forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Portretówka za 2000zł

Sobiech - Wto 17 Sie, 2010
Temat postu: Portretówka za 2000zł
Witam!
Mój brat, typowy laik poszedł kupić aparat. Wziął z półki pierwszy lepszy i pyta się mnie czemu on nie robi ładnych zdjęć. :D
Podszkoliłem go nieco, a że ma chłopak ciśnienie i trochę kasy chce przyspieszyć wzrost jakości swoich zdjęć przez kupno nowego szkła.

C 500D + 18-55 IS + ... ?

Zastanawiałem się czy nie polecić mu swojego Tamrona 17-50 f/2.8, lub coś podobnego. Po chwili jednak stwierdziłem że jego wymagania nie są aż tak duże i abberacja, dystorsja itp są po prostu dla niego nie istotne.
Chce mieć jasne szkło z ładnym rozmyciem, dobre do portretów w domu/plenerze.

Pierwszym moim pomysłem było coś, co uzupełni zakres KIT'owy powiedzmy do 200mm. Za bardzo nie widzę nic, poza 70-200L godnego uwagi, może wy mi podsuniecie, więc myślę dalej nad jakąś stałką.
...tylko jaką?

Doradźcie coś, proszę - ja już nie mam do niego siły :)

Sunders - Wto 17 Sie, 2010

Sobiech napisał/a:
Chce mieć jasne szkło z ładnym rozmyciem, dobre do portretów w domu/plenerze.

50/1,8+85/1,8USM
Sobiech napisał/a:
Pierwszym moim pomysłem było coś, co uzupełni zakres KIT'owy powiedzmy do 200mm. Za bardzo nie widzę nic, poza 70-200L godnego uwagi, może wy mi podsuniecie

55-250IS
:smile:

moronica - Wto 17 Sie, 2010

jesli chce cos jasnego do portetu to niech bierze jakas stalke 85mm 1.8 (canona) lub nawet 1.4 (samyanga). 70-200 f/4 jest nieco ponad budzet i przy tej przyslonie nie da mu jakichs spektakularnych rozmyc. 70-200 2.8 to juz kilkakrotnosc jego budzetu. niech sie koledzy wypowiedza nt jakosci optyki tych propozycji
Sobiech - Wto 17 Sie, 2010

55-250 wydaje się przyjemnym szkiełkiem dla nie wymagających, ale jest nieco za ciemne.

On chce pstrykać głównie w mieszkaniu, więc światła potrzeba.
Postaram się go namówić na stałkę 50 f/1.8, chociaż kręci nosem że będzie musiał się do ścian przytulać :P

A coś ewentualnie z zakresu 30-100 wymyślicie? :)

Sobiech napisał/a:
Postaram się go namówić na stałkę 50 f/1.8, chociaż kręci nosem że będzie musiał się do ścian przytulać

A coś ewentualnie z zakresu 30-100 wymyślicie?

canon 28/1,8USM lub 35/2; sigma 30/1,4

MasterB - Wto 17 Sie, 2010

Tylko że to są raczej standardowe ogniskowe na aps-c, a nie do portretów.
IMHO do portretów na cropie po pierwsze 50mm, następnie 85. 100/2 będzie za wąska.
Może by tak 60/2.8 od Canona lub Tamron 60/2? Jeśli interesuje go macro.

MasterB napisał/a:
do portretów na cropie po pierwsze 50mm, następnie 85. 100/2 będzie za wąska.
Może by tak 60/2.8 od Canona lub Tamron 60/2?

True, ale jeśli:
Sobiech napisał/a:
na stałkę 50 f/1.8, chociaż kręci nosem że będzie musiał się do ścian przytulać

to do portretów w domu musi kupić coś szerszego :smile:

MasterB - Wto 17 Sie, 2010

Sunders napisał/a:
MasterB napisał/a:
do portretów na cropie po pierwsze 50mm, następnie 85. 100/2 będzie za wąska.
Może by tak 60/2.8 od Canona lub Tamron 60/2?

True, ale jeśli:
Sobiech napisał/a:
na stałkę 50 f/1.8, chociaż kręci nosem że będzie musiał się do ścian przytulać

to do portretów w domu musi kupić coś szerszego :smile:

Widać przerysowania mu niestraszne ;)

MasterB napisał/a:
Widać przerysowania mu niestraszne

To zależy jak się będzie ustawiał między tą ścianą a portretowanymi postaciami :smile:

h.s. - Sro 18 Sie, 2010

Niech zobaczy na kicie jaka ogniskowa mu pasuje i kupi taką stalkę
maroos - Sro 18 Sie, 2010

w temacie portretówki sam zastanawiam się nad obiektywami Sigma 70 F2.8 EX DG MACRO lub Sigma 50 F1.4 EX DG HSM- oba ok 2000 PLNów
Sunders - Czw 19 Sie, 2010

maroos, nie ma co się zastanawiać, z podanych przez Ciebie dwóch obiektywów do portretu zdecydowanie lepiej nadaje się ten drugi/50/1,4/ :smile:
szimek - Nie 29 Sie, 2010

Witam,

mam podobny aparat (550D) i problem, tylko fundusze troche mniejsze (ok 1500zl). Zastanawiam sie miedzy Canon 50/1.4 i Tamron 28-75/2.8, ktore sa w podobnej cenie. Poczatkowo bylem zdecydowany na Canon'a, ale nie wiem kiedy bedzie mnie stac na kolejny obiektyw, a Tamron jest jednak troche bardziej uniwersalny (choc z drugiej strony wciaz mam kita).

