|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Różnice między Sigmą 24-70/2.8 EX DG Macro a IF EX DG HSM
delek1225 - Nie 15 Sie, 2010 Temat postu: Różnice między Sigmą 24-70/2.8 EX DG Macro a IF EX DG HSM Witam moze mi ktos powiedzec co lepsze albo kto co bardziej poleca? Dodam ze mam D700 i siedze głownie w studio.
Obiektyw Sigma 24-70 F2.8 EX DG MACRO czy Sigma 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM
MM - Nie 15 Sie, 2010
Co to za wybór pomiędzy jednym badziewiem a innym badziewiem? Jak studio to mnóstwo zdjęć a to nie są profi wytrzymałe obiektywy. Jedyny plus studia to taki, że raczej nie będziesz korzystać z przysłony f/2.8 a tutaj mogła być klęska (choć D700 wieeele wybacza). Jak się ma studio to chyba wypada zainwestować w firmową optykę i mieć spokój, kompatybilność i niezawodność na lata.
delek1225 - Nie 15 Sie, 2010
Czyli co najlepiej kupic?
hijax_pl - Nie 15 Sie, 2010
Spośród delek1225 napisał/a: | Obiektyw Sigma 24-70 F2.8 EX DG MACRO czy Sigma 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM | wybrałbym.. Nikkora 24-70/2.8
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Sie, 2010
Tylko Nikkor 24-70, żadna namiastka.
komor - Pon 16 Sie, 2010
delek1225, proszę zgodnie z regulaminem nadawać jakieś sensowne tytuły tematów. Zmieniłem.
Tutejszyn - Pon 16 Sie, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Tylko Nikkor 24-70, żadna namiastka. |
Ja tam nie jestem ortodoxem. "Namiastka" wydaje mi się też nie do końca określać jakość jaką oferuje Sigma.
Zgadzam się, że profesjonaliści powinni dopinać szkła systemowe do swoich aparatów. Tylko co w takim razie mają podpinać użytkownicy aparatów Sigma? Tylko Nikkora? A może w tym przypadku jakiegoś Zuiko z przejściówką?
Wiem, nie powinienem się odzywać w tematach dotyczących profesjonalistów, ale zapowietrzyłem się lekko czytając "namiastka"..
hijax_pl - Pon 16 Sie, 2010
Tutejszyn, to są takie dywagację czy lepiej zainwestować i kupić jednego nikkora na lata czy co roku kolejnego tamrona
Jeśli pstrykamy okazjonalnie, nic nie stoi na przeszkodzie kupieniu taniej alternatywy, ale jeśli chodzi o pancerność obudowy wybór jest jak na razie jeden.
komor - Pon 16 Sie, 2010
A czemu pancerność budowy ma takie znaczenie w studio? To już prędzej gumy odłażące od Tamrona są istotne (choć w innym temacie obok można przeczytać, że od Nikkora 24-70 akurat też odłażą ). Ja bym się już jakością optyczną tych Sigm martwił a nie obudową (która w przypadku Sigm jest akurat dość pancerna). Z tego co się czyta, to ta nowsza nadal optycznie nie zachwyca. Sam znam tylko jedną osobę która tę nową Sigmę używa z Nikonem i akurat ma problemy z FF/BF przy różnych ogniskowych.
hijax_pl - Pon 16 Sie, 2010
Gumy to estetyka - mi chodzi o kręcenie ciągłe wte i wewte zoomem, pierścieniem ostrości ręcznie czy automatycznie, zdejmowaniem i zakładaniem... Pancerność w znaczeniu "trwałość". Ta wewnętrzna... Jak wiadomo plastykowe trybiki się zużywają szybciej
komor - Pon 16 Sie, 2010
hijax_pl, a to co innego.
|
|