forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Kamera do ujęć motoryzacyjnych

marcinos20 - Wto 17 Sie, 2010
Temat postu: Kamera do ujęć motoryzacyjnych
Ostatnio postanowiłem zakupić kamerę za swoje ciężko zarobione pieniądze :smile:

Kwota jaką mam do wydania to 1400 zł

Bardzo lubię tworzyć filmy i montować je w programie Sony Vegas. Do tej pory używałem zwykłego kompaktu firmy Nikon ale fotografia mnie nie wciągnęła dlatego postanowiłem, że zakupię kamerę aby tworzyć filmy lepszej jakości i rozwijać swoje umiejętności

Interesuję się motoryzacją, a kamera służyłaby do kręcenia imprez, zlotów, rajdów itp.

Ostatnio przejrzałem masę stron internetowych w poszukiwaniu odpowiedniego modelu. Jedyny jaki do tej pory przykuł moją uwagę to JVC GZ-HM335

Czytałem wiele pozytywnych opinii na temat tej kamery ale nie chce opierać swojej decyzji z zakupem tylko na tych opiniach dlatego chciałbym abyście mi doradzili, napisali czy ta kamera warta jest uwagi ? A może jest coś lepszego w tej cenie ? Bardzo proszę Was o pomoc

Pozdrawiam
Marcin

Baku - Sro 18 Sie, 2010

A jakie konkretnie cechy tej kamery przykuły Twoją uwagę? (poza ceną rzec jasna)...
marcinos20 - Sro 18 Sie, 2010

W kamerze zainteresowała mnie głównie jakość obrazu. Zależy mi na dobrej stabilizacji, jakości obrazu i możliwości późniejszej obróbki video w takim programie jak sony vegas

Mógłbym nawet dopłacić te 200 zł aby mieć tylko pewność, że kupiony sprzęt nie okaże się niewypałem

Doczytałem się gdzieś na tym forum i pewna osoba polecała kamerę Panasonica HDC-SD60

Mam już mętlik w głowie od tych wszystkich parametrów i modeli kamer :zalamany:

Baku - Sro 18 Sie, 2010

A próbowałeś swoich sił z JVC (pod kątem obsługi)? Ja próbowałem i poległem, dlatego raczej odradzam tą firmę.

Panasonic HDC-SD60 -- mogę z czystym sumieniem polecić. Właściwie to nie ma się nad czym zastanawiać. Widzę, że jest gdzieś za 1666 zł, w Komputroniku za 1680 zł...

marcinos20 - Sro 18 Sie, 2010

Jak do tej pory nie miałem do czynienia z żadną kamerą Full HD dlatego kieruję się opiniami i ocenami.

Kamera jest na karty SD, ale jak wygląda od strony technicznej przesyłanie filmu na dysk komputera ? Czy trzeba przed obróbką konwertować pliki ?

Jeżeli polecasz mi z czystym sumieniem kamerę to przejdę się do sklepu w moim mieście i porównam ceny, ale boję się trochę zakupu przez internet, wolę obejrzeć, "pomacać" itd :grin:

Baku - Czw 19 Sie, 2010

Tak zawsze jest lepiej. Najpierw zapoznać się ze sprzętem osobiście a później ewentualnie kupować przez internet.

Co do zgrywania filmów z kart SD to właśnie wygoda (i brak konieczności konwersji) jest podstawową zaletą. Do przesyłu wystarczy czytnik, sama kamera też się nada.

marcinos20 - Czw 19 Sie, 2010

Jeszcze tylko małe pytanko mam do Ciebie

Czy aby zakupić statyw do tej kamery musi być on kompatybilny z kamerą ? Jak to jest ? Chciałem od razu zakupić tani statyw ale nie mam pojęcia czy zakupiony statyw pasowałby do kamery.

Z góry dzięki za wszystkie rady
Pozdrawiam

Baku - Pią 20 Sie, 2010

Kamera ma od spodu taką gwintowaną dziurkę... Przykręcasz tam stopkę od statywu i po bólu. Dziurka jest taka sama jak w aparatach, więc każdy statyw będzie pasował. I ten za 50 i ten za 3000.