komor - Pon 30 Sie, 2010

W portrecie może więcej frajdy dać Ci 50/1,4, ze względu na możliwość zabawy małą głębią. Natomiast 28-75 niewątpliwie jest bardziej uniwersalny, zarówno przy portrecie jak i w innych zastosowaniach. Decyduj co Cię bardziej kręci. :) Jeśli nie wiesz czego się spodziewać od tych szkieł (pod względem pomysłów na obrazki, a nie pod względem jakości) to przejrzyj odpowiednie tagi/grupy na Flickerze lub na Pixel-Peeper.
oranżewski - Pon 30 Sie, 2010

ja mimo wszystko polecam 50/1.8. po prostu trzeba go mieć. spokojowo można go używać na 1.8. po prostu ekstra.
komor - Pon 30 Sie, 2010

Racja, nawet jak ktoś się nie zdecyduje na zainwestowanie większej gotówki w 50/1.4 czy inną „prawdziwą” stałkę to zawsze warto mieć 50/1,8, w systemie Canona jest tak tania, że warto zaryzykować, żeby się przekonać ktoś lubi.
oranżewski - Pon 30 Sie, 2010

komor napisał/a:
zainwestowanie większej gotówki w 50/1.4 czy inną „prawdziwą” stałkę
50/1.8 jest także jak najbardziej "prawdziwą" stałką, często przez wszystkich niedocenianą, o bardzo dobrej jakości obrazu, za śmieszne pieniądze. można czepiać się jakości wykonania, ale czy to naprawdę przeszkadza w zrobieniu dobrego zdjęcia?
komor napisał/a:
warto zaryzykować
warto, bo ryzykując kupno 50/1.8 nic nie ryzykujesz!

:mrgreen:
;)

komor - Pon 30 Sie, 2010

tomaszewski, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mam tego plasticzaka i go chwalę, ale trzeba sobie też zdawać sprawę z jego wad. Słaba budowa przeszkodzi Ci w zrobieniu dobrego zdjęcia jeśli obiektyw się uszkodzi lub zużyje, co się zdarza. Poza tym, jak parę razy już pisałem, uzyskanie ostrych obrazów z dalszych odległości, szczególnie w niskiej temperaturze, bywa problematyczne. Do portretu i bliży/detalu – polecam. Do krajobrazu – niekoniecznie, chyba, że statyw i/lub Live View pomoże, ja w sumie dawno już nie próbowałem z tym szkłem takich rzeczy.
MasterB - Pon 30 Sie, 2010

komor napisał/a:
Poza tym, jak parę razy już pisałem, uzyskanie ostrych obrazów z dalszych odległości, szczególnie w niskiej temperaturze, bywa problematyczne.

To jest chyba główna wada tego obiektywu... Jest mocno "niezdecydowany" i blisko nieskończoności AF skacze w przód i tył na tyle dużo że zdjęcia wychodzą nieostre. Alternatywą byłoby ostrzenie ręczne, ale niestety namiastka pierścienia ustawiania ostrości skutecznie w tym przeszkadza :wink:
Optycznie jak na taką cenę to jest perełka... Po ponad dwóch latach obudowa i mechanizmy trzymają się dobrze ale czuję że pierwszy lepszy upadek i po wszystkim :)

mavierk - Pon 30 Sie, 2010

Chcemy porządne szkło portretowe - Canon 85/1.8 i wyjście na dwór, czy do jakiś galerii, czegoś troszkę bardziej przestrzennego :)

A tak to portretówka za 2000zł do mieszkań - kupujesz 35/2 czy 30/1.4 do domu - nic Ci po rozmyciu tła, więc kit zrobi mniej więcej to samo - po co marnować kasę?

Inna sprawa to kupno szkła 50mm, wtedy Sigma 50/1.4 mogłaby się przydać, na dworze nawet dość rozmywać tło, a w mieszkaniu odcinać oczy od reszty świata.

Ale i tak każdy obiektyw będzie tylko półśrodkiem, kompromisem pomiędzy wygodnictwem a jakością oferowanych efektów - warto kupić 85 i się nauczyć tego szkła, zwłaszcza do aps-c :)

jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

mavierk napisał/a:
warto kupić 85 i się nauczyć tego szkła, zwłaszcza do aps-c :)
Z tym "zwłaszcza" kompletnie się nie zgadzam.
Usjwo - Wto 31 Sie, 2010

85 to sie nadaje ale na zewnatrz, albo do zdjec oka :mrgreen:
Jak dla mie to nawet 50mm w domu (standardowym, nie przestrzennych palacach) to i tak za wasko. Portret da sie zrobic, ale do troche szerszego (nie tylko glowa) to potrzeba 30mm. To dotyczy APS-C, dla FF pewnie 85 i 50 bedzie akurat.

[ Dodano: Wto 31 Sie, 2010 10:35 ]
Co do porownania 50f/1.8 i 50f/1.4 to najwazniejsza roznica to budowa obiektywu i nastawianie ostrosci (zarowno w auto jak i manualu). Tu 1.4 miazdzy 1.8. Jakoscia zdjec nie roznia sie drastyczine, powiedzialbym ze przy malych przeslonach do 4.0 lepszy jest 1.4, powyzej chyba odwrotnie. Jak z kasa krucho to nie widze sensu kupowania 1.4. Jak jest troche kasy to warto dolozyc ze wzgledu na mechanike no i troche lepsze swiatlo. Moje porownanie jest organoleptyczne, poniewaz na obecna chwile posiadam obydwa :mrgreen: (i chyba tak zostanie bo przy takich cenach nikt nie kupi uzywanego :razz: )