze i podał link?
bieniak - Wto 17 Sie, 2010

chyba widac ;)

marko330 - Sro 18 Sie, 2010

O dzięki wielkie, może ocenicie to zdjecie??

[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 20:47 ]
Prosze oceniac zdjecie oraz jesli ktos moze powiedziec mi cos o aparacie Fujifilm FinePix s1600