forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 7D, 5DmII, C1DsMIII i szkła

mati83 - Sro 18 Sie, 2010
Temat postu: Canon 7D, 5DmII, C1DsMIII i szkła
Witajcie. Swoja przygodę z lustrzankami zacząłem rok temu od modelu C40D + T17-50mm f2.8 ze względu na to, że nigdy wcześniej nie miałem lustrzanki w dłoniach i nie wiedziałem jak sobie poradzę z jej obsługiwaniem, a nie chciałem inwestować w lepszy sprzęt. Jednak fotografia zaczęła mnie wciągać coraz bardziej z każdym dniem. Poznałem zasady i teraz chcę zmienić puszkę na coś lepszego i w związku z tym proszę o radę. Zastanawiam się nad dwoma modelami tj. : C7D lub C5DmII. Dlaczego te dwa modele ? już wyjaśniam, zależy mi na tym aby lustrzanka kręciła filmiki i robiła zdjęcia w bardzo dobrej jakości z tym, że każda z nich ma swoje wady i zalety. W przypadku tego drugiego na pewno musiałbym zmienić optykę ale i z tym kosztami się liczę. Jeśli chodzi o C7D to zamierzałem zmienić szkło ale na to samo T17-50mm f2.8 z tym, że VC i dokupić Sigmę 50mm f1.4 lub Planara 50mm f1.4. Gdybym się zdecydował na C5DmII to… no właśnie co…? Najlepiej pewnie byłoby zaopatrzyć się w C24-70 f2.8 – co prawda nie jest tani ale czy warty swej jakości obrazu ? słyszałem o zamienniku T28-75 f.2.8 – czy jest warty swej uwagi w porównaniu do Canonowskiego odpowiednika ? A może znacie jakieś inne szkło np. od Sigmy ? I na koniec mam ostatnie 2 pytania, czy 7D jest dużo lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu od 5DmII ? Ostatnie pytanie to tak dla mojej ciekawości bo już chyba wiem co będzie moją trzecią lustrzanką, a mianowicie czy C1DsMIII jest dużo lepszy pod względem obrazu i warty swej ceny w porównaniu do C5DmII ?
MC - Sro 18 Sie, 2010

Po kolei:
- jeśli wybierzesz 7D to moim zdaniem nie ma sensu zamieniać Tamrona na wersję ze stabilizacją
- jeśli wybierzesz 5d2 to:
C 24-70 będzie pancerny, ze świetnym AFem i bardzo dobry optycznie
Tamron 28-75 - żal 4mm na dole, gorsze wykonanie i AF, niewiele ustępuje optycznie jeśli trafisz na dobry egzemplarz no i 3x tańszy. Co wybrać? Ja nie potrzebuję wspomnianych zalet C, więc bym wziął T. Ale jeśli sprzęt by zarabiał, szczególnie na ślubach i weselach, to C bez dwóch zdań
- 7D jest sporo gorszy jeśli chodzi o jakość obrazu od 5d2
- 1Ds3 nie jest lepszy pod względem obrazu od 5d2. Jego wyższa cena wynika z pancerności, wbudowanego gripa, świetnego AFa i kilku innych. Czy warto? Zależy dla kogo.

mati83 - Sro 18 Sie, 2010

MC serdeczne dzięki właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło :)
Co do zarabiania na ślubach to raczej nie będę zarabiał w taki sposób bo planuję robić sesję dla zespołów muzycznych.

B o g d a n - Sro 18 Sie, 2010

mati83, podstawowe rzeczy wypisał Ci już MC. Na Twoim miejscu zdecydowanie kupiłbym 5DMkII dla jakości obrazków, które produkuje.

