|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - M42 - róznice w Heliosach 44
rdcom - Sro 18 Sie, 2010 Temat postu: M42 - róznice w Heliosach 44 Przymierzam się do zakupu obiektywu Helios z zamiarem wykorzystania do makro.
Spotkałem się z różnymi oznaczeniami tych obiektywów może ktoś wie jakie są różnice między nimi:
np
Helios 44-2
Helios 44-3
Helios 44-6
co jeszcze będę potrzebował żeby rozpocząć zabawę w makro?
hijax_pl - Sro 18 Sie, 2010
Tu masz opisy wszystkich modeli http://www.zenitcamera.co.../helios-44.html
Generalnie to im wyższy numerek to nowszy model, teoretycznie ostrzejszy, mniej aberrujący, wyższe modele to też MC.
A jak chcesz wykorzystać ten obiektyw do macro? Mieszek? Odwrotne mocowanie na kicie?
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Mieszka nie biorę pod uwagę. Dopiero się rozglądam nie mam pojęcia jak można wykorzystać taki obiektyw do makro. Podobno można również zastosować go do portretów?
A jakim korpusem dysponujesz?
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Nikon D5000
Do nikona potrzeba używać adaptera M42 z soczewką korygującą o ile chcesz mieć ostrość na nieskończoności. Po drugie przy nikonach z amatorskiej półki z manualnymi szkłami nie będziesz miał światłomierza. Czyli wszystko manualnie i ocena ekspozycji z histogramu lub zewnętrzny światłomierz albo Sunny/16...
Oczywiście są adaptery z soczewką i CPU, tyle że ich koszt + same szkiełko.. No nie wiem, jak miałbym mieć MF to wolałbym dopłacić troszkę i kupić nikkora 50/1.8.
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
czyli nici z tego pomysłu.
Tym chyba makro nie zrobię nikkor 50/1.8 oczywiście będzie to AF tylko czyli ostrość ręcznie
No nie do końca. Sam Helios do makro to za mało... Ale jak przykręcisz odwrotnie na kitowy obiektyw, będzie już zacnie... A właśnie - jaki masz obiektyw do tego D5000?
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Posiadam 2 obiektywy:
N18-105VR
N70-300VR
tylko jak tego Heliosa przypiąć do kita?
To jak się chcesz bawić w makro to polecam na 70-300 założyć raynoxa-250...
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Ranox to chyba większy koszt a ja chciałem spróbować jak mnie wciągnie to później konkretny obiektyw do Makro bym zakupił może jakąś używkę.
Wracając do tego Heliosa to jak go podpiąć i czy każdy Helios ma przełącznik A/M oraz przycisk przysłony
Heliosa najlepiej nakręcić odwrotnie (mordkami do siebie) na nikkora.. Poprzez pierścień do odwrotnego mocowania np 67/55.
Następnie najlepiej ustawić ogniskową gdzieś powyżej 100mm (aby zminimalizować winietę, otworzyć przysłona Heliosa na maksa i już.. W takiej konfiguracji Helios będzie takim Raynoxem..
mavierk - Sro 18 Sie, 2010
rdcom napisał/a: | Ranox to chyba większy koszt a ja chciałem spróbować jak mnie wciągnie to później konkretny obiektyw do Makro bym zakupił może jakąś używkę. | niby większy koszt, ale jakże opłacalny, bawiłem się takim zestawem, jak masz Ty + heliosem i na prawdę - nie opłaca się (daje on około 20 dioptrii, co powoduje, że sprzęt ostrzy na odległość 5-7cm od soczewki obiektywu, głębia mikroskopijna, wielka winieta).
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
mavierk napisał/a: | rdcom napisał/a: | Ranox to chyba większy koszt a ja chciałem spróbować jak mnie wciągnie to później konkretny obiektyw do Makro bym zakupił może jakąś używkę. | niby większy koszt, ale jakże opłacalny, bawiłem się takim zestawem, jak masz Ty + heliosem i na prawdę - nie opłaca się (daje on około 20 dioptrii, co powoduje, że sprzęt ostrzy na odległość 5-7cm od soczewki obiektywu, głębia mikroskopijna, wielka winieta). |
czyli z Raynoxem zdjęcia będą super?