Dodam tylko, że do 5DMkII w Twoim wypadku wolałbym jednak kupić 24-105/4L + 85/1.8 zamiast 24-70/2.8L + 50/1.4 bo może zabraknąć Ci wąskiego kąta, no chyba, że planujesz dołożyć do tego coś w zakresie 70-200mm. :smile:

MM - Sro 18 Sie, 2010

Masz tylko 40D i tego Tamrona? Chcesz robić zdjęcia na koncertach? Sprzedaj wszystko i kup Nikona D700 plus Nikkory 24-70 i 70-200 VR. No tak - ten zestaw nie kręci filmów...
Chcesz zostać przy Canonie? 7D daleko do jakości 5D czy 1Ds. 5D daleko to funkcjonalności 1Ds czy D700 (nawet 7D). 1Ds za drogi, 5D zacofany. Ja bym myślał o 1D Mark IV a teraz gromadził dobre jasne obiektywy na pełną klatkę. 40D przez najbliższe dwa lata spokojnie da radę.

jaad75 - Sro 18 Sie, 2010

MM napisał/a:
40D przez najbliższe dwa lata spokojnie da radę.
Rozumiem, że za dwa lata już nie będzie "dawał rady"?... Szybko się te Canony zużywają... :razz:
MM - Sro 18 Sie, 2010

Za dwa lata będzie można wyrwać używane 1D Mk IV w zacnym stanie i sporo mniejsze pieniądze :razz:
Baku - Czw 19 Sie, 2010

Aps-h... Zauważyłem, MM, że jesteś zwolennikiem tego trochę "hybrydowego" rozwiązania. Zostawiając funkcjonalność, AF, gripy i całą resztę... ...czy jakością obrazka 1DIV może wchodzić w paradę 5DII?
mati83 - Czw 19 Sie, 2010

Podpisuję się do pytania Baku co do porównania jakości obrazu 1dmIV, a 5DmII
MM - Czw 19 Sie, 2010

Do tej pory 5D wygrywało u mnie z 1D. Dość długo miałem w domu 1D Mk III i choć obrazek był znakomity to jednak trochę gorszy niż z 5D. Po premierze nowego 1D Mk IV miałem okazję gościć go na kilkudniowych testach i .... to był pierwszy aparat który mnie zasadniczo w niczym nie ograniczał (choć kilka drobnych spraw programowych z Nikona bym mu implementował :wink: ). Dla mnie jakość obrazka jest dość wyrównana (tutaj mam na myśli nową piątkę), cała reszta DUUUŻO lepsza w Marku i tylko to cholerne przeliczanie ogniskowych mnie jeszcze wnerwia na maksa. Plus jest taki, że "gubimy" winietę i słabą rozdzielczość rogów a także większość dystorsji (np. 16-35L). Świetnie się tym pracuje na zoomach (coś dla reporterów, dodatkowo 16-35 zyskuje jakby "lepsze" ogniskowe), minus to stałki, tracą swoje "złote" ogniskowe i zamiast 35L trzeba używać 24L a 135L staje się za długie. Ja mam kłopot z głowy bo stare 5D ma miejsce w mojej torbie dożywotnio i zawsze mogę się wspomagać, co innego jak ktoś chce mieć tylko jeden korpus. Ja wiem, że zawsze będę miał minimum dwa a może nawet trzy i mogę wtedy kombinować z różnymi formatami matryc :mrgreen:
Baku - Czw 19 Sie, 2010

No dobrze, kwestia najważniejsza jest rozstrzygnięta remisowo.
Wszyscy znamy różnice w specyfikacjach między 5DII a 1DIV, a nawet jeśli nie, to możemy sobie to sprawdzić.
Cytat:
cała reszta DUUUŻO lepsza w Marku

Tu bym prosił, MM, żebyś rozwinął tą myśl, w kierunku wrażeń z użytkowania i przewag w konkretnych sytuacjach (wyciąganie szczegółów z rawów, praca AF, cokolwiek ważnego co przyjdzie Ci do głowy).

jaad75 - Czw 19 Sie, 2010

MM napisał/a:
Dla mnie jakość obrazka jest dość wyrównana (tutaj mam na myśli nową piątkę), cała reszta DUUUŻO lepsza w Marku
Oba to "marki"... :roll:
Baku napisał/a:
Tu bym prosił, MM, żebyś rozwinął tą myśl, w kierunku wrażeń z użytkowania i przewag w konkretnych sytuacjach (wyciąganie szczegółów z rawów, praca AF, cokolwiek ważnego co przyjdzie Ci do głowy).
Ale przecież to są oczywistości... AF, budowa, ergonomia itp. na korzyść 1D, jakość obrazu delikatnie na korzyść 5D - nad czym się tu rozwodzić?
Baku - Czw 19 Sie, 2010

Liczę, że osoba o takim doświadczeniu użytkująca obydwa korpusy, potrafi wznieść się ponad oczywistości, które ja sam również znam.
komor - Czw 19 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
Oba to "marki"

No właśnie wielu zawodowych fotografów zamiast mówić „jedynka” nie wiedzieć czemu mówi „mark”, stąd nieporozumienie. :)

A ja bym prosił jeśli jest to możliwe o podesłanie mi jednego RAWa z 5DmII + C24-70 f2.8 lub T28-75 f2.8 np krajobrazu dobrze naświetlonego z ISO 50 (tylko prostu z puszki), byłbym wdzięczny :)
B o g d a n - Czw 19 Sie, 2010

komor napisał/a:
No właśnie wielu zawodowych fotografów zamiast mówić „jedynka” nie wiedzieć czemu mówi „mark”,
No właśnie - pewnie sami są Marki. :wink:

mati83 napisał/a:
A ja bym prosił jeśli jest to możliwe o podesłanie mi jednego RAWa z 5DmII + C24-70 f2.8 lub T28-75 f2.8 np krajobrazu dobrze naświetlonego z ISO 50 (tylko prostu z puszki), byłbym wdzięczny
Mógłbym coś zapodać, tylko napisz coś więcej:
- czy ostrzenie na nieskończoność, czy bliższy plan?
- domknięty, czy w pełni otwarty na f/2.8,
Co chcesz sprawdzić?

Od razu napiszę, że z ISO 50 nie mam, a najczęściej 400 bo mi bez różnicy. Widokówek na f/11 też nie wykonuję.

jaad75 - Czw 19 Sie, 2010

komor napisał/a:
No właśnie wielu zawodowych fotografów zamiast mówić „jedynka” nie wiedzieć czemu mówi „mark”
Tyle, że ten idiotyzm funkcjonuje wyłącznie w Polsce i przypuszczalnie wynika z miernej znajomości angielskiego... Miałem nadzieję, że wypuszczenie 5D Mark II na zawsze wypleni tę głupotę, ale ku mojemu zaskoczeniu określenie "Mark" wciąż funkcjonuje jako synonim "jedynek"...

B o g d a n to podeślij może jakiś portret w RAWie żeby był ostry, może być coś na przysłonie f4.0 lub 5.6 nie wiem jakie tam robisz, chcę zobaczyć głównie ostrość. Widzę, że masz też 85mm to możesz też podesłać coś z ogniskowej 5.6. Z góry dzięki.
B o g d a n - Pią 20 Sie, 2010

Poszły takie dwa pstryki w mniejszych RAW, czyli SRAW1 ok. 10Mpix
Obydwa na ISO-400 i f/3.2

mati83 - Pią 20 Sie, 2010

B o g d a n serdeczne dzięki.

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 21:39 ]
MC napisał/a:

- jeśli wybierzesz 7D to moim zdaniem nie ma sensu zamieniać Tamrona na wersję ze stabilizacją
MC możesz wyjaśnić dlaczego ? Ja może od razu wyjaśnię dlaczego chciałem go zmienić na VC. Obecnie mam zwykłego T17-50 z tym, że na moim C40 działa dobrze przynajmniej tak mi się wydaje, że jest OK ale może macie jakiś pewny test, który mógłby mi to potwierdzić w 100% bo może mam dobre szkło i jak kupię 7d to i na nim będzie prawidłowo działać i nie ma sensu montować się w coś nie przetestowanego. Czytałem, że Tamrony różnie zachowują się z różnymi puszkami nawet tego samego modelu. Tak więc chciałem od razu przy zmianie puszki kupić sprawdzone szkło od Cichego.

[ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 15:03 ]
Witajcie, mam jeszcze jedno pytanie : jak wypada C1Ds i C1DsMKII do C5DMKII i C7D mam możliwość kupienia okazyjnie C1Ds lub C1DsMKII jednak do dzisiaj byłem ustawiony na C5DMKII i mam dylemat. Jeśli chodzi o to na czym mi zależy to jakość obrazu i dobry AF.