zug - Sro 18 Sie, 2010
rdcom napisał/a: | czyli z Raynoxem zdjęcia będą super? |
mogą być super
zobacz galerię Rafala z tego forum http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=6680
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Faktycznie zdjęcia w galerii super
Monastor - Sro 18 Sie, 2010
rdcom, to ja jeszcze dopiszę, że te zdjęcia są robione kompaktem Sony DSC H7 z dopiętym wspomnianym raynoxem. Powiedzmy, że efekty uzyskane przy pomocy lustra Nikona z obiektywem 70-300 mm będą od tego odbiegały
Ten Raynox to spoko rzecz, ale przykład może nie najtrafniejszy. Choć zdjęcia Rafała oczywiście są bardzo dobre.
rdcom - Sro 18 Sie, 2010
Monastor napisał/a: | rdcom, to ja jeszcze dopiszę, że te zdjęcia są robione kompaktem Sony DSC H7 z dopiętym wspomnianym raynoxem. Powiedzmy, że efekty uzyskane przy pomocy lustra Nikona z obiektywem 70-300 mm będą od tego odbiegały |
Będą gorsze czy może lepsze?
Monastor - Sro 18 Sie, 2010
rdcom, nie będzie tak łatwo o uzyskanie dużej głębi ostrości i trzeba będzie mocno domykać przysłonę oraz staranniej dbać o to jak obiekt się w tej głębi układa. Nie będzie gorzej ani lepiej, tylko inaczej. Może trochę trudniej.
zug - Sro 18 Sie, 2010
rdcom napisał/a: | Będą gorsze czy może lepsze? |
na początku pewnie gorsze a później coraz lepsze
MasterB - Sro 18 Sie, 2010
rdcom napisał/a: | Wracając do tego Heliosa to jak go podpiąć i czy każdy Helios ma przełącznik A/M oraz przycisk przysłony |
Nie każdy, 44-2 ma przełącznik, natomiast 44-4 już nie. Oczywiście zawsze można odkręcić dupkę obiektywu i zablokować dowolnego heliosa w trybie manualnym
Najlepsze efekty makro z heliosem miałem poprzez pierścienie pośrednie.
rdcom - Czw 19 Sie, 2010
MasterB napisał/a: | rdcom napisał/a: | Wracając do tego Heliosa to jak go podpiąć i czy każdy Helios ma przełącznik A/M oraz przycisk przysłony |
Nie każdy, 44-2 ma przełącznik, natomiast 44-4 już nie. Oczywiście zawsze można odkręcić dupkę obiektywu i zablokować dowolnego heliosa w trybie manualnym
Najlepsze efekty makro z heliosem miałem poprzez pierścienie pośrednie. |
jakich pierścieni używałeś? jakiego producenta?
MasterB - Czw 19 Sie, 2010
Hmmm, takich starych, radzieckich
Dokładnie takich:
http://allegro.pl/item119...2_3_sztuki.html
rdcom - Czw 19 Sie, 2010
a czy aparat z tym obiektywem potrafi zmierzyć światło?
MasterB - Czw 19 Sie, 2010
A... To już pytanie do kogoś obeznanego w Nikonach
Gdybyś miał słuszniejszy system to nie byłoby problemu
komor - Pią 20 Sie, 2010
rdcom, już wcześniej odpowiedział Ci kolega hijax_pl:
hijax_pl napisał/a: | Po drugie przy nikonach z amatorskiej półki z manualnymi szkłami nie będziesz miał światłomierza. Czyli wszystko manualnie i ocena ekspozycji z histogramu lub zewnętrzny światłomierz albo Sunny/16... |
pawulon - Nie 24 Paź, 2010 Temat postu: Helios 44 jak złożyć? Ja mam Heliosa 44M bez żadnej cyferki i on wydaje się nowszy od tych z cyferkami.
Mam taki problem, że go rozebrałem i nie potrafię go złożyć tak, żeby pierścień ostrości chodził poprawnie. czy ktoś potrafi złożyć ten egzemplarz?
tot1977 - Pią 12 Lis, 2010
rdcom napisał/a: | Mieszka nie biorę pod uwagę. Dopiero się rozglądam nie mam pojęcia jak można wykorzystać taki obiektyw do makro. Podobno można również zastosować go do portretów? |
Witam.
Posiadam Nikona D5000 i do niego mam też Heliosa 44-2. Kupiłem do niego pierścień aby mozna go założyć do nikona i zakupiłem dodatkowo pierścienie do makr. Moim zdaniem efekty można uzyskać rewelacyjne. Oczywiście praca w pełnym manualu. Nie wymaga to jakiś wielkich gimnastyk, robisz pare zdjęć próbnych i masz wszystko poustawiane i działasz.
Jakby coś dam link do zdjęć
|